avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reducerea timpului de lucru, trecerea de la norma ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducerea timpului de lucru, trecerea de la norma intreaga la part time

Buna seara! Sunt angajat cu CIM pe perioada nedeterminata, cu norma intreaga, de 40 ore pe saptamana. Datorita pandemiei lucrez de acasa, pe baza deciziei de telemunca primita de la angajator. De aproximatix 1 luna am tot avut discutii cu angajatorul si ma tot preseaza sa lucrez cu jumatate de norma. Mi-a propus sa sun la HR sa solicit eu reducerea timpului de lucru la jumatate. Pentru ca nu am facut acest lucru, acum seful meu direct nu doreste sa imi mai dea lucrari care sa acopere 8 ore de munca pe zi, desi am solicitat proiecte si am spus ca sunt apt sa lucrez 8 ore pe zi. Imi tot spune sa iau pauza, sa nu mai lucrez. Au fost adusi colegi la noi in departament, care nu mai aveau de lucru, tineri si fara obligatii si care au preluat din lucrarile mele. Ce se poate intampla in acest caz? Mentionez ca avem o aplicatie in care notam tot ceea ce lucram zilnic si cat timp ne ocupa activitatea respectiva, iar pe baza acestor timpi lucrati se factureaza clientilor. Este legal sa fiu presat sa solicit eu reducerea timpului de lucru si incheierea unui act aditional pentru part time, pe o perioada determinata? Ce se intampla daca nu vreau sa semnez acest act aditional? Ce se intampla daca acest act aditional pentru part time se incheie pentru o perioada determinata de 1 luna asa cum propune angajatorul? Este posibil ca dupa expirarea acestei luni sa imi pot pierde locul de munca si sa nu se mai revina la CIM initial cu norma intreaga pe perioada nedeterminata? Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Mai 2020
MosuCorcodel, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:10, 2 Iunie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este corect sa fiti presat sa solicitati reducerea timpului de lucru si incheierea unui act aditional pentru part time, pe o anumita perioada de timp.

Legal nu se intampla nimic, daca nu semnati acel act aditional.
Va multumesc pentru raspuns!
Va rog inca un sfat. Am primit act aditional cu urmatoarele prevederi: In temeiul art 17(5) coroborat cu art 41(1) din Legea nr 53/2003, partile hotarasc:
1. Modificarea elementului Durata muncii al contractului individual de munca si va avea urmatoarele prevederi:
2. O fractiune de norma 4 ore/zi, 20 ore/saptamana;
a) Repartizarea programului de lucru se va face dupa cum urmeaza: 20 ore/saptamana.
Toate celelalte prevederi ale contractului individual de munca raman neschimbate."
Ce inseamna acest lucru? Se va modifica implicit si salariul? Pana cand e valabil acest act aditional? Nu am semnat nimic. Va rog sa ma sfatuiti, caci nu stiu cum trebuie sa procedez. Va multumesc
Din ce ati postat nu vi se modifica si salariul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mod de a nu respecta o hg mancipri mancipri Pentru a nu respecta HG nr. 871 / 2013, directorul unei firme, sub amenintarea ca vor fi dati afara,\\" a obligat \\" pe unii angajati din firma , sa semneze ... (vezi toată discuția)
Doua contracte de munca 0e 8 ore Betismihis Betismihis DaCa sunt asistent personal cu carte de munca pe 8 ore, mai pot avea încă un contract de munca pe 8 ore în alta parte ? (vezi toată discuția)
Reducere program de lucru in revisal Iohana27 Iohana27 Buna ziua, Daca o salariata aflata in CIC se intoarce mai devreme de 1 an la munca si solicita conform art. 17 din OUG 96/2003 reducerea duratei zilnice de ... (vezi toată discuția)