avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce se întâmplă dacă îmi dau demisia și nu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce se întâmplă dacă îmi dau demisia și nu respect termenul de preaviz?

Bună ziua,
Doresc să-mi dau demisia de la actualul loc de muncă, asta după ce am fost retrogradat din funcție + pierderea bonusului lunar de 1.000 lei, pe motiv că lucrurile nu merg așa bine momentan.
Am găsit în altă parte mai bine insa actualul angajator dorește să stau într-o perioadă de preaviz de 20 zile lucrătoare, mult prea mult ptr viitorul angajator care are nevoie de mine cat mai repede.
Sunt de acord să stau o perioada de 10/12 zile lucrătoare dar nu cred că pot sta 20 de zile.
In cazul in care mă mai prezint la muncă doar 12 zile actualul angajator îmi poate face probleme ?
Litera i pe cartea de muncă, sa fiu dat în judecată sau să nu-mi elibereze adeverință de vechime in timp util ?
Mulțumesc.
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2020
danielstefan392, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:26, 20 Iulie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.

De la regula potrivit căreia salariatul care își dă demisia are obligația de a acorda angajatorului un termen de preaviz, Codul muncii prevede si excepții de la regula, în care salariatul își poate da demisia fără preaviz, si anume :
- in cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.Această excepție de la regula acordării preavizului se regăsește în cuprinsul dispozițiilor art. 81 alin. (8) Codul muncii.

- in cazul in care angajatorul renunta total la termenul de preaviz - art.81 alin.7 C.mun.

2. Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

3. In prezent, litera "i "nu mai exista .... desfacerea disciplinara a c.i.m. are ca temei legal art.61 it.a C. mun.
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conteaza si acum litera i in cartea de munca? szaky szaky Conteaza si acum litera I in cartea de munca? Ce fel de dezavantaj pot sa am daca desfac carte mea de munca si introduc litera I? Va rog sa ma ajutati cu ... (vezi toată discuția)
Soția a început de două săptămâni că îngrijitoare la ... benkea91 benkea91 Soția a început de două săptămâni că îngrijitoare la o grădiniță privată program de 10 ore( in contract 8 ore și 1 oră pauză) azi s-a hotărât ... (vezi toată discuția)
Cerere demisie - fara preaviz dar cu acordul angajatorului pavel_elena pavel_elena Buna ziua, Sunt angajata la o firma si doresc sa-mi dau demisia fara preaviz dar cu acordul angajatorului. In cazul in care angajatorul va dori sa stau in ... (vezi toată discuția)