avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare jumatate de casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare jumatate de casa

Buna ziua.

Sunt coproprietar pe jumate dintr-o casa, impreuna cu varul meu. Terenul este pe numele lui (eu sunt cetatean strain). Din motive personale, eu vreau sa ies din contract si sa-mi vand jumatatea de casa, dar el nu vrea sa se mute de acolo. Contractul spipuleaza ca eu am 50% din casa.

Intrebarea mea este, eu pot sa-l silesc sa vindem casa integral si apoi sa-mi iau jumatate din valoarea obtinuta, doarece cealalta varianta ar fi sa-mi vand partea mea, dar realistic vorbind, nu vad pe nimeni ca ar vrea sa cumpere jumatate dintr-o casa indivizabila (6 camere pe 3 etaje fara intrari separate) care nici macar (inca) nu este intabulata.

Multumiri anticipate.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 14:48, 14 Decembrie 2009
Nu puteti sa il fortati pe varul dvs sa isi vanda partea din acea casa , dar puteti sa il dati in judecata pentru iesirea din indiviziune! In instanta, se va desemna un expert tehnic judiciar care va stabili daca casa se poate partaja si , daca nu se poate , va propune solutii de despagubire stabilind totodata si valoarea cotei de 1/2 ce vi se cuvine. In cazul in care instanta constata ca acel imobil nu poate fi divizat (impartit) va atribui imobilul uneia dintre parti cu drept de sulta pentru cealalta parte. Sfatul meu este , chiar daca nu aveti pe moment banii , sa cereti atribuirea imobilului catre dvs , fiindca instanta nu stabileste un termen de plata a sultei. Deci, veti putea sa platiti acei bani ulterior , chiar la o eventuala vanzare a casei.B-)
Succes!
Ultima modificare: Luni, 14 Decembrie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
buna ziua .
intrebarea mea este de ce nu-i vindeti chiar varului dvs. ??
din punct de vedere legal, osolutia ar fii sa investiti instanta de judecata cu actiunea avand ca obiect iesirea din indiviziune .
daca doriti sa vindeti cota parte din imobil, puteti solicita instantei ca imobilul sa-i fie atribuit in totalitate varului dvs., cu obligatia acestuia de a va plati sulta. ( de a va despagubi conform cotei-parti ce-o detineti din imobilul respectiv ).
deocamdata insa, dvs. si varul dvs trebuie sa va intabulati dreptul de proprietate.
Intrucat e individualizata cota parte din bun , puteti sa o instrainati , insa cumparatorul trebuie sa fie de acord a cumpara un bun indiviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire DATSCH2010 DATSCH2010 1.daca detin 3/16 dintr-o proprietate, incat timp trebuie sa ma despagubeasca proprietarul celeilalte parti?1an, 1 luna, pina se vinde? 2.daca eu in ... (vezi toată discuția)
Teren intravilan in indiviziune - nu reusesc sa dau de ceilalti mostenitori. anyidulike anyidulike Buna ziua ! Am un teren intravilan ( cu un imobil construit pe el) obtinut printr-un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere. Persoana de la ... (vezi toată discuția)
Succesiunea ContSters96325 ContSters96325 Va mai propun un subiect....la care mi am un dubiu....si daca ma puteti ajuta....vas multumi din suflet. Impreuna cu unchiul meu avem 50-50% dintr-o ... (vezi toată discuția)