avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Interpretare concediu neacordat/neefectuat intr-o ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Interpretare concediu neacordat/neefectuat intr-o perioadă de 18 luni

Am o problema vis-a-vis de neacordarea/neefectuarea concediului de odihna.
Angajatorul, o instiutie publica si anume conducatorul instituiei nu ma lasa efectiv sa imi efectuez concediul de odihna deoarece considera ca nu are cine sa imi tina locul.
Am zile de concediu neefectuate din 2018!
Am referate in care am cerut explicit sa mi se acorde zilele neefectuate din 2018 si am fost refuzat, bineinteles ca mi-am luat antipatia conducatorului...

Acum, stiam ca zilele de concediu se "pierd" daca nu "le iei" in 18 luni , adica cele din 2018 le-as fi pierdut la 30.06.2020. Problema este ca eu le-as fi luat dar nu am putut din motivele expuse mai sus.
Ma gandesc serios sa dau in judecata institutia.

La o lectura ulterioara asupra Codului Municii , am gasit urmatoarele:
ART. 146 alin (2) În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.

As avea nevoie de o interpretare legata de ceea ce reprezinta cele 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.
Adica zilele din 2018 s-au pierdut la 30.06.2020 asa cum aveam eu impresia ca stiu sau se vor pierde la 30.06.2021 ?

Ultima modificare: Miercuri, 8 Iulie 2020
Whybal, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:16, 8 Iulie 2020
Sa luam cazul anului 2018...
Termenul acela de 18 luni incepe sa curga incepand cu 1 Ianuarie 2019, deci in 30 Iunie 2020 acesta a expirat.
Puteti depune o sesizare la forurile superioare acelei institutii si cauta o rezolvare pentru situatia dvs., aratand ca ati incercat rezolvarea si la nivelul inst. dvs. dar nu s-a putut.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu expiră niciun termen...daca citim bine art.146 vedem doar ca subzista obligația angajatorului de a acorda CO, altceva nu expiră.

Neacordarea zilelor de CO salariului poate face obiectul unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social.

Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iulie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc de raspuns Ionut.
Am incercat si inca incerc o rezolvare pe cale amiabila, urmand ulterior , daca nu mai exista loc de vorba buna, sesizari si in ultima instanta, chiar daca nu este elegant ... judecata
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iulie 2020
Whybal, utilizator
Multumesc de raspuns Cornel.
Da, am citit si eu ca angajatorul este obligat să acorde in cele 18 luni concediul si nu invers angajatul sa il ia (ca doar nu angajatul este conducatorul unitatii).
Mai mult pot interpreta ca angajatorul este cel care il obliga pe angajat sa isi ia in cele 18 luni, zilele de concediu neefectuate.

Voi incerca pe cat posibil rezolvarea pe cale amiabila , ramanand in ultima instanta... instanta.
Eu doar doresc dreptul meu legal, nu am cerut nimic in plus, cu toate ca am efectuat sute de ore suplimentare doar in acest an...
Opinia mea este ca la solicitarea angajatului , angajatorul este obligat sa-l acorde in acel termen., fara nicio restrictie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna Liz.R Liz.R Se da urmatoarea situatie: O cunostinta de-a mea si-a luat anul trecut (2017) sub 7 zile de concediu de odihna, iar de la firma i s-a spus la inceputul anului ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna neefectuat goplanet goplanet Daca doar 3 zile de concediu de concediu de odihna se mai pot efectua in anul 2017 fara a afecta desfasurarea activitatii , ce se intampla cu restul de ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna Rover79 Rover79 Daca am lucrat la o firma timp de 1 an de zile,fara sa beneficiez de concediu de odihna cele 21 de zile nu se platesc de catre firma? (vezi toată discuția)