avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Transfer imobil de la persoana fizica la SRL
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Transfer imobil de la persoana fizica la SRL

Buna ziua,

Nu am gasit raspuns cautand pe internet la urmatoarea intrebare asa ca sper ca pot sa gasesc un raspuns aici. Doresc sa stiu care sunt toate costurile aferente transmiterii unui bun imobiliar achizitionat prin credit de catre mine ca si persoana fizica catre un SRL detinut in totalitate de mine. Exemplu concret:

Imobil achizitionat in valoare de EUR 200.000 prin credit ipotecar 20% avans, 30 ani. Doresc ca acest bun sa fie transmis catre un SRL detinut in totalitate de mine.

Ce taxe/plati voi avea de platit, atat ca si persoana fizica cat si ca entitate juridica?

SRL-ul va prelua creditul pe 30 ani, sau va trebui sa finantez achizitia printr-un nou credit?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Palaghia , Contabil 11:18, 6 Mai 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Transferul cladirii din proprietatea persoanei fizice in proprietatea persoanei juridice se face prin contract de vanzare cumparare, cu acordul bancii.Formalitatile de indeplinit, acordul bancii sunt esentiale in acest caz fiind vorba de un credit imobiliar.Asadar in prima faza e necesar sa va interesati in ce conditii se poate face transferul de proprietate si care sunt conditiile bancii.

Firma va achizitiona respectivul imobil, nu va deduce tva, deoarece vanzatorul e persoana fizica.Nu va plati vreun impozit, doar la vanzarea cladirii va achita impozit micro sau 16%, eventual tva. Nu ati specificat nicio informatie legat de vectorul fiscal al firmei pentru alte interpretari.

Din punct de vedere al persoanei fizice, trebuie sa aveti in vedere numarul de tranzactii imobiliare pe care le-ati efectuat in ultimul an, daca imobilul vandut l-ati utilizat ca si locuinta personala, aveti acolo adresa etc. , deoarece in functie de aceste aspecte, se poate aprecia ca efectuati sau nu tranzactii comerciale, fiind necesar de ex sa va inregistrati in scopuri de tva, facturand cu tva in cazul in care se apreciaza de catre ANAF ca in fapt derulati operatiuni comerciale.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Transferul dreptului de proprietate de pe PF pe PJ se realizeaza in baza CVC. In urma tranzactiei, pentru suma care depaseste pragul de 450000 lei PF-ul datoreaza 3% impozit pe venit, impozit retinut de notar. La acest impozit se adauga taxele notariale pe care nu le stiu.
In principiu, PJ-ul obtine finantare proprie, in baza analizei financiare efectuate de banca. Asadar, nu se poate vorbi despre o preluare a creditului. Din punctul meu de vedere, avand in vedere ca sunteti personae affiliate (PF-ul cu PJ-ul), nu poate decat sa va incurce si nu sa va ajute, in sensul ca banca va aloca o atentie mai mare tranzactiei si, implicit, finantarii PJ-ului. Asadar, mergeti inarmat cu argumente serioase la banca.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Mai 2020
Alexandru Palaghia, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil. ce impozit si taxe datorez? Ioan500 Ioan500 Am o proprietate imobiliara (teren si constructii), o parte din imobil fiind ocupata de un chirias. Anual depun DU la finante pentru venituri din activitati ... (vezi toată discuția)
Trecerea bunurilor unei firme in propietate privata..............!? nicholas455 nicholas455 Imi poate spune cineva ce se intampla cu bunurile unei firme (propietati imobiliare, masini, etc) la inchiderea unei firme? Acestea trec in propietatea ... (vezi toată discuția)