avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Eliminare coproprietari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Eliminare coproprietari

Buna ziua!

Am o problema destul de complicata. Acum ceva timp mama mea a vandut un apartament pentru a putea cumpara o casa pentru care sora mea impreuna cu cumnatul au platit un avans de 4500 euro, casa valorand 15.000 euro. La notar mama a venit cu restul de bani si astfel au fost trecuti toti cu parti egale de proprietate asupra imobilului.Acum locuiesc impreuna. Casa fiind in alt judet ea a trebuit sa renunte si la locul de munca. Ginerele a inceput sa fie violent cu ea chiar are si certificat medico-legal si va urma si un proces pentru vatamare iar intrebarea mea este cum ar putea proceda pentru a-si insusi intreaga proprietate avand in vedere ca si din acel avans dat inca 1000 sau 2000 de euro au fost imprumutati iar ulterior platiti tot de mama din banii luati din vanzarea apartamentului ei. Mentionez ca mama o mai are in ingrijire si pe cealalta sora care sufera de handicat de gradul 2.
Ideea este ca in privinta dreptului de proprietate nu se poate face nimic.
Puteti recupera sumele de bani pe care le-ati platit pentru ceilalti coproprietari.
Cat priveste felul actiunii urmeaza sa decideti dvs dupa ce veti analiza toate ipotezele posibile.

avocat Claudiu Lascoschi
Daca solicita iesirea din indiviziune si in subsidiar plata sultelor catre ceilalti doi coprorprietari, constatarea sumelor platite de ea in numele si pentru ceilalti proprietari precum si compensarea lor... se pot diminua sultele si ar fi similar cu a mari partea ei de proprietate.
Eu cred ca se poate face.

Cat priveste alte sfaturi, va putem da numai in masura in care ne spuneyti amanunte in plus... ce dovezi aveti, daca ne descrieti, ne explicati etc. mai dam cate o parere. In lipsa... nu prea mai avem ce completa.
Nu s-ar putea invoca dolul? deoarece acea casa doreau sa o cumpere sora impreuna cu cumnatul nicidecum mama, insa ea la presiunile lor a vandut apartamentul proprietatea ei personala pentru a-i ajuta sa nu piarda avansul dat. I s-a promis(doar verbal) ca ei vor avea grija financiar de ea si de cealalta sora care repet sufera de handicap gradul 2 insa la momentul de fata ele se intretin doar din pensia surorii care este de 230lei. Mama avea loc de munca si nu era constransa in nici un fel de imposibilitati financiare sa vanda si sa fie intretinuta de ei insa a facut-o sub presiunea lor. multumesc
Ca sa stabilim asta ar trebui multe amanunte de fapt sa vedem daca poate reiesi un dol sau altceva ... E greu de dovedit dolul, oricum, nu prea l-as recomanda.
Repet: daca nu stiu potentiale dovezi, de unde sa stiu daca poate avea castig pe dol sau altceva?
Nu ne spuneti nimic despre ce-ar spune eventuali martori, acte etc.
Trebuie bine analizata situatia si gandita mai ales pe baza dovezilor.Care a fost intelegerea intre coproprietari mai inainte de cumpararea imobilului?

Iesirea din inviviziune se poate sa va ajute daca bunul nu este comod partajabil in natura.De putut se poate cere insa oricum.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Vanzarea unei case fara acordul unuia din mostenitori GabrielaSN GabrielaSN Mama mea are un apartament pentru care a facut acte de succesiune dupa moartea tatalui meu acum 4 ani. Mostenitori santem eu, sora mea si mama. Toate trei ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament maritaroxana maritaroxana Buna ziua!Mama a cumparat un apartament in anul 2000,cu banii obtinuti in urma vanzarii unei alte locuinte proprii.Aceasta l-a trecut pe contractul casei si ... (vezi toată discuția)
Intrebare despre mostenire (si posibilitatea de vanzare ) Vali2 Vali2 Buna seara, Parintii mei detineau in comun o proprietare, pt care, dupa moartea tatalui s-a facut succesiune. Mie si fratelui meu ne-a revenit cate 1/8 iar ... (vezi toată discuția)