avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Consum impus de Asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Consum impus de Asociatie

Buna ziua !
Am o nelămurire ,ce ma costa ,destul de scump...
Locuiesc intr un bloc cu 19 apartamente , unde 18 locatari din 19 și-au instalat apometre cu citire radio... eu sunt singura fără ...
Pentru faptul ca sunt unica fără aceste apometre instalate , in fiecare luna plătesc cate 18mc de apa rece ... ( 6mc de pers)
Cele trei pers , sunt eu și doi copii minori...
Am cerut explicații președintelui și mi-a spus ca prin hotărârea Ag ului așa s-a decis ... cei fără apometre cu citire radio vor plăti 6mc de pers ... Menționez ca eu am apometre normale ,centrală proprie ptr apa calda și mai dau și consumul real de care nu se tine cont ...! Consumul meu real este de 8mc pe luna... este o mare diferența !
Așadar , aceasta hotărâre este legală ? Sunt nevoită sa plătesc acești 18mc in fiecare luna , ptr ca nu am apometre cu citire radio?
Mulțumesc !
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 06:22, 2 Mai 2020
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este normal si nici legal, insa cu ce ati achitat pana acum, va puteati achizitiona 10 apometre cu citire radio...
Pana la urma, ar fi fost bine sa intelegeti avantajele pe care le aduce un astfel de echipament si mai ales ca sunteti intr-o minoritate absoluta.
Ce puteti face dvs. acum - in fata faptului inplinit?
Mergeti la asociatie si solicitati:
1.Factura de la furnizorul de apa, de la blocul dvs.; sa zicem ca pe factura o sa vedeti ca furnizorul a gasit ca tot blocul a consumat (de exemplu) cantitatea de 150 mc; scadeti din aceasta cantitate consumul dvs - deci rezulta 150-8 = 142 mc;
2. Solicitati apoi situatia prezentata de firma care citeste prin radio, consumurile celorlalti proprietari (cei 18); adunatile consumul si o sa rezulte o suma foarte aproape de suma de 142 mc (cifra de mai sus); Daca citirea se face prin asociatie, acestia trebuie sa aiba, la randul lor o situatie centralizatoare;
3. Daca sunt diferentemai mari de 10%, inseamna ca pe undeva sunt pierderi sau furaciuni; trebuie sa observati cu ce consumuri sunt inregistrati seful de scara, presedintele, administratorul si faceti o comparatie cu consumul mediu pe bloc.

Sigur, tot cee ce v-am spus, nu este mare filozofie, dardaca va incurcati, solicitati ajutorul unui om care se mai pricepe...
Repet, nu este normal si nici legal - cu toata aprobarea AG sa va puna un consum pausal, atata timp cat dvs. aveti instalatia contorizata. Singura dvs. grija este sa faceti citirea consumului dvs. in aceeasi zi cu citirea apometrelor radio - practic trebuie sa va informati cand se citesc apometrele radio. Dupa ce le cititi, imediat le inregistrati la asociatie - pe baza de semnatura.
O alta chestiune: - pentru ca sunteti furata pe fata, dupa afisarea listei de plata si observati ca sunteti incarcata la consumul de apa, contestati in scris (aveti grija sa luati nr. de inregistrare) sumele repartizate, explicati ce ati consumat si predat la administrator.
Daca aveti nelamuriri, va rog sa scrieti aici pe forum sau pe mesaj privat.
Mult succes!
Adunarea generala a asociatiilor de proprietari nu detine autoritatea si competenta sa dispuna hotarari contrare dispozitiilor in vigoare
Exista norme specifice Normele metodologice de facturare si repartizare pe proprietari individuali a consumului total de apa înregistrat la nivelul bransamentului condominiului
elaborate în baza prevederilor art. 21 alin. (2) lit. e) din Legea serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006 şi art. 16 alin (2) lit. b) din Legea serviciului de alimentare cu apa si de canalizare.
Decizia de instalare aparate de contorizat cu citire radio are avantaje si dezavantaje pentru consumatorii platitori

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


Iuliasuhov a scris:


Așadar , aceasta hotărâre este legală ? Sunt nevoită sa plătesc acești 18mc in fiecare luna , ptr ca nu am apometre cu citire radio?
Mulțumesc !

Nu este legala, insa dreptatea, daca nu va intelegeti pe cale amiabila cu cei din conducerea asociatiei dvs., va trebui s-o cautati in justitie. Nu sunteti nici prima , nici ultima persoana care a prezentat un astfel de subiect (abuz) pe acest forum.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sfatul meu, rezultat din 14 ani de procese cu Asociaţia este să nu mergeţi în justiţie ci să face-ţi cum v-a spus domnul Grecu şi să vă puneţi apometre cu citire radio.
Este mult mai eficient din pdv economic.
E o varianta, pe care mizeaza si cei din asociatie. De fapt e varianta pe care mizeaza toti neispravitii care abuzeaza de lege. Din pacate , vorbind de asociatii de proprietari, treaba asta cu hotaririle obligatorii ale AG e o lacuna grava a legii 196/2018.
Articolul 52 din lege este cel care le da idei tuturor acelora care cred ca pot "legifera" in adunarile generale:
Articolul 52
(1)Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa prejudicieze interesele proprietarilor, acestia sau orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau pot/poate ataca in justitie respectiva hotarare.
(2)Actionarea in justitie in conformitate cu prevederile alin. (1) nu intrerupe executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Mai 2020
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sunt administrator de bloc si ma confrunt cu urmatoarea problema ... DINONINO DINONINO Buna ziua, sunt adm. de bloc si ma confrunt cu urmatoarea problema ; in ap. s au montat apometre cu citire radio, dar un proprietar a refuzat montare lor ( a ... (vezi toată discuția)
Diferente de apa rece Nicoadi Nicoadi Buna ziua! Cum se calculeaza diferentele de apa rece inregistrate si distribuirea sumelor de plata aferente la un bloc dintr-o asociatie de proprietari ? Am ... (vezi toată discuția)
Plata pausal sau plata toate pierderile aferente asociatiei de locatari Milady09 Milady09 Buna ziua! In blocul de apartamente unde locuiesc, ca urmare a unei decizii CeX si a votului Adunarii generale, s-a decis preschimbarea apometrelor ... (vezi toată discuția)