avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... falimentul unei societati comerciale
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

falimentul unei societati comerciale

Poate un creditor( societate de leasing) sa declare falimentul unei societati comerciale, care nu si-a achitat debitele fata de societatea de leasing de mai bine de 30 de zile?(scopul fiind acela al recuperarii creantelor intr-un alt mod decat executarea silita, pentru ca aceasta nu a dat rezultate, nu s-au gasit conturi deschise, bunuri...etc.) Care este primul lucru care ar trebui facut? Mentionez ca creanta societatii de leasing este certa, constatata prin titlu executoriu, lichida si exigibila, si de o valoare mai mare de 10.000 RON. Asadar, conditiile legii 85/2006 ar fi indeplinite. Cu toate acestea, procedura este complicata? Ce ar trebui facut prima data? Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 15 Decembrie 2009
andrada_sb, utilizator
Cel mai recent răspuns: andrada_sb , utilizator 11:49, 16 Decembrie 2009
Buna sa va fie ziua!

Creditorul poate introduce o actiune pentru deschiderea procedurii colective, in vederea recuperarii creantei sale. Procedura nu este complicata.

Atentie, insa, ca baremul minim al cuantumului creantei a crescut la 30.000 RON, potrivit ultimelor modificari ale art. 3 punctul 12 din Legea 85/2006, aduse de Legea 277/2009.

Daca ai pomenit de titlu executoriu si de faptul ca nu s-au gasit nici fonduri in conturile debitoarei, nici bunuri, inteleg ca s-a initiat deja o executare silita. In acest caz, ar fi util sa depui la dosarul de insolventa si o atestare a acestor fapte (de exemplu, intr-un dosar pe care l-am avut, am depus o adresa din partea executorului judecatoresc prin care ne anunta esecul demersurilor sale de recuperare a creantei si incetarea executarii silite pe motiv ca debitorul este insolvabil).

Asadar, ar trebui sa redactezi si sa depui o cerere privind deschiderea procedurii colective, in vederea recuperarii creantei tale. Cererea (in 2 exemplare: unul pentru instanta si unul spre a fi comunicat debitoarei) se va introduce la tribunalul in raza teritoriala unde societatea debitoare isi are sediul social. Cererea poate fi transmisa si prin posta (recomand cu confirmare de primire). In cazul in care instanta competenta este Tribunalul Bucuresti, cererea va fi introdusa la Sectia a VII-a comerciala - falimente.

Nu uita sa depui dovada platii taxei judiciare de timbru de 120 RON si timbre judiciare in valoare de 0,30 RON. De asemenea, utila este si depunerea in dosar a unui certificat constatator al debitoarei din care sa rezulte datele sale de identificare (daca mai exista, denumirea, nr. de inregistrare la Registrul comertului, sediul social, administratorii). Vezi si [ link extern ] /

Important dupa introducerea cererii este sa urmaresti data la care debitoarea a primit cererea introdusa de creditoare, intrucat de la aceasta data incepe sa curga termenul de 10 zile in care poate face contestatie. In absenta vreunei contestatii din partea debitoarei, sunt sanse mari ca judecatorul sindic sa ia decizia de deschidere a procedurii insolventei chiar la primul termen.

Spor la treaba si toate cele mai bune,
Luiza Manolea
Ultima modificare: Marți, 15 Decembrie 2009
Luiza Manolea, Avocat
Va multumesc mult...acum s-a mai facut lumina, am inteles cum stau lucrurile. Pentru ca nu m-am mai intalnit pana acum cu o astfel de situatie, a fost mai complicat sa gasesc startul. De multe ori, citirea unei legi la nesfarsit nu-ti aduce toate lamuririle.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Validare poprire - debitor in faliment iulianapanescu iulianapanescu Buna ziua . Intr-un proces, firma mea este creditoare , debitorul este in faliment, iar tertul poprit este DGFP. Problema este ca acum poprirea nu mi se ... (vezi toată discuția)
Acte necesare deschidere procedura insolventa Cristianna Cristianna Buna ziua!Vrem sa cerem deschiderea procedurii de insolventa a unei firme debitoare.Ce acte trebuie sa anexam cererii?Avem factura stampilata si semnata cu ... (vezi toată discuția)
Popriri conturi...administrator cu mai multe firme dansultanu dansultanu buna ziua! am castigat irevocali in instanta, dar administratorul nu vrea sa plateasca cu toate ca am pus popriri la mai multe banci.dar si-a dat ... (vezi toată discuția)