avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general modificari conturi ?!
Discuție deschisă în Contabilitate în general

modificari conturi ?!

Am aflat zilele acestea de unele modificari referitoare la conturile 667 respectiv 767 cheltuieli - venituri din sconturi . Aceste conturi s-ar fi schimbat in 609 si 709 :hm:. Mai aveti dragi colegi alte informatii?
Ultima modificare: Marți, 15 Decembrie 2009
DOAR_NOI, utilizator
Cel mai recent răspuns: DOAR_NOI , utilizator 15:05, 15 Decembrie 2009
Veniturile si cheltuielile financiare aferente sconturilor raman neschimbate : 667 / 767.
Ct 609 si 709 se refera la reducerile comerciale primite ulterior facturării, respectiv acordate ulterior facturării, indiferent de perioada la care se referă

Extras din OMF 3055 / 2009 ce reglementeaza acest aspect :
(1) Costul de achiziţie al bunurilor cuprinde preţul de cumpărare, taxele de import şi alte taxe (cu excepţia acelora pe care persoana juridică le poate recupera de la autorităţile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare şi alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achiziţiei bunurilor respective.
În costul de achiziţie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obţinerea de autorizaţii şi alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.
(2) Cheltuielile de transport sunt incluse în costul de achiziţie şi atunci când funcţia de aprovizionare este externalizată.
(3) Reducerile comerciale acordate de furnizor şi înscrise pe factura de achiziţie ajustează în sensul reducerii costul de achiziţie al bunurilor.
(4) Reducerile comerciale primite ulterior facturării, respectiv acordate ulterior facturării, indiferent de perioada la care se referă, se evidenţiază distinct în contabilitate (contul 609 "Reduceri comerciale primite", respectiv contul 709 "Reduceri comerciale acordate"), pe seama conturilor de terţi.
(5) Reducerile comerciale pot fi, de exemplu:
a) rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate şi se practică asupra preţului de vânzare;
b) remizele - se primesc în cazul vânzărilor superioare volumului convenit sau dacă cumpărătorul are un statut preferenţial; şi
c) risturnele - sunt reduceri de preţ calculate asupra ansamblului tranzacţiilor efectuate cu acelaşi terţ, în decursul unei perioade determinate.
(6) Reducerile financiare sunt sub formă de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor înainte de termenul normal de exigibilitate.
Reducerile financiare primite de la furnizor reprezintă venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se referă (contul 767 "Venituri din sconturi obţinute").
La furnizor, aceste reduceri acordate reprezintă cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se referă (contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate").
Multumesc frumos :)....in fiecare zi poti invata ceva ! Eu astazi sigur am invatat prin amabilitatea dvs . Sarbatori fericite !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contul 767? denisa2011 denisa2011 buna seara, am o factura de discount de la un furnizor, trec 767 cu minus?? (vezi toată discuția)
Inregistrare factura Goguvoinicu Goguvoinicu Buna ziua! As dori sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: - se primeste de la un furnizor de servicii de telefonie mobila o factura cu valoarea ... (vezi toată discuția)
Reduceri comerciala sanducatanas sanducatanas Sunt SRL si primesc marfa de la diferiti furnizori.La sfarsitul lunii primesc facturi de reducei comerciale.Com.in ce cont le inregistrez? Multumesc. (vezi toată discuția)