avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... legea 329/2009 referitor la reducerea cheltuielilor cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

legea 329/2009 referitor la reducerea cheltuielilor cu personalul

buna ziua, ma numesc cristi s si lucrez in domeniul medical (asistent medical) as dori sa intreb daca este prevazut undeva in aceasta lege ca 15.5% sa fie opriti din salariul brut realizat si nu din salariul net fara sa afecteze restul de sporuri?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Monica Miron , Consultant fiscal 19:41, 18 Decembrie 2009
Erata:> Ma refer la CHELTUIELI DE PERSONAL in medie de 15,5% pe luna si inclusiv la cheltuieli cu salariile. Media se va aplica proportional cu durata zilelor lucratoare de la care a intrat in vigoare Legea 329...
Ce sanctiuni credeti ca risca si din partea cui, un ordonator de credite care refuza pur si simplu sa puna in aplicare OG 329/2009 si nu emite nici un fel de dispozitie in acest sens?=D>
Dar contabilul care, neprimind nici un fel de dispozitie, calculeaza si acorda salariile integral?
Intreb pentru ca asa doreste seful nostru sa "actioneze" pentru decembrie .
A mai procedat cineva asa? Multumesc anticipat pt. raspuns.
OUG nr.329/2009 (art.23) prevede, in acest sens, urmatoarele :
(1) Angajatorul are obligatia de a lua masurile necesare constatarii cazurilor prevazute la art. 18 si la art. 19 alin. (3) si (4).
(2) Incalcarea de catre angajator a prevederilor alin. (1) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei.
(3) Constatarea contraventiei prevazute la alin. (1) si aplicarea sanctiunii prevazute la alin. (2) se realizeaza de catre persoanele imputernicite din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca
Mmm, pai Legea stabileste responsabilitatea aplicarii reducerii de 15,5% in sarcina ordonatorului de credite. El trebuie sa faca dovada ca a intreprins ceva (orice) in sensul asta ca altfel il "papa" Curtea de Conturi... Si in instanta, in eventualitatea unei contestatii la actul de control, va trebui sa faca dovada ca a fost in imposibilitate de a pune in aplicare textul de lege. Contabilul risca doar in masura in care are stabilite atributii exprese privind aceste masuri si nu cred ca e cazul.
Art 10 prevede astfel :
(1) În vederea încadrării în constrângerile bugetare determinate de situaţia de criză economică, în perioada octombrie-decembrie 2009, conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare, au obligaţia de a diminua cheltuielile de personal, în medie cu 15,5% lunar, prin aplicarea uneia dintre următoarele măsuri:
a) să acorde personalului propriu, indiferent de statutul acestuia, zile libere fără plată pentru o perioadă de până la 10 zile lucrătoare;
b) să reducă programul de lucru;
c) să dispună o măsură ce combină alternativele prevăzute la lit. a) şi b);
d) altă măsură cu efect echivalent.
(2) Cu respectarea prevederilor alin. (1), autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a-şi organiza activitatea astfel încât să asigure continuitatea serviciilor de interes public.
(3) Modalitatea de aplicare a măsurilor prevăzute la alin. (1) se stabileşte cu acordul salariatului, după consultarea organizaţiilor sindicale sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor.
(4) În lipsa acordului sau în cazul în care, ca urmare a opţiunii exprimate de salariat, nu se poate asigura continuitatea serviciului de interes public, intervalul şi numărul de zile libere, precum şi reducerea programului se stabilesc de conducătorul instituţiei publice, astfel încât să nu fie efectuate mai mult de 4 zile libere într-o lună, iar diminuarea salariului să nu depăşească nivelul prevăzut la alin. (1).
(5) Angajatorul nu poate acorda zilele libere prevăzute la alin. (1) în zilele de sărbătoare legală.
(6) Zilele libere sau, după caz, reducerea programului de lucru prevăzute la alin. (1) şi la alin. (3)-(5) nu afectează durata concediului de odihnă anual şi sunt asimilate unei perioade de activitate, inclusiv în specialitate, efectivă. Salariatul beneficiază în această perioadă de toate drepturile cuvenite, potrivit legii, altele decât cele salariale.

In conditiile in care salariatul bugetar lucreaza in sistemul medical , cum este initiatorul topicului , si lucreaza in ture , acordul nu-i este solicitat cf alin 4 , care sunt masurile ce le poate lua ordonatorul de credite la alin 1, lit c si d ca masuri combinate sau echivalente ?

Alte discuții în legătură

Rog urgent lamurire ContSters23466 ContSters23466 lucrez in sistemul sanitar de stat. menagerul ne-a solicitat sa semnam o varianta pentru reducerea cheltuielilor conform legii 329/2009. nu am semnat nici o ... (vezi toată discuția)
Mãsuri luate de ministerul educaþiei în vederea aplicãrii legii 329/2009 iuvri iuvri Buna ziua. Va rog sa comentati legalitatea si eventual modalitatea de contestare in instanta a urmatoarelor masuti luate de Ministerul ... (vezi toată discuția)
Diferenta zile fara plata si concediu fara plata ionu roman ionu roman Exista vreo diferenta intre zilele fara plata prevazute de legea privind rationalizarea cheltuielilor publice, 329/2009, si concediu fara plata din Codul ... (vezi toată discuția)