avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Instanta competentă
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Instanta competentă

Care este instanța civilă competentă să judece o acțiune impotriva ISJ (Inspectoratul de Poliție Județean) ?
Cel mai recent răspuns: danaa1 , utilizator 23:54, 18 Iulie 2020
Ce obiect are acțiunea dvs această e intrebarea?
Nu.
Vreau să introduc o acțiune împotriva ISJ pentru o faptă ilicită comisă de polițistul care în timpul serviciului său, acesta prin acțiunea sa ilicită mi-a creat un prejudiciu moral (raspunderea delictuală, art. 1349 C.C.)

Deci, care este instanța competentă pentru introducerea acțiunii împotriva insp. de poliție (instituție) ?
Buna ziua,

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în aplicarea prevederilor art.113 alin. (1) pct. 9 din noul C.pr.civ., competenţa teritorială, de soluţionare a cererilor ce izvorăsc dintr-un fapt ilicit este alternativă între instanţa domiciliului pârâtului, instanţa în circumscripţia căreia s-a săvârşit fapta ilicită şi instanţa în raza căreia s-a produs prejudiciul, toate instanţele fiind deopotrivă competente să judece pricina. În aceste condiţii, dispozițiile art. 116 din Noul Cod de procedură civilă conferă reclamantului beneficiul alegerii instanței la care înțelege să introducă acțiunea, astfel că aceea instanță va deveni competentă să soluționeze litigiul cu care a fost investită. (Decizia nr. 905 din 18 martie 2014 pronunţată de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect conflict negativ de competenţă)
Mulțumesc e răspuns.
Nu acesta e raspunsul ce mi-l doream, poate nu m-am exprimat eu mai bine.

Eu vreau să stiu cărei instanta ma adresez: Judecatorie, Tribunal sau Curtea de Apel?
Avand in vedere ca IPJ e institutie pe tot cuprinsul judetului, tind sa cred ca trebuie sa ma adresez Tribunalului, insa nu stiu daca gresesc sau nu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspunderea delictuală Narcisa_ Narcisa_ 1) Chemarea în judecată a primăriei pentru răspundere civilă delictuală (art. 1349 NCC), se depune la instanța judecătorie sau tribunal? Care este ... (vezi toată discuția)
Locatie instanta civila w0lfshad3 w0lfshad3 Unde se poate ataca in instanta civila? La domiciliul reclamantului sau a reclamatului? (vezi toată discuția)
Competenta teritoriala stabilire domiciliu minor si pensie alimentara Crinel Crinel Dintr-o relatie de concubinaj a rezultat un copil. Relatia concubinilor s-a consumat in strainatate. Minorul este in Romania. Parintii copilului in Romania au ... (vezi toată discuția)