avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rectificare carte funciară
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rectificare carte funciară

Bună seara, am dezbătut în instanță o succesiune pentru un imobil. In urma măsurătorilor efectuate de expert a rezultat o suprafață dublă de teren față de cea existentă în acte. La oficiul de cadastru nu au vrut să intabuleze sentința prin care instanța constată diferența de teren și ne.au recomandat să facem o expertiză extrajudiciara și să deschidem o acțiune în instanță pentru rectificare carte funciară. Un notar mi.a recomandat să obțin ordinul prefectului pentru diferența de teren spunandu.mi că dacă mă adresez instanței pentru rectificarea cărții funciare doar în baza expertizei extrajudiciare risc sa.mi fie respinsă acțiunea . Mă sfătuia să merg in instanță pe motiv de uzucapiune pentru rectificarea cărții funciare. Dumneavoastră ce mă sfătuiți, care este calea legală pe care trebuie sa o urmez?
Cel mai recent răspuns: amavrancea , utilizator 21:31, 19 Mai 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prin succesiune nu se poate trece cu drept de proprietate o suprafata care a reiesit mai mare din masuratori. Actiunea cartii funciare este corecta. Ordinul prefectului se obtine in anumite conditii, nu pe diferente de suprafete gasite in plus la masuratori. Trebuie sa corespunda cu ceea ce a avut defunctul in registrul agricol, in evidentele fiscale. Puteti solicita inscrierea posesiei suprefetei gasitein plus,. Primaria poate sa va emita un certificat din care sa reiasa ca sunteti recunoscuti ca proprietari si ca terenul nu apartine domeniului public.
Veti efectua 2 documentatii de cadastru, una pentru suprafata din acte iar cea de a doua pentru suprafata gasita in plus. Uzucapiunea se poate invoca doar daca posesia a fost neintrerupta pe o durata de 30 de ani .
Vă mulțumesc mult pentru răspunsul atât de detaliat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rectificare carte funciara liamic43 liamic43 S-a cumparat un teren ,in 1991,cu contract cv..Terenul nu a fost masurat dar avea limite naturale drum ,rau ,munte .In 2005 cand s-a facut cadastrul,s-au facut ... (vezi toată discuția)
Teren mai mare in realitate decat in acte pekka pekka Am cumparat un teren in sup. 500mp. A cerut o masuratoare topo dupa ce am intrat in posesie. Surpriza,teren cu 200 mp mai mare. Subliniez ca au fost ... (vezi toată discuția)
Nu imi pot intabula proprietatea pentru ca am teren mai mare decat in acte tata_mosu tata_mosu Acum 30 de ani am cumparat o proprietate in intravilan si doresc sa o intabulez.Nu pot deoarece in urma masuratorilor facute acum,reiese ca am cam 70 m2 in ... (vezi toată discuția)