avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... legea 329/2009 referitor la reducerea cheltuielilor cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

legea 329/2009 referitor la reducerea cheltuielilor cu personalul

buna ziua, ma numesc cristi s si lucrez in domeniul medical (asistent medical) as dori sa intreb daca este prevazut undeva in aceasta lege ca 15.5% sa fie opriti din salariul brut realizat si nu din salariul net fara sa afecteze restul de sporuri?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Monica Miron , Consultant fiscal 19:41, 18 Decembrie 2009
Buna dimineata!
Utilizatorul topicului este asistent medical, lucreaza in ture si sunt aproape convins ca nu si-a dat acordul ba chiar mai mult ca a lucrat toate cele 21 de zile normate. Intrebarea sa devine astfel legitima si nu inteleg cum unii pot afirma ca reducerea de 15,5 trebuie sa se aplice pur si simplu salariului brut realizat, nu inteleg cum pot sustine ca aceasta este o masura legala. Reducerea trebuie sa o realizeze ordonatorul de credite la titlul 1 din bugetul de executie si anume Cheltuieli de personal, prin aplicarea legala a unor masuri cuprinse in lege si nu prin diminuarea efectiva a salariului brut realizat de fiecare angajat. Daca sindicatele si conducerile unitatilor s-ar fi asezat la masa negocierilor ar fi gasit o solutie convenabila.(amanarea unor plati salariale!)
Masurile aplicate de unele spitale ( si nu numai spitale) sunt ,consider eu, ilegale si sper ca instanta imi va da dreptate.Unele spitale au aplicat o reducere cu 9,8 iar altele cu 15,5. Care este mai aproape de adevar?
Am mai spus si in alt topic urmatoarele:
am lucrat 21 de zile; nu mi-am exprimat acordul; mi-a fost diminuat salariul brut cu 15,5 la suta fara nici o explicatie decat ca " asa spune legea"; initial am primit o fisa de salar in care reducerea se aplica unui brut intermediar- fara calcularea sporului de tura si orelor lucrate sambata si duminica-; mai apoi am primit o alta fisa de salar cu aplicare 15,5 la intregul brut.
In conditiile in care sa spunem ca in luna ianuarie voi sta acasa trei zile libere platite, nu voi castiga cat am pierdut in aceasta luna.
Avand in vedere lipsa de personal si faptul ca prin legea 330/2009 nu mi se vor mai plati in 2010 nici sarbatorile legale cu spor de 100 la suta , urmand sa imi iau libere in decursul anului 2010 un calcul simplu va va arata ca asa ceva nu este fizic posibil.Am ajuns ca din salariul meu sa imprumut statul roman si asta fara sa fiu de acord.Si totusi se gasesc persoane cu pregatire juridica sa afirme ca asa ceva este legal.Nu doar justificat ci Legal. Nu incetez sa ma minunez!

freelis a scris:
"OUG nr.329/2009 (art.23) prevede, in acest sens, urmatoarele :
(1) Angajatorul are obligatia de a lua masurile necesare constatarii cazurilor prevazute la art. 18 si la art. 19 alin. (3) si (4).
(2) Incalcarea de catre angajator a prevederilor alin. (1) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei.
(3) Constatarea contraventiei prevazute la alin. (1) si aplicarea sanctiunii prevazute la alin. (2) se realizeaza de catre persoanele imputernicite din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca"

Pentru nerespectarea art 10 din legea 329/2009 nu am gasit care ar fi pedepsele?

In consecinta consider ca legea trebuie respectata dar aplicarea acesteia s-a facut dupa ureche in mai toate unitatile bugetare si sper ca sindicatele si angajatii sa-si apere singuri drepturile incalcate.Pentru cei interesati pot pune la dispozitie prin mesaj privat sesizarea catre conducerea unitatii si cea catre itm urmand (dupa caz) si chemarea in instanta a angajatorului.
Toate cele bune!

Legea obliga ordonatorul de credite sa aplice aceste masuri. Sa nu creada cineva ca lor le convine. Sfatul meu a fost ca sa se procedeze la aceste reduceri de cheltuieli, iar pe partea cealalta sindicatul sa actioneze in instanta in numele salariatilor.
dana_lavinia a scris:

Legea obliga ordonatorul de credite sa aplice aceste masuri. Sa nu creada cineva ca lor le convine. Sfatul meu a fost ca sa se procedeze la aceste reduceri de cheltuieli, iar pe partea cealalta sindicatul sa actioneze in instanta in numele salariatilor.

Legea nu prevede in mod expres sanctiuni pentru nepunerea in aplicare a prevederilor art 10 din legea 329. Din pacate unii ordonatori de credit tertiari, din dorinta de a-si pastra scaunele , s-au dovedit "mai catolici decat Papa", recurgand la masuri ilegale. Unii directori de spitale se lauda ,ca pe o victorie proprie, cu faptul ca banii economisiti vor fi directionati catre cumpararea de medicamente (titlul 2 din bugetul de executie -bunuri si servicii) desi nu ei au decis asta. Iar cum acel titlu 2 din buget cuprinde si alte articole pot eu fi sigur ca banii vor ajunge unde trebuie?
Si eu consider ca legea aceasta se aplica dupa ureche. Lucrez intr-o institutie publica in care s-a taiat tot ce s-a putut taia, dar in acelasi timp, unor persoane ("cu spate") li s-a dat salar de merit...
Pe de alta parte liderul de sindicat nu face nimic...
Sunt mijloace legale, putine, cu care sa-ti aperi drepturile, dar am vazut prea multe cazuri in instantele noastre locale in care mori cu legea in mana. Incep sa cred ca ai mai multe sanse sa te lupti daca lucrezi la o firma... aici, pana la Dumnezeu te mananca sfintii...
sunt foarte curioasa daca la o eventuala verificare a aplicarii legii 329/2009 diminuarea salarilor s-a facut corect, pentru ca exista diferente intre institutii diferite si nu numai de calcul , dar exista diferente intre aceleasi salarii , aceeasi grupa cu diminuari de sume la unii mai mult la altii mai putini, ramane un semn de intrebare,daca s-a retras mai mult decat trebuia nimeni nu mai da innapoi nici un leu persoanei lezate, in schimb daca s-a retras mai putin din salariu nici o problema automat se sesizeaza ,cum s-a spus mai sus poti sa mori si cu legea in mana nimanui nu ii pasa, ba mai mult se pare ca exista riscul ca aplicarea legii sa continue si in urmatorul an tot pe motivul reducerii cheltuielilor bugetare, ca doar traim in Romania si de ce nu, orice e posibil !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rog urgent lamurire ContSters23466 ContSters23466 lucrez in sistemul sanitar de stat. menagerul ne-a solicitat sa semnam o varianta pentru reducerea cheltuielilor conform legii 329/2009. nu am semnat nici o ... (vezi toată discuția)
Mãsuri luate de ministerul educaþiei în vederea aplicãrii legii 329/2009 iuvri iuvri Buna ziua. Va rog sa comentati legalitatea si eventual modalitatea de contestare in instanta a urmatoarelor masuti luate de Ministerul ... (vezi toată discuția)
Diferenta zile fara plata si concediu fara plata ionu roman ionu roman Exista vreo diferenta intre zilele fara plata prevazute de legea privind rationalizarea cheltuielilor publice, 329/2009, si concediu fara plata din Codul ... (vezi toată discuția)