avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Amenda: jumatate din minim?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Amenda: jumatate din minim?

Buna ziua,
Am primit o amenda prin posta pentru tulburarea linistii publice.

Am inteles ca pot plati jumatate din minimum in termen de 15 zile, insa politistul nu a completata nimic la rubrica ce mentioneaza acest lucru, a tras o dunga. Cred ca politistul a sperat ca nu ma voi informa si voi plati amenda integral.

Art. 16 alin. (1) din Legea nr. 203/2018 spune ca procesul verbal trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu: ... posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ.

Nu stiu daca politistul poate sa-mi refuzeze acest drept.

De asemenea o cifra din CNP este eronata.

Intrebarea mea este: Pot plati jumatate din minim si se poate efectua aceasta plata cu CNP eronat?
De asemenea, am vreo sansa daca contest aceasta amenda?
Ultima modificare: Marți, 28 Aprilie 2020
vladpopa12m, utilizator
Cel mai recent răspuns: PaulAlexandru101 , utilizator 03:47, 19 Mai 2020
Buna ziua,
Daca CNP-ul este eronat puteti castiga in instanta.
Buna ziua,
O sa fac contestatie, insa as dori sa platesc in termen de 15 zile, in caz ca pierd sa nu fiu nevoit sa platesc intrega amenda.
Nu stiu daca pot plati jumatate din minim. Politistul nu a completat acea rubrica, a taiat-o cu o dunga.
Multumesc
Buna seara,
A taiat acea rubrica pt ca PV prevede achitarea a jumatate din minim, in schimb OUG 1/1999 prevede ca se poate achita doar jumatate din amenda primita. Nu sunt tiparite PV speciale pt contraventiile la starea de urgenta.
Termenul este de 15 zile de la comunicare, insa dat fiind starea de urgenta si suspendarea oricaror termene prin decret prezidential, acest termen curge de la data incetarii starii de urgenta.
In cazul formularii unei contestatii OUG 1/1999 prevede ca nu se suspenda executarea sanctiunii (deci trebuie achitata), iar daca veti castiga procesul vi se vor restitui banii.
Am inteles dar amenda primita nu este pt incalcarea ordonantei de urgenta.
Este pt tulburarea linistii publice.
Domnul Cioca:
1 - omul nu a luat amenda la OUG 1/1999! A spus ca a luat amenda pentru tulburarea linistii publice, asta inseamna la Legea 61/1991, asadar va putea plati jumatate din minimul amenzii prevazute.
2- pe perioada starii de urgenta nu se suspenda termenul de 15 zile pentru plata a jumatate din minim, acesta curge normal, de la comunicare.
Referitor la posibilitatea de a se castiga in instanta, eu cred ca da, se va castiga.

Alte discuții în legătură

Amenda covid Cosmin@ Cosmin@ Dacă am fost prins de poliție și nu mi-au dat nimic să semnez poate să imi vină amenda acasă? Pentru covid (vezi toată discuția)
Amenda ordonanta 7 completata gresit de agent GeorgeManolache9 GeorgeManolache9 Buna seara ! Am primit o amenda in data de 03.04.2020 in jurul orei 00 deoarece m-a depistat o patrula de politisti ,iar eu aveam declaratia cu data de ... (vezi toată discuția)
Plata jumatate suma din amenda RaduGCimpian RaduGCimpian Salutare. La o amenda de tulburarea linistii publice, in rubrica \'contravenientul poate plati jumatate din valoarea amenzii in 48h\',(ceva de genul), sunt ... (vezi toată discuția)