avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare la cerere
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare la cerere

Buna seara! Daca ies la pensie anticipata si dupa un timp gasesc de lucru pe durata determinata ,pot sa suspend pensia pentru acea perioada,urmand sa o reiau dupa suspendarea CIM?
Cel mai recent răspuns: irina2805 , utilizator 15:07, 20 Iulie 2020
Da.
Buna ziua! Imi
puteti spune si ce articol, respectiv litera,aliniat, specifica acest lucru?
Multumesc.
Legea 263/2010
Art.114
(1) În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze:

b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parțiale, realizează venituri lunare aflânduse în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) și b) sau pct. II;

Art.6
(1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. a) persoanele care desfășoară activități pe bază de contract individual de muncă;
b) funcționarii publici;
II. persoanele care își desfășoară activitatea în funcții elective sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale căror drepturi și obligații sunt asimilate, în condițiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevăzute la pct. I;

Art.115
(1) În sistemul public de pensii, reluarea plății pensiei/indemnizației pentru însoțitor se face, la cerere, după cum urmează:
a) începând cu luna următoare celei în care a fost înlăturată cauza care, potrivit legii, a dus la suspendarea plății pensiei, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la data la care cauza suspendării a fost înlăturată;
b) începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea, dacă depunerea acesteia s-a făcut după expirarea termenului prevăzut la lit. a);

Art.116
Încetarea, suspendarea sau reluarea plății pensiei, precum și orice modificare a drepturilor de pensie se fac prin decizie emisă de casele teritoriale de pensii, în condițiile respectării regimului juridic al deciziei de înscriere la pensie.
va multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate gr iii si salariu Dani88 Dani88 Buna ziua, Am o nelamurire legata de pensie si dreptul de a ma angaja cu contract de munca, CIM. Am gradul III de invaliditate, adica drept de munca 4ore. ... (vezi toată discuția)
Renuntare la pensie partial anticipata dorel13 dorel13 Daca renunti la pensie partial anticipata pentru a te angaja, si nu iti convine locul de munca, poti reveni imediat la pesie partial anticipata? Ai voie? Unde, ... (vezi toată discuția)
Pensionar militar de invaliditate gradul 3 - pot sa ma angajez? ioan fanel ioan fanel sint pensionar militar gradul 3: firma la care m-as putea angaja(chiar azi am fost acceptat in urma interviului) nu incheie contract de munca pt jumatate de ... (vezi toată discuția)