avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ordonanta militara si codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ordonanta militara si codul muncii

Am primit un mesaj pe telefon din partea sefului prin care ma anunta sa vin la punctul de lucru pt. a ridica somajul tehnic.
In subsidiar imi sugereaza voalat ca ar fi bine sa venim la lucru deoarece avem o obligatie .
Deasemenea imi trimite un articol scris de un avocat Galca preluat de pe formuri de specialitate, prin care isi intemeiaza sugestia.

Eu stiu ca, ordonantele militare anuleaza pe timpul starii de urgenta orice prevederi legale conatre acestora.

Domeniul in care am activat este de restaurante si cred ca suntem chemati la lucru cu usile inchise pentru igenizari...pt. slugarit deci pentru munca nedeclarata si neplatita .

Maine voi merge sa-mi ridic somajul tehnic cu declaratie pe propie raspundere , dar si pregatit cu un formular /adeverinta angajator pe care voi solicita sa-mi fie complectata.

La acest loc de munca vom fi chemati 6 persoane si vom lucra neprotejati ...vom face smotru.
De unde stiu eu ca vreun coleg nu are Covid ?

Dupa, ce voi face smotru si voi primi somajul tehnic, voi anunta DSP-ul si Jandarmeria .

Este bine cum procedez ? cum sa procedez ?
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 20:56, 29 Aprilie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Chiar nu am avut intentia sa fiu ironic si imi cer scuze daca v-a jignit raspunsul meu.
Aceasta pandemie a creat o adevarata psihoza ("Stare de spirit bolnăvicioasă, caracterizată printr-o surescitare nervoasă obsedantă și contagioasă, creată de obicei de cauze exterioare (război, catastrofe etc.).") in randul populatiei, iar efectele se vor vedea dupa incetarea starii de urgenta. Acesta e motivul pt care am formulat respectiva idee.
In ceea ce priveste "autoizolarea" dvs, pt ca aceasta sa aiba un efect legal ea trebuie sa respecte prev Ordinului MS 414/2020 prin care persoanele se izoleaza la domiciliu. In aces caz avem 2 situatii: cele izolate la domiciliu de autoritati si cele care se autoizoleaza, pt ca nu le izoleaza nimeni, iar apoi anunta autoritatile despre aceasta situatie. Aceste persoane nu au dreptul sa-si paraseasca domiciliul timp de 14 zile.
Daca nu va aflati in situatia de mai sus nu puteti spune ca sunteti autoizolat la domiciliu, pt ca se intelege altceva. In acest caz nu veti beneficia de prevederile legii care va permit sa absentati de la serviciu.
In ceea ce priveste problema dvs cu angajatorul care nu respecta conditiile de igiena, dar si cele de securitate si sanatate in munca, dvs puteti sesiza autoritatile (ITM, DSP) sa efectueze un control si sa oblige angajatorul sa intre in legalitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic aijin aijin Buna ziua. As dori sa stiu care sunt etapele care trebuie urmate in cazul somajului tehnic. Pot fi trimisi in somaj tehnic doar o parte din angajati? (vezi toată discuția)
Somaj tehnic in sanatate didigina didigina Lucrez la un cabinet medical, medic de familie ,si in urma decesului medicului titular, reprezentantul legal a angajat un alt medic dar veniturile au scazut ... (vezi toată discuția)