avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Conventie SSM - sanctiuni
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Conventie SSM - sanctiuni

Buna dimnineata,

Am o conventie SSM in care sunt trecute si sanctiuni privind diverse incalcari ale legislatie (nepurtare casca de protectie, etc).
Intrebarea mea este cat de legale sunt aceste amenzi trecute in conventia SSM. Antreprenorul general poate face acest lucru? Daca este ok din punct de vedere juridic.....

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:27, 7 Mai 2020
Angajatorul se poate îndrepta împotriva angajatului, pentru recuperarea unei amenzi primită de la ITM, pe linie de SSM, dar nu poate aplica amenzi disciplinare (practic angajatorul dumneavoastră ar constata că nu respectați o normă și vă poate aplica o sancțiune disciplinară, în condițiile și limitele legii). Amenda pe care o primește angajatorul de la organele de control vă poate fi imputată, cu titlu de despăgubire (daună materială).
Multumesc foarte mult pentru raspus.
Dar este vb despre conventia SSM incheiata intre parti (Antreprenor si Subantreprenor) . In aceasta conventie sunt stipulate amenzi.......din aceasta cauza intrebam cat de legal este acest lucru....
In conventia pe linie de ssm este ilegal sa se mentioneze amenzi contraventionale, precum cele mentionate in Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare art.39. Amenzile contraventionale pot fi aplicate angajatorilor, doar de catre inspectorii de munca.
In conventie se pot mentiona obligatii prevazute de ROI al fiecarei parti semnatare pentru aplicarea de sanctiuni disciplinare (doar cele mentionate in Codul muncii, nu altele).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. in cadrul unei conventii de ssm+su poate exista o ... sadrian sadrian Buna ziua. In cadrul unei Conventii de SSM+SU poate exista o clauza care sa precizeze sanctiuni banesti explicite pentru subantreprenor, pentru diverse ... (vezi toată discuția)
Poti incalca o lege si sa fii amendat pe alta lege? 123adi 123adi Am avut un accident de munca si s-a constatat ca as fi incalcat Lg.319/2006, motiv pentru care am fost sanctionata cu mustrare scrisa cf. art.73 din ... (vezi toată discuția)
Sanctionare lucratori pe linie ssm dorintabirta dorintabirta Bună ziua, In cazul în care, un muncitor a incalcat regulile SSM stipulate in Instructiuni, s-a accidentat, iar comisia infiintata prin decizia ... (vezi toată discuția)