avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract inchiriere denuntare unilaterala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract inchiriere denuntare unilaterala

Chiriasul meu a solicitat denuntatea unilaterala a contractului de inchiriere la jumatatea lunii, incepand cu ziua in care a trimis solicitarea, stipuland ca va plati catre mine o penalizare de 10% pentru incetarea contractului inainte de termen si cu pretentia ca eu sa ii restitui chiria pentru cealalta jumatate de luna.
Practic sa ii restitui chiria aferenta zilelor ramase pana la finalul lunii.
In contractul de inchiriere este stipulat numai faptul ca incetarea contractului poate avea loc inainte de implinirea termenului, cu preaviz de 30 zile, cu acordul partilor. In caz contrar penalizarea este de 10% din chiria pe o luna.
1. Este legal ceea ce mi se cere?
2. Avand in vedere prevederile Codului civil si faptul ca, chiriasul nu a respectat termenul de 60 zile pentru denuntarea unilaterala a contractului, cu toate ca nu era stipulat expres in contract, pot solicita plata chiriei pentru 60 de zile?
Bună ziua,

Da, eu consider ca puteți solicita plata chiriei pentru o perioada de 60 de zile de la momentul primirii notificării de denunțare unilaterala a Contractului de locațiune.

În cauza sunt aplicabile prevederile art. 1825 Cod civil, potrivit caruia:
"(1) Dacă închirierea este pe durată determinată, locatarul poate denunța unilateral contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz de cel puțin 60 de zile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă."

Astfel, clauza din contractul de închiriere care stipulează faptul ca termenul de preaviz pentru denunțarea unilaterala este de 30 de zile e considerată nescrisă și se consideră că nu a existat niciodată. Aceasta este înlocuită de prevederile articolului mai sus citat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Denuntare unilaterala a contractului de locatiune incheiat pe durata determinata ancacornelia ancacornelia buna ziua, am incheiat un contract de locatiune pana in oct 2019 cu urm prevederi la capitolul Incetarea Contractului: - prin denuntare unilaterala al ... (vezi toată discuția)
Clauze contractuale danny20164 danny20164 Intr.un contract de locatiune,proprietar pers fizica,chirias pers juridica se aplica clauza din codul civil conform careia chiriasul poate denunta contractul ... (vezi toată discuția)
Evacuare chiriasi cu contract simib101 simib101 Buna ziua, as avea nevoie de ajutor. Sunt chirias si imi platesc in fiecare luna toate cheltuielile inclusiv banii pe chirie. Acum cateva zile proprietara a ... (vezi toată discuția)