avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis de conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis de conducere

Buna ziua, ieri pe data de 05.07.2020 am fost oprit de un echipaj de politie, am fost supus testului de alcoolemie si mi-a iesit 0,04, nu am fost condus la sange pentru recoltare.
Am primit o dovada fara drept de a conduce, 9 puncte si 1305 lei amenda.
Astazi am fost sa fac contestatie pentru ca am inteles ca aparatul poate afisa gresit sau ca nu are metrologia facuta.
Mi-a spus cineva ca exista un certificat de grefa cu care poti conduce sau poti da un examen pentru redobandire ca sa-l pot recupera dupa 30 zile.
Daca am facut contestatie si astept aceste zile dupa acel certificat de grefa sa pot conduce, intre timp pot sustine examenul, sau macar la sfarsitul judecatii?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 19:32, 30 Iulie 2020


latka a scris:

Nu mai vorbiți prostii, dacă e omologat și are verificarea metrologica in termen nu exista instanță să-l contrazică. Case closed.


Dacă cuvintele dvs. citate de mine mi se adresează vă „mulțumesc” pentru aprecieri.
La o analiză superficială se pare că aveți dreptate, Dacă studiați și alte acte normative ce au legătură cu această problemă vă veți convinge că am dreptate. Sper! Dvs. sunteți cel care dezinformați conducătorii auto. Dacă doriți vă pot transmite sub forma pe care o doriți (electronic, suport hârtie etc) argumentele pe care mă bazez când îmi susțin părerea. Dar, orice informație costăi.
ing. Ioan Ciobanu
Oug195 /2002 e foarte clar în aceasta privința , politia are astfel de echipamente omologate. Ca nu le folosește decât rar, e altceva. Nu e un test obligatoriu, se poate refuza, nu poți refuza probele biologice.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iulie 2020
Manuela Rășină, administrator
Codul rutier (OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice) sancționează conducătorii autovehiculelor aflați sub influența băuturilor alcoolice. Tot Codul rutier prevede că stabilirea concentrației de alcool în aerul expirat se face de către poliția rutieră cu ajutorul unui mijloc tehnic omologat și verificat metrologic.
Printr-o Ordonanță a Guvernului se stabilește că politica statului în domeniul metrologiei se realizează de Guvern prin Biroul Român de Metrologie Legală. De asemenea, în anexă, se prevede că sunt supuse obligatoriu controlului metrologic al statului etilmetrele pentru aplicarea reglementărilor privind circulația rutieră.
Poliția rutieră folosește în mod curent pentru stabilirea concentrației de alcool în aerul expirat un mijloc de măsurare numit etiltest. Acest mijloc de măurare nu este cuprins în tabelul celor care sunt obligatoriu supuse controlului metrologic.
Etiltestul este un mijloc de detecție care semnalizează prezența alcoolului în aerul expirat, iar în cazul în care furnizează informații de măsurare, acestea nu sunt considerate suficient de exacte astfel încât să asigure garanțiile necesare pentru constituirea de probe judiciare privind consumul de alcool.
Etiltestul nu este supus controlului metrologic, ci unei calibrări. Operația de calibrare a etiltestului revine imputernicitului producătorului aparatului, nu Biroului Român de Metrologie Legală, iar buletinul de calbrare nu atestă verificarea metrologică. Calibrarea etiltestului se face de către Direcția Generală Logistică din cadrul Ministerului Administrației și Internelor.
În cazul în care concentrația de alcool are o valoare pentru care fapta constituie infracțiune conducătorul auto este condus la o unitate sanitară pentru recoltarea probelor de sânge. Acest fapt denotă că autoritățile din România recunosc că valoarea indicată de etiltest nu reprezintă valoarea exactă a concentrației de alcool. Aceasta constituie încă o dovadă că etiltestul nu indică valoarea reală a concentrației de alcool.
În concluzie, aparatul cu care poliția rutieră stabilește concentrația de alcool în aerul expirat și aplică sancțiunea legală nu îndeplinește condiția pivind verificarea metrologică și, pe cale de consecință, procesele verbale emise și sancțiunile aplicate conducătorilor auto nu sunt legale.
1. In limba română se spune etilotester si etilometru.
2. Dvs. ati prezentat toata aceasta pledoarie, pe care am expus-o deja si e arhicunoscuta (e prezentat cazul de Evenimentul zilei) ca si cum stiti deja ce aparat a folosit politia pentru determinarea concentratiei de alcool in aerul expirat. De unde stiti ca politia nu a folosit un etilometru ?
[ link extern ]
3. Politia română nu are in dotare decit etilometre. Etilotesterul era vechea fiola care se inverzea la prezenta acoolului in aerul expirat. Nu se mai foloseste asa ceva.
4. Dupa cum s-a mai discutat pe forumul acesta (si scrie si in link-ul de mai sus), politia nu a omologat metrologic decat unul dintre modele, cel mai nou. Vechiul model, si cel mai numeros in dotare, Drager 7410 nu este omologat si, printr-un tertip, politia il numeste mijloc certificat (aidoma unui etilotester)- care se incadreaza la art.88 alin 3 din OUG195/2002.
"Poliţiştii mai spun că, din aceeași problemă, a fondurilor, etilometrele nu sunt folosite la întreaga lor capacitate, ci doar ca etiloteste, motiv pentru care nu a mai fost necesară trimiterea acestora la BRML de la achiziționarea lor." - citat din articolul respectiv.

Prin urmare, toata pledoaria dvs. este falsa (nici macar nu stiti ce model de aparat a fost folosit in acest caz si gata, ati dat verdictul) , de fapt trebuie demonstrat in instanta, daca tot este trecuta o valoare de concentratie, ca acel aparat nu este omologat si verificat metrologic si nu s-a respectat alin 4 de la art.88 din OUG 195/2002. In PV de contraventie ar trebui trecut obligatoriu modelul aparatului respectiv.

In concluzie am avut dreptate. In plus orice sofer poate refuza testul cu aceste aparate (nu e obligatoriu), solicitind direct testul de singe.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În Ordonanța Guvernului care cuprinde mijloacele de măsurare care sunt supuse verificării metrologice de ătre BRML este prevăzut și etilmetrul. Prin urmare, denumirea oficială a mijlocului de măsurare este etilmetru și nu etilometru, așa cum pretindeți dvs. Prin similitudine se spune etiltest și nu etilotest.

De asemenea, afirmați că, din lipsa fondurilor, etilmetrele nu sunt folosite la întreaga lor capacitate, ci doar ca etilteste, motiv pentru care nu a mai fost necesară trimiterea acestora la BRML de la achiziționarea lor. Indferent dacă mijlocul de măsurae se numește etiltest sau etilmetru, dacă nu este verificat metrologic de către BRML valorile concentrației de alcool nu sunt determinate în conformitate cu prevederile OUG 195/2002. Aceste valori nu pot constitui probe judiciare. În instanță poliția rutieră trebuie să facă dovada că mijlocul de măsurare folosit este omologat și verificat metrologic de către BRML.

În concluzie, nu aveți dreptate.

ing. Ioan Ciobanu

Alte discuții în legătură

Etilotest drager 7410 Mayr Mayr etilotest marca Drager 7410 este omologat in Romania?- cum soluționeaza curtea de apel in cazul ca nu este omologat , cu aceasta motivație , un caz sub ... (vezi toată discuția)
Mijloc certificat vs. mijloc omologat si verificat metrologic; dovedirea vs. stabilirea prezentei in aer expirat a alcoolului cyan cyan art. 185 -HG 1391/2006 (1) [b]Constatarea contravenţiei de conducere[/b] a unui autovehicul sau tramvai de către o persoana care se află [b]sub influenţa ... (vezi toată discuția)
Se poate contesta acest proces verbal? Samoschi Samoschi Reținerea permisului Petru 90 de zile pentru alcool 0,12Mg/L Și 9puncte amendă=1305 lei? Mulțumesc! (vezi toată discuția)