avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Cum ții evidența în valute străine pentru titluri ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Cum ții evidența în valute străine pentru titluri de valoare?

Achiziționez 100 de acțiuni XYZ de la o companie americană la prețul de $50 bucata, pe data de 1 Februarie. Le vând pe toate două luni mai târziu la prețul de $60 bucata, pe data de 1 Aprilie.

Făcând abstracție de comisioanele brokerului, aș face un profit de $1000. Dar, rezident fiscal în România fiind, mă întreb dacă nu cumva rezultatul ar trebuie să fie diferit. Văd două metode de a ține evidența valutelor străine atunci când cumpăr și vând titluri de valoare:

1. Iau în considerare rata de schimb dintre RON și USD pe 1 Februarie, calculând prețul unei acțiuni XYZ în RON și raportând asta ca fiind prețul meu de cumpărare. La vânzare mă uit la rata de schimb pe 1 Aprilie și scad rezultatul obținut anterior.

2. Nu mă interesează rata de schimb de pe 1 Februarie deloc, ci doar cea de pe 1 Aprilie. Calculez diferența doar în USD, iar pe aceasta o folosesc să obțin rezultatul final în RON.

Luând ratele de schimb de pe xe.com pentru anul 2020, varianta 1 ar fi produs un profit de 4757.71 RON, iar varianta 2 mai puțin, anume 4383.71 RON.
Ultima modificare: Joi, 23 Aprilie 2020
paulrberg, utilizator
Cel mai recent răspuns: Radu Palu , utilizator 20:40, 25 Februarie 2022
In ianuarie 2021 brokerul va va da extrasul de cont (nu confundati cu notiunea de extras de cont bancar) de la contul de client deschs la el, pentru anul 2020 in care va fi trecut pe total an castigul/pierderea inregistrata si pe care o veti trece in declaratia unica eferenta.
E varianta de la 1.
george-neagu a scris:

In ianuarie 2021 brokerul va va da extrasul de cont (nu confundati cu notiunea de extras de cont bancar) de la contul de client deschs la el, pentru anul 2020 in care va fi trecut pe total an castigul/pierderea inregistrata si pe care o veti trece in declaratia unica eferenta.
E varianta de la 1.


Dacă brokerul e și el american, sau pur și simplu face contabilitatea în USD, e varianta 2. Se ține cont doar de rata de schimb de la final de an.
Conform legii nr. 227/ 2015, articolul 9:


Sumele exprimate într-o monedă străină se convertesc în moneda națională a României, după cum urmează

a) În cazul unei persoane care desfășoară o activitate într-un stat străin și își ține contabilitatea acestei activități în moneda statului străin, profitul impozabil sau venitul net din activități independente și impozitul plătit statului străin se convertesc în moneda națională a României prin utilizarea unei medii a cursurilor de schimb valutar pentru perioada căreia îi este aferent profitul impozabil sau venitul net;

b) În oricare alt caz, sumele se convertesc în moneda națională a României prin utilizarea cursului de schimb valutar la data la care se primesc sau se plătesc sumele respective ori la altă dată prevăzută expres în prezentul cod.


Așadar, varianta corectă pare a fi prima pe care am explicat-o în postarea initițială, sau b) din textul citat mai sus. Nu cred că a cumpăra și vinde acțiuni la companii străine se încadrează la "desfășurat acțiuni într-un stat străin".
Ultima modificare: Luni, 4 Mai 2020
paulrberg, utilizator
Varianta 1 produce un profit mai mare pt. ca intre cumparare si vanzare dolarul a crescut, deci pe langa castigul (sau pierderea) din actiuni ai profitat (si) de cresterea dolarului fata de leu. Putea sa se intample si invers, si atunci aveai o pierdere. Aceste pierderi/castiguri datorate fluctuatiei ratei de schimb usd-ron pot fi significative. (Mai ales pt. 2019 si 2020 a fost cam pe la 10%, asta e o marime care nu poate fi ignorata in tranzactiile cu actiuni.)
Deci logic corect ar fi aplicarea metodei 1. Relevant este insa nu ce este logic, ci cum e stabilit de catre fisc procedura de calculare. Iar asta, din pacate, nu-mi este clar. Oare are cineva informatii concrete, de dupa depunerea declaratiei?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributiile pentru venituri obtinute din bursa. Zenith667 Zenith667 Buna ziua. Am cateva intrebari legate de contributiile pentru venituri obtinute din bursa. 1. Daca, prin platforma broker-ului, am cumparat de-a lungul ... (vezi toată discuția)
Cum declar castiguri pe bursa sua? respect_ respect_ Am facut profit de $300 pe bursa din SUA. In 2018 am depus o suma in EURO pe un broker din SUA. Am schimbat acesti bani in USD si am cumparat ... (vezi toată discuția)
Microintreprindere - cumparare/vanzare actiunii piata de capital printr-un broker extern Th.c1976 Th.c1976 Buna ziua, Doresc sa infintez o mictrointreprindere prin care sa tranzactionez actiunii pe piata de capital la nivel mondial prin intermediul unui Broker ... (vezi toată discuția)