avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Înfiere copil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Înfiere copil

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Am o cumnata cu copil de 8 ani, a fost căsătorită si sotul s-a sinucis, deci este văduva si fata este pe numele sotului decedat. Ea vrea sa se recasatoareasca si o intereseaza daca poate trece fata pe numele actualului soț și dacă fata pierde dretul la pensie de urmaș si totodata la moștenirea din partea tatălui ei? Va multumesc anticipat pentru rasounsuri
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:01, 7 Iulie 2020
Da. Prin adopție, încetează legal orice legătură de rudenie cu tatăl decedat și devine fiica tatălui vitreg.
Deci va pierde și pensia de urmaș și orice drepturi la succesiune, nemaiavînd calitatea de moștenitor.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu sunt de altă părere.

Copila nu va pierde dreptul de moștenire după tatăl său (dobândit în clipa decesului celui despre a cărui moșteniere este vorba = moment din trecut), deoarece adopția produce efecte ex nunc (pentru viitor) de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care a fost încuviințată.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti sa ii schimbati doar numele pe cale administrativa, fara sa o adopte, asa nu pierde pensia de urmas cu data adoptiei.
de mostenit, nu se pune problema sa nu mosteneasca, la data adoptiei e mostenitoarea tatalui, mai departe, nu mai conteaza cand se dezbate succesiunea.
pt adoptie, judecati bine daca e cazul sa ii dati copilul alt tata, acest tata. Ramane cu el pe viata. macar mai asteptati cativa ani, o poate adopta oricand.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama vitrega este ascendent privilegiat ? bms bms Am urmatoarea speta: În urma decesului soțului au rămas 3 copii din prima căsătorie al acestuia S-a finalizat succesiunea după soț Ulterior ... (vezi toată discuția)
"din ce clasa de mostenitori face parte copilul?":d cristina__stoica cristina__stoica Domnule Director, Subsemnatul S. I .T, cu domiciliul in str. Sibiu,muncitor in cadrul atelierului X, va aduc la cunostinta cu respect urmatoarele: In urma ... (vezi toată discuția)
Frati vitregi la mostenire andapaun andapaun As vrea sa va rog sa-mi spuneti care este ordinea succesiunii si care sunt cei cu drept de mostenire in urmatorul caz: o prietena a mamei a decedat. Decedata ... (vezi toată discuția)