avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clarificari legea 19/2020, stimulent de insertie si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clarificari legea 19/2020, stimulent de insertie si concediere

Buna seara,

Ma aflu in urmatoarea situatie: in prezent sunt in somaj tehnic pana pe 14 mai, pe 15 mai ar trebui sa revin la serviciu. As dori sa imi reiau zilele libere platite in baza legii 19/2020 cum am avut si inainte de somajul tehnic. Ideea este ca, atunci când am facut prima data aceasta solicitate, angajatorul mi-a spus initial ca ma baga in somaj, dupa care s-a razgandit si mi-a acceptat cererea. Nelamuririle mele ar fi:
1. Angajatorul are dreptul sa imi refuze cererea de zile libere platite pt scoala inchisa daca nu lucrez intr-unul dintre domeniile de activitate care nu permit acest lucru si nici nu permite munca de la domiciu?
2. Ca urmare a inaintarii cererii de zile libere platite pt scoala inchisa, poate ca in loc sa mi-o aprobe sa dispună concedierea mea ?
3. Poate dispune concedierea mea daca ma aflu in plata stimulentului de insertie pana in aprilie 2021?

Ideea este ca din luna februarie 2020, de cand am revenit la locul de munca m-a amenintat de 2 ori deja ca ma baga in somaj! Sincer, ma simt supusa la un stres psihic constant privind aceste amenințări si teama de a pierde stimulentul de inserție! Si stau si cu teama ca este posibil ca, de vineri, 15 mai sa ma concedieze ( avand in vedere cele 2 amenintari si alte presiuni repetate: sa-mi schimb atitudinea, m-au pus sa lucrez cand am revenit 2 săptămâni pe cu totul alt post, alt punct de lucru si alt program desi nu am fost intrebata in prealabil si nici nu am semnat vreum act aditional, ma simt tot timpul înlăturată , vazuta ca un intrus; am fost trasa la raspundere ca de ce nu am venit cu cateva luni inainte de a revenii la serviciu din concediu pentru cresterea copilului sa intreb daca ei mai au sau nu nevoie de mine; m-am asezat la masa, la pauza de pranz si mi-au atras atentia ca stau pe locul altui coleg si m-au pus sa ma ridic etc. Nu am gresit cu nimic firmei si am intrat in prenatal la 7 luni jumatate de sarcină. Nu mi se pare normal sa fiu tratată asa la revenirea din concediu de crestere copil si sa stau cu aceasta teamă. Mi-am cautat si imi caut de munca in alta parte, inca din luna ianuarie cand am inaintat cererea de revenire si am vazut cum am fost primita, dar s-a nimerit cu situatia aceasta cu pandemia si totul s-a suspendat: interviuri, angajari... Ce sa fac? Sa pierd totul doar ca asa vor ei?

Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 12 Mai 2020
gabrielle_24, utilizator
Cel mai recent răspuns: gabrielle_24 , utilizator 08:18, 13 Mai 2020
1. Angajatorul are dreptul sa imi refuze cererea de zile libere platite pt scoala inchisa daca nu lucrez intr-unul dintre domeniile de activitate care nu permit acest lucru si nici nu permite munca de la domiciu?

In opinia mea,nu poate refuza cererea.

2. Ca urmare a inaintarii cererii de zile libere platite pt scoala inchisa, poate ca in loc sa mi-o aprobe sa dispună concedierea mea ?
Da, poate decide concedierea , cu exceptia situatiilor in care acest lucru este interzis.

3. Poate dispune concedierea mea daca ma aflu in plata stimulentului de insertie pana in aprilie 2021?

Potrivit art.25 alin.2lit.b din OUG 111/2010, este interzis angajatorului sa decida concedierea salariatului/ei aflat in plata stimulentului de insertie.
Va mulțumesc pentru raspuns!

Dar este legal ca persoana care a fost angajată pe postul meu sa fie angajata cu contract de munca pe perioadă nedeterminată? Ea a ramas pe postul meu si dupa revenirea mea la locul de munca. Pe ea o opresc si pe mine, desi sunt in plata stimulentului ma ameninta ca ma baga in somaj. Ma gandesc ca poate se bazeaza ei pe ceva din punct de vedere legal cand ma tot amenință cu somajul ( sa aiba voie sa faca acest lucru ).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Are dreptul angajatorul sa imi inchida contractul de munca in peroada de pandemie? M@M@ M@M@ Are dreptul angajatorul sa ma de a afara si sa imi incheeie contractul acum in situata de urgenta? Pt ca asta a facut! Am contractul din 02.01.2020,si a spus ... (vezi toată discuția)
Concediu medical cand colegii sunt in somaj tehnic gabrielle_24 gabrielle_24 Buna ziua, In prezent ma aflu in zilele libere platite pt scoala inchisa pana pe data 6 aprilie, deoarece in timpul vacantei nu este valabilă legea ... (vezi toată discuția)
Situație dificila gabrielle_24 gabrielle_24 Buna sera, Ma aflu intr-o situație dificila si as avea nevoie de un sfat. In februarie 2020 m-am intors din CCC la 1 an si 10 luni pentru a beneficia de ... (vezi toată discuția)