avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... IMOBIL SOCIAL VANDUT ILEGAL LEGEA 122/95 AJUTOR!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

IMOBIL SOCIAL VANDUT ILEGAL LEGEA 122/95 AJUTOR!

Buna! poate cineva ma poate ajuta si pe mine cu problema mea:

In 2005 parintii s-au despartit.initial mama a fost de acord sa vanda (dar numai stie daca a semnat ceva-presupun ca da) dar despartindu-se a plecat si nu s-a mai interesat de nimic. Tata a continuat cu "vanzarea" casei.

Casa in sine este o casa de la stat pe caz social din 94 cand au aplicat parintii mei. Se pare ca au cumparat in rate casa si imediat tata a vandut-o dar nu legal. Pt ca in legea 122/din 95 zice clar ca nu este voie sa se vanda o casa de la stat 10 ani. Abia dupa 10 ani se poate. Deci nul.

Tata cu domnu x au facut ma gandesc o promisiune bilaterala de vanzare cumparare cu o suma de 15 mii de euro in 2005. Pt o casa de 70 mp cu ceva terasa si o camara de lemne, in Timisoara in zona centrala.
Banii i-a primit cum i-a primit in rate si nu stiu daca toti.

Toata lumea a uitat de casa pana acum in 2020 cand am sunat la primarie sa caut alte informatii pt tata ( a decedat in decembrie 2019). Atunci am aflat ca tata este inca proprietar pe casa si intregistrat la primarie si ca pe CF tot el si mama sunt. Pana si impozitul este platit in 2020. Pt ca ma gandesc ca domnu x stie ca ce a facut nu este legal si nu poate sa treaca casa pe numele lui fara semnatura lu tata si mama.

El deja a investit in ea, a ridicat mansarda. Fara autorizatie de constructie tin sa precizez pt ca domnu x lucreaza bineinteles la stat si pe internet am gasit ca, casa este trecuta in declaratia sa de avere. Dar cum? fara adresa si doar Timisoara si doar cu 70 mp fara sa spuna ca a ridicat mansarda. Pe google earth se vede clar ditamai casa. El s-a extins din fata in spate si acum are toata curtea, cumparand si intrarea de la pod de la fostii vecini.

Intrebarea mea este, care sunt sansele sa o iau inapoi? Pe casa notaru a gasit o PROMISIUNE. dar ce inseamna asta? dc nu a trecut casa pe numele lui dupa 10 ani? dc plateste impozitu in numele lu tata? Mama este plecata in germania si stablita si daca se afla ca are proprietate in Romania poate sa aiba probl. serioase cu fiscu. Noi nu stiam nimic pana acum 1 sapt.
Dupa ce facem succesiunea si sunt eu trecuta impreuna cu fratele meu pe casa, deocarece mama renunta la partea ei, si avem actul de proprietate in mana, ce fac cu el?

Cum pot sa scap de domnu ala care a facut o totala imbarligatura cu tata si noi am ramas pe drumuri? noi nu am primit nici macar 1 leu sa luam o inghetata.

Nu sunt rea de inima, dar in 2005 noi copii nu am avut nici un cuvant de spus atunci. Acum ca numai e , si stiind ca a facut ceva ilegal , cred ca este dreptul nostru sa ne obtinem casa copilariei inapoi.

Ma gandesc ca va trebui sa dam inapoi cei 15 mii de euro. ok total deacord. Dar poate cere si daune de interese daca in sine actul de promisiune este ilegal? nerespectand perioada de 10 ani? eu cred ca e nul . Ce parere aveti? Imi cer scuze de povestea mea ff lunga.


O seara faina si multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: ACarst , utilizator 00:48, 27 Iunie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimată doamnă, promisiunea de vânzare (dacă despre acest act vorbim) este legală. Este vorba de o promisiune nu despre o înstrăinare.
Înstrăinarea urma să aibă loc după ce expira acel termen de 10 ani la care faceți referire.
Pe de altă parte nu știți cu siguranță dacă suma la care vă referiți a fost efectiv (realmente) plătită. Sunt de acord cu unul dintre participanții la această discuție care vă sugerează să inițiați o discuție cu ”domnul X” cum îl numiți dumneavoastră.
Pe de altă parte este foarte important să aflați:
1- cine figurează în acest moment ca și proprietar în cartea funciară a imobilului?
2-dacă promisiunea de vânzare este notată în cartea funciară?
În opinia mea există șanse fie să recuperați imobilul - însă nu neapărat achitând doar suma de 15.000 euro despre care dumneavoastră bănuiți doar că s-a plătit, gândiți-vă că actualul locatar (intenționat nu folosesc termenul de proprietar pentru că nu știu dacă domnul X are această calitate la acest moment) a conservat și pare-se chiar a adus îmbunătățiri imobilului deci este dreptul său legal să solicite rambursarea acestor cheltuieli - fie să ajungeți la o înțelegere cu actualul Locatar prin încheierea unei tranzacții (reciproc avantajoase) în temeiul prevederilor art. 2,267 Cod Civil.
Într-adevăr, așa cum afirma un alt participant la discuție, un litigiu ar fi de durată și costisitor dar nu neapărat lipsit de sorți de izbândă, însă pînă nu intrați în posesia unor date mai concrete sprijinite pe documente cred că această discuție va stagna.
Cu stimă,
Corin Sachelaride
Ultima modificare: Vineri, 19 Iunie 2020
Pan Corin Sachelaride, Consilier juridic
curios faptul ca nu se ia in discutie ca domnul X a locuit toti ani acestia in imobil.....chirie pentru aceasta perioada de ce nu se ia in considerare ci numai avantajele pentru domnul X.........nu cred ca acest domn este chiar de buna credinta ,stiind situatia legala a imobilului
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mă scuzați dar, în opinia mea, abordarea dumneavoastră nu este cea corectă în sensul că, așa cum expune doamna situația, nu avem de a face cu un cumpărător ci cu un promitent cumpărător, d.p.d.v. legal.
Pe de altă parte nu cunoaștem dacă prețul a fost sau nu plătit integral (nu mă refer la cuantumul negociat, dacă este corect sau nu, ci la suma achitată efectiv) pentru că de obicei, când avem de-a face cu o promisiune de vânzare, promitentul cumpărător achită doar un avans.
Este limpede în opinia mea faptul că dacă promitentul cumpărător ar fi achitat în integralitate suma de bani negociată ar fi avut suficiente motive (de timp nu mai vorbim) să solicite pronunțarea unei hotărâri judecătorești care să țină loc de act de vânzare cumpărare, indiferent de natura relațiilor dintre soți, promitenții vânzători.
Faptul că domnul X, cum îl numește doamna care ne-a solicitat opinia, nu a făcut aceste demersuri în tot acest timp (să nu uităm că tatăl doamnei a decedat în decembrie 2019 iar presupusa vânzare a avut loc în anul 2005 /aprox) mă face să cred că nu și-a onorat în totalitate obligațiile asumate prin antecontract (promisiune).
Evident este doar o supoziție, însă după părerea mea din anul 2005 și până în anul 2019 actualul locatar ar fi avut suficient timp și mijloace legale prin care să își întabuleze imobilul pe numele său, devenind astfel proprietar cu drepturi depline și să își înscrie numele pe rol la organele de impozitare locale. Faptul că nu a făcut-o până în prezent mă face să cred că nu și-a onorat în integralitate obligațiile asumate și de aceea a ales să evite o confruntare în instanță cu promitenții vânzători mergând poate pe ideea că va putea invoca la un moment dat o formă de uzucapiune.
Cu stimă,
Corin Sachelaride
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se pot stabili situatii juridice corecte privind imobilul pe baza de presupuneri.Trebuie discutat cu actualul detinator si vazut ce probe are privind plata pretului stabilit in promisiunea de vinzare facuta de parintii dvs.Fiindca orice sume achitate pentru plata pretului imobilului se dovedesc doar prin inscrisuri.Apoi , daca nu ajungeti la o intelegere trebuie sa mergeti la un avocat cu actele pe care le aveti pentru ca beneficiarul promisiunii de vinzare poate invoca un drept de retentie asupra imobilului pina la recuperarea pretului achitat pentru imobil plus investitiile efectuate sau incerca sa obtina o hotarire judecatoreasca care sa tina loc de act de vinzare-cumparare in vederea intabularii in CF pe baza promisiunii de vinzare-cumparare invocind , daca sint intrunite conditiile legale uzucapiunea de 10 la 20 ani. (art. 1846-1847) din vechiul cod civil.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
ÎMBÂRLIGĂTURA nu a făcut-o "cumpărătorul" care lucrează la stat, ci Tatăl Dvs. care a făcut "nefăcuta" fără ştirea copiilor, care au aflat de tărăşenie abia duă ce "bătrânul" a dat colţul şi-a tracut Styxul.

Alte discuții în legătură

Casa legea 112 Agnes25 Agnes25 As vrea sa cumpar o casa cu legea 112. Proprietarul a fost chirias din 1997, iar in 2006 a facut contract de vanzare cumparare cu Rom Vial (fostul ICRAL), dar ... (vezi toată discuția)
Mostenitor al unui apartament cu antecontract de vanzare-cumparare stamatecostel stamatecostel Buna ziua,va rog sa imi raspundeti daca se poate la urmat.intreb. : Parintii mei au facut o promisiune de vanzare a unui apartament cu L 112 ,cu ... (vezi toată discuția)
Inselaciune in conventii lilyanne lilyanne \\"Antecontract de vanzare cumparare incheiat astazi 07.06.2010 Subsemnatul x domiciliat in ...avand CNP..., in calitate de promitent-vanzator, ma oblig sa ... (vezi toată discuția)