avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 341 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata asigurarilor sociale si de sanatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata asigurarilor sociale si de sanatate

Buna ziua,

Cum pot sa imi platesc contributiile sociale si de sanatate in conditiile in care nu mai sunt angajata?
Cum si unde pot sa fac cererile, respectiv platile aferente? (in cazul contributiilor sociale, raportat la salarul minim pe economie)
Se po face si online?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 12:25, 1 Mai 2020
Pentru a va asigura la sanatate in anul 2020 ca persoana fara venit, trebuie sa depuneti la finante, declaratia unica pentru 2020 in care bifati la sectiunea referitoare la contributia la sanatate, ca optati sa platiti pentru 6 luni din 2020 si veti fi asigurata pentru intreg anul 2020. Aceasta declaratie se depune folosind contul personal deschis cu nume si cnp pe spatiul privat virtual. Veti aparea ca find asigurata la sanatate de la data depunerii declaratiei, nu de la data platii contributiei la sanatate care apare trecuta acolo in declaratie. Aveti termen de plata pentru aceasta contributie pana la final de an. Contributia lunara cass e 10% din valoarea salariului minim din acest an.
Pentru a va asigura la pensie trebuie sa mergeti la casa de pensii din judetul de care apartineti cu domiciliul cu copie dupa buletin si un dosar de incopciat, sa incheiati cu ei un contract ca persoana fara venit si apoi lunar (pana pe 25 a lunii urmatare pentru luna curenta), la caseria lor sa platiti 25% din valoarea salariului minim pe econome, adica in acest an cas lunar este 558 lei. Aici puteti sa mergeti luni la prima ora ca sa faceti asta, pentru a nu pierde luna mai completa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contribuțiilor oanaiordache86 oanaiordache86 Buna seara, Dacă doresc sa îmi plătesc eu contribuțiile la sănătate și pensie, cât m-ar costa? (vezi toată discuția)
Contributii asociat unic si administrator danielandrei danielandrei Buna ziua, o persoana care are o microinterpindere, asociat unic si administrator cum isi poate plati cas,cass etc? (vezi toată discuția)
Contributii intreprindere individuala CONTRIB.Dorina CONTRIB.Dorina Am o II si am fost angajat pana in acest moment cu 8 ore la o societate.La II nu am depasit plafonul pentru care se aplica contributia sanatate si CASS.De luna ... (vezi toată discuția)