avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS dacă deja am plătit în altă țară?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS dacă deja am plătit în altă țară?

Dacă am fost angajat în alt stat din Uniunea Europeană de la începutul lui 2019 până în August, mai trebuie să plătesc CASS pe 12 luni în România dacă am realizat venituri din alte surse între August și Decembrie?

Corect ar fi să plătesc doar pentru perioada cât am fost în România, anume 5 luni, sau 10% din 5 x 2,080, nu?
Cel mai recent răspuns: Constantin Vera , Contabil 16:57, 6 Mai 2020

Buna ziua,

Pentru cei care încep în cursul anului sa desfaoare o activitate i/sau sa realizeze
venituri din cele mai sus mentionate, baza de calcul se recalculeaza corespunzator numarului de luni ramase pâna la sfârsitul anului, salariul minim fiind cel în vigoare la data depunerii declaratiei: 10%*5*2080

[ link extern ]
Din păcate, nu sunt lăsat să introduc această valoare în Declarația Unică. Spune că baza anuală de calcul a CASS-ului nu poate fi decât 12,480 (de 6 ori salariul minim) sau 24,960 (de 12 ori salariul minim).

[ link extern ]

Este/era necesar sa utilizati alt formular al Declaratiei unice, cel in care estimati veniturile a se obtine in 2019.Trebuia sa declarati in 30 de zile la ANAF veniturile estimate de la momentul demararii businessului. Nu am inteles mai exact ce incadrati la venituri din alte surse...

Revenind la CASS, daca utilizati formularul 2018-2019 va lasa sa treceti veniturile estimate si nr de luni pana a final de an.Puteti depune pe acel formular si achita in consecinta.

Mai este un aspect, daca nu sunteti salariat si vreti sa aveti calitatea de asigurat, e necesar sa platiti CASS la minim 6 salarii minime, intradevar.

art. 174 alin. (10) din Codul fiscal:

„(10) Persoanele fizice care incep in cursul anului fiscal, sa desfasoare activitate si/sau sa realizeze venituri, din cele prevazute la art. 155 lit. b) - h), iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care impozitul se retine la sursa, estimat a se realiza pentru anul curent este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligate sa depuna declaratia prevazuta la alin. (3) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Salariul minim brut pe tara garantat in plata, este cel in vigoare la data depunerii declaratiei.”
Statul face multe prezumpții în legătura cu forma de organizare sub care oamenii pot câștiga bani în 2020 care pur și simplu nu mai fac față realității.


Trebuia sa declarati in 30 de zile la ANAF veniturile estimate de la momentul demararii businessului. Nu am inteles mai exact ce incadrati la venituri din alte surse...


Le-am numit alte surse pentru că activitatea mea nu a fost un business, nici pe departe. Am avut doi, trei clienți cărora le-am scris o aplicație web. Acum înțeleg că singurul mod legal prin care poți face asta în România e prin PFA sau SRL, dar retroactiv cum se declară veniturile dacă nu prin "Alte surse"?


Revenind la CASS, daca utilizati formularul 2018-2019 va lasa sa treceti veniturile estimate si nr de luni pana a final de an.Puteti depune pe acel formular si achita in consecinta.


Înțeleg, mulțumesc, foarte bine de știut. Mi se pare puțin absurdă abordarea asta cu estimarea. Ar fi un miraocol și un privilegiu să pot prezice eu ce venituri voi avea în viitor.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Mai 2020
paulrberg, utilizator
Solutia ar fi sa depuneti declaratia unica acum pe varianta 2018 realizat-2019 estimat, in care completati doar 2019 estimat.

Daca veniturile realizate sunt mai mici de 10.400 lei , bifati rubrica ptr impozit 10% ,nu bifati CASS ,

Daca veniturile sunt mai mari de 10.400 lei (2080* 5 luni) bifati CASS si platiti 1040.

Daca obtineti anul asta venituri din alte surse declarati ca estimati astfel de venituri,
eventual bifati CASS si declarati acolo o suma (scadenta e oricum 15.03.2021).

Anul viitor daca realizati mai putin, veniti si rectificati acelasi formular , varianta estimativa si debifati CASS ul, lasand doar bifa la impozit si redepuneti.

Alte discuții în legătură

Venit estimat 2019 - declaratia unica gistra gistra 1) In ce caz trebuie declarat un venit in termen de 30 zile? Exista vre-un plafon sau se declara si sume mici? 2) Am vandut actiuni si vreau sa declar ... (vezi toată discuția)
Declaratie unica pfi Alina Constantin Alina Constantin Buna ziua, Am SPV-UL activat si dupa nenumarate incercari nereusite de depunere a Declaratiilor Unice ( Rectificativa pentru 2018 si Veniturile Estimate ... (vezi toată discuția)
Declaratia unica 2019 razviko razviko Buna ziua as dori cateva informatii despre declaratia unica pentru 2019. In cazul unui PFA care a fost infiintat in 2018 (una a 4-a mai exact) s-a depus ... (vezi toată discuția)