avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Incepere depasire pe linie discontinua, fara obiectii.
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Incepere depasire pe linie discontinua, fara obiectii.

Buna ziua. Acum cateva zile am inceput o depasire pe linie discontinua pe care am fost nevoit sa o finalizez pe linia continua, insa fix in mijlocul depasirii am fost tras pe dreapta de un politist si mi-a fost suspendat permisul pentru o luna. Cam asta ar fi schema depasirii. (link mai jos) , am inceput din stanga, patratul din dreapta era masina politiei parcata, la control, am fost semnalat sa opresc cand eram in punctul unde se termina sageata. Acum, problema mea este ca nu am avut nici o obiectie scrisa pe procesul verbal din cauza agitatiei in care eram si nu cred ca exista vreo inregistrare video din partea politistilor, avand in vedere ca masina lor era ascunsa dupa un perete. Daca fac contestatie ce sanse am sa-mi fie returnat permisul si anulata amenda? [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 11 Mai 2020
goldieczr, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 15:36, 12 Mai 2020
Obiectia nu e o dovada in proces, iar inregistrarea video nu e obligatorie, conform legii (e obligatorie doar in cazul depasirii limitei de viteza),. Daca veti gasi alte motive pentru depunerea plingerii contraventionale, puteti contesta in instanta acel PV de contraventie. Depasirea este interzisa daca se incalca linia continua, nu conteaza cum incepe:
Art. 120 din HG1391/2006
(1) Se interzice depășirea vehiculelor:
a) în intersecții cu circulația nedirijată;
b) în apropierea vârfurilor de rampa, când vizibilitatea este redusă sub 50 m;
c) în curbe și în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m;
d) pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri. Prin excepție, pot fi depășite în aceste locuri vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele și bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 m, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 m;
e) pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare și marcaje;
f) pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă și la mai puțin de 50 m înainte de acestea;
g) în dreptul stației pentru tramvai, atunci când acesta este oprit, iar stația nu este prevăzută cu refugiu pentru pietoni;
h) în zona de acțiune a indicatorului "Depășirea interzisă";
i) când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar și parțial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spațiul de interzicere;
j) când din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducătorul acestuia este obligat să efectueze manevre de evitare a coliziunii;
k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloana de vehicule în așteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulație.
(2) Se interzice depășirea coloanei oficiale.
Ultima modificare: Luni, 11 Mai 2020
latka, moderator
Care este procedeul prin care pot face contestatia?
Ultima modificare: Marți, 12 Mai 2020
goldieczr, utilizator
Se depune o plingere contraventionala la judecatoria pe raza careia s-a petrecut evenimentul. Angajati-va un avocat.
Pentru o amenda de 300 lei nu-mi permit avocat, as vrea sa stiu daca se poate cum sta treaba cu amenda dupa ce am trimis contestatia (trebuie inca platita sau e suspendata) si daca puteti da un model valabil de contestatie. Am analizat mai mult situatia si, pentru contestatie: 1. Locatia de pe procesul verbal nu este exacta, scrie doar soseaua pe care ma deplasam insa acea sosea avea parti lungi cu linie discontinua, 2. Nu exista semn ca va urma segment cu depasirea interzisa, marcajul este partial sters din cauza uzurii si in urma cu 2 ani pe respectivul segment era linie discontinua. Sunt mai multe sanse asa? (Tot ce am scris este valid, nimic din 'imaginatia' mea incercand sa-i 'fraieresc')
Daca nu ati mai fost in instanta, cu asa ceva si va doriti sa castigati procesul, v-ar fi de folos un avocat. Altfel, un model exact pe speta dvs. nu veti gasi, ci doar modele de cum ar arata intocmirea unui astfel de act. Exemplu:
[ link extern ]
sau
[ link extern ]
Despre procedura aici:
[ link extern ] /
Amenda se suspenda, daca pierdeti trebuie s-o platiti intreaga, nu mai puteti plati jumatate din minim. Daca platiti acum jumatate din minim, va asigurati ca "minimizati" pierderile. Daca veti castiga, puteti sa va recuperati banii.
Daca spuneti ca nu este descris suficient locul faptei, ar fi un caz de nulitate relativa, cu sanse de a cere anularea PV. Asta bazat pe decizia 13/2018 a ICCJ, daca stiti sa va redactati plangerea in acest sens.
[ link extern ]
Prin urmare sanse ar fi, depinde doar de dvs.
Ultima modificare: Marți, 12 Mai 2020
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare permis de conducere mircea_barto mircea_barto Mi-a fost suspentat permisul de conducere auto, pentru depasire in zona de actiune a indicatorului \"depasirea interzisa\", in data de 13.11.2010. Cred ca e o ... (vezi toată discuția)
Conform cod rutier 2018 este corecta inceperea efectuarii depasirii in zona cu linie discontinua dar cu reintrarea pe sensul de mers calcand linia continua Dan STANESCU-BELLU Dan STANESCU-BELLU Buna seara, Mi s-a retinut astazi permisul pentru 30 zile deoarece am efectuat o depasire a unei coloane de 4 autoturisme, depasire inceputa in zona in ... (vezi toată discuția)
Este legala depasirea a doua camioane? christee christee Buna ziua Dee curand am avut urmatoarea problema: drum in localitate, o banda pe sens, in fata mea doua camioane; ma angajez in depasirea primului, nu am ... (vezi toată discuția)