avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vânzare drepturi succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vânzare drepturi succesorale

Bună seara! Sunt mostenitor într-un titlu de proprietate impreuna cu încă alți 2 moștenitori. Nu este posibila împărțirea amiabila la notar, deoarece una din părți refuza nejustificat stabilirea cotelor ce ne revin. Una dintre părți, cea de a 3 a, dorește să-mi vândă partea sa de mostenire. Se poate face aceasta tranzactie la notar? Sau este obligatorie depunerea în instanta a unei cereri de dezbatere succesorala? Cum se procedează într-o asemenea situație? Chem în judecata doar pe mostenitorul care refuza dezbaterea notariala, sau pe toți ceilalți succesori? Mulțumesc!
Este nevoie de o impartire,din foarte multe motive.Gradul de rudenie cu defunctul : 2 dintre mostenitori sunt copii ai acestuia ,a treia parte este nepoata de fiu(decedat).
Nepoata urca in gradul tatalui sau si mosteneste cota acestuia. Deci cotele sunt egale.
Impartirea se face prin contract de partaj, nu prin declaratii individuale. In prealabil trebuie intabulate suprafetele supuse impartelii. Pana la incheierea acestui act, in mod legal, detineti fiecare cate o cota de 1/3 din fiecare parcela.
Nu avem solutia unui contract de partaj notarial,prin simplul fapt ca una din parti refuza ,dar cea de a doua vrea sa-mi vanda mie partea care-i revine.De la acest aspect am initiat intrebarea : ce solutii am pentru a finaliza partajul ?

MihailZC a scris:

Nepoata urca in gradul tatalui sau si mosteneste cota acestuia. Deci cotele sunt egale.
Impartirea se face prin contract de partaj, nu prin declaratii individuale. In prealabil trebuie intabulate suprafetele supuse impartelii. Pana la incheierea acestui act, in mod legal, detineti fiecare cate o cota de 1/3 din fiecare parcela.

Să vă adresați instanței. Asta e solutia.
Buna ziua,

In situatia in care unul din coproprietari nu este de acord cu impartirea terenului pe cale amiabiala la notar, singura solutie este sa faceti partajul in instanta.

Terenul sa va imparti in trei cote egale intre dvs., frate si mostenitorii fratelui decedat, avand in vedere faptul ca acestia mostenesc drepturile fratelui dvs.

In cazul in care fratele decedat are mai multi mostenitori, respectiv mai multi copii si sotie supravietuitoare, trebuie sa ii chemati pe toti in judecata, pentru a nu fi probleme ulterior.

Etapele pe care va recomand sa le parcurgeti, sunt:
1. incheierea unui contract de vanzare –cumparare cu fratele prin care acesta va transmite dreptul de proprietatea asupra cote-parti pe care o detine.
2. Ulterior, va adresati instantei de judecata si solicitati partajarea terenului intre dvs. si celalalt frate.

Intrucat este posibila impartirea terenului in natura, fiecaruia ii va reveni o suprafata de teren egala cu cota-parte din dreptul de proprietate detinuta, respectiv, dvs. 2 ha teren si mostenitorul (mostenitorii) fratelui 1 ha.

Pentru provarea unei actiuni de partaj in instanta, este necesar sa platiti o taxa de timbru de 3%.
Legea prevede posibilitatea de a primi ajutor public judiciar sub forma scutirii la plata taxei de timbru sau reducerea sau esalonarea platii taxei, insa conditiile de acordare sunt foarte restrictive si daca aveti venituri mai mari nu va incadrati.


Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2020
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

Alte discuții în legătură

Mostenire si titlu de proprietate Luminita Mihaela Luminita Mihaela Buna ziua. In anul 1995, cand s-a facut tiltul de proprietate pt o suprafata de 9 ha, la proprietari a fost trecut strabunicul meu (decedat in 1983)si ca ... (vezi toată discuția)
Certificat de moștenitor. cum se poate dobândi când nu se prezintă toți succesibilii la notar? dorel13 dorel13 Suntem 4 frati. Unul dintre frati a murit inaintea mamei noastre. fratele avea sotie si copii. Parintii nostrii sunt morti de peste 10 ani si nu am dezbatut ... (vezi toată discuția)
Avem un titlu de proprietate pe 8 ha terenuri pe numele a trei ... niculina55 niculina55 Avem un titlu de proprietate pe 8 ha terenuri pe numele a trei surori decedate la aceasta data. Cum putem face iesirea din indiviziune pe cale amiabila,noi ... (vezi toată discuția)