avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Infiintare SEPP
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Infiintare SEPP

Buna ziua,

Sunt absolvent al unei facultati economice si as dori sa urmez un master in domeniul ştiinţelor inginereşti ca pe viitor sa pot infiinta un SEPP,

Master-ul pe care as vrea sa il urmez este "Managementul proiectelor in constructii", in cadrul UTCB, iar printre competentele programului de studiu se afla si "Organizarea şi coordonarea activităţilor din domeniul securităţii, sănătăţii în muncă şi situaţiilor de urgenţă; "

Conform HG nr. 1425/ 2006 art 50 alin 3. : '(3) Cerinţa minimă prevăzută la alin. (1) lit. b) şi c) este considerată îndeplinită şi în situaţia în care persoana a obţinut o diplomă de master sau doctorat în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.'

Cum pot afla daca aceasta competenta este recunoscuta si de ITM in vederea obtinerii avizului pentru infiintare SEPP ?

Deasemenea am vazut ca una din cerinte la depunerea dosarului pentru abilitare SEPP se numara si vechime de 5 ani in domeniul SSM. Aceasta vechime trebuie sa fie in cadrul unui alt SEPP sau este de ajuns sa fiu angajat ca expert SSM in orice alta companie ?

Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 13 Iulie 2020
MarinFlorinAlexandru, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:56, 27 Octombrie 2020
Ideea este ca aceasta evaluare a riscurilor nu se face doar de catre lucratorul SEPP ci de o intreaga comisie ( lucrator SEPP, lucrator desemnat din cadrul firmei/institutiei in cauza, medic de medicina muncii, reprezentant angajator, sefii locurilor de munca...).
Dar asta doar teoretic...
Ultima modificare: Vineri, 16 Octombrie 2020
Ionut.ion, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Responsabilitatea evaluarii riscurilor profesionale este a angajatorului. Cum in general, angajatorii sunt prea putin interesati sa citeasca macar, materialele pe care le primesc, aspectele prezentate nu sunt izolate.
Din pacate, cand se ajunge in fata instantei de judecata, si se pune problema analizei materialului de riscuri profesionale in baza caruia au fost oinstruite eventuale victime, poate fi prea tarziu pentru angajator.
In prezent prea putine firme mai au la nivelul organigramei un compartiment/ sfat tehnic care sa analizeze astfel de materiale.
Inspectorii ITM verifica doar existenta acestor dosare si numai daca se petrece un eveniment nedorit, le analizeaza in profunzime.
Intr-un singur cuvant - lipsa de profesionalism este cauza multor nereguli/ nerespectari sau necunoasteri ale legii in vigoare. Intrebarea care se pune este - se doreste sau nu sa fie ordine si disciplina ? Este utila o instruire corecta si cuprinzatoare care sa pregateasca cu adevarat lucratorii pentru activitatile care le au de prestat ?
Stimați experți, peștele de la cap se împute. Dacă ați ști ce inepții scot uneori inspectorii din teritoriu care verifică aplicabilitatea legislației SSM. Dacă ați ști cum vin în control și cauta pe net informațiile legate de legislația SSM în timp ce te întreabă lucruri pe care nici ei nu le înțeleg. Și mai ales, dacă ați ști care sunt "pedepsele" celor care pierd vreun proces de contestare a amenzilor. În unele județe sunt inspectori care niciodată nu au avut de-a face cu ingineria. Sunt economiști, juriști, numai nu ingineri. În astfel de situații este greu de explicat diferența dintre un loc de muncă, un post de lucru și o funcție pe care este angajat un lucrător.
Din păcate însă nu ai cui să te plângi, pentru că reclamația ajunge la urechile inspectorilor și atunci mai bine îți dai demisia.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca detineti astfel de informatii + dovezi certe (nu zvonuri sau barfe) si nu sesizati in scris Inspectia muncii, cu nr. de inregistrare/ data, degeaba va plangeti pe acest forum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot fi pfa, fără alte condiții , dacă fac cursul de inspector ssm sau psi ? Georgianavictoria Georgianavictoria Pot fi PFA, fără alte condiții , dacă fac cursul de inspector SSM de 80 ore sau PSI ? Pot da avize și semna avizele, fisele Etc ? (vezi toată discuția)
Ce oportunități de carieră am în urma diplomelor obținute? Goran Carmen Goran Carmen Am terminat Facultatea de stiinte economice ( Bucuresti ), Master in Managementul Resurselor Umane( Bucuresti), Master in Managementul securitatii si sanatatii ... (vezi toată discuția)
Inginer in industria alimentara - conditii de indeplinit pentru a putea fi sef serviciu extern de prevenire si protectie - Elibet - Elibet Buna, este posibil ca un absolvent al facultatii de Stiinta si Tehnologia Alimentelor - sectia Tehnologia si Prelucrarea Produselor agricole, obtinand titlul ... (vezi toată discuția)