avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conflict de munca cu privire la modul de interpretare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conflict de munca cu privire la modul de interpretare unui articol din CCM

Buna ziua,
Va solicit sprijinul pentru urmatoarea situatie si tot odata va rog sa mi spuneti punctul dvs de vedere (interpretarea dvs ) cu privire la prevederile urmatoarului art. din Contractul coletiv de munca la nivelul unei societati SC X :
,, Art. 49. (1) Toti salariati vor primi un spor de vechime in munca in cadrul SC X dupa cum urmeaza :
- minim un an de activitate – 2 % spor vechime ;
- minim 5 ani – 5 % spor vechime ;
- minim 10 ani – 10 % spor vechime ;
- minim 20 ani – 15 % spor vechime ;
(2) Sporul de vechime va intra invigoare incepand cu actualul contractul coletiv de munca incheiat in 03 mai 2018 . “
As vrea punctul dvs de vedere daca acest spor poate fi catalogat ca spor de vechime sau spor de fidelitate.
Am pus acesta intrebare deoarece ma contrazic cu Directoare de Resurse Umane din cadrul societati, ea percepe respetivul spor ca fiind unul de fidelitate (vechime in cadrul societatii), sper ca nu gresesc nu sunt de specialitate, dar in perceptia mea si in coformitate cu art. 16 (5) din Legea 53/2003 actualizata, sporul din articolul prezentat este spor de vechime in munca .
Multumesc frumos anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:37, 22 Iulie 2020
Nu este "spor de vechime" in acceptiunea lui totala. ci este vorba despre un spor de vechime acordat pentru activitatea in acea societate.(de vechimea în acee unitate) .... intr-adevar, se poate spune ca este un "spor de fidelitate".
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iulie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
De acord cu dvs, deși consider ca este o anomalie sa fie considerat spor de fidelitate, când se folosește termenul
,, vechime în munca", acest termen se refera la toate locurile de munca în care salariatul a avut contract de munca, nu doar la perioada de când este angajat la societatea unde lucrează în prezent.
Sper ca nu gresesc! Va mulțumesc pentru ajutorul dvs. Cu stima.

Cornel Vasile a scris:

Nu este "spor de vechime" in acceptiunea lui totala. ci este vorba despre un spor de vechime acordat pentru activitatea in acea societate.(de vechimea în acee unitate) .... intr-adevar, se poate spune ca este un "spor de fidelitate".

Conform codului muncii, fidelitatea are alte conditii si in plus trebuie mentionata separat in contractul colectiv.Verificat daca o aveti mentionata.
Nu este un spor de vechime care se aplica inainte de 1989, pe total vechime in munca( a disparut acest termen) ci strict pe vechimea in companie, ca un avantaj. Multe companii private nu il mai trec separat, se reflecta doar in salariul renegociat in functie de competenta. Are importanta vechimea daca nu faci nimic competetent, sau competenta fara vechime?[
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iulie 2020
soficu cristina, utilizator
Cred ca omiteti un aspect : textul se refera la vechimea in munca in unitate si nu la vechimea totala in munca care face referire art.16 alin.5 C.mun.
Asta am vrut sa sugerez si eu prin diferenta,Intrucat multi asociaza vechimea in companie cu vechimea lucrata pe cumulat.

Alte discuții în legătură

Spor vechime vs spor fidelitate daponte stefan daponte stefan Poate ma lamuresate si pe mine cineva care este diferenta dintre sporul de vechime si cel de fidelitate ? Personal consider ca sporul de vechime este cel ... (vezi toată discuția)
Sporuri de vechime UnInger UnInger Buna ziua, Lucrez din luna august 2012, la un SRL in cadrul caruia toti angajatii beneficiaza de spor de vechime in munca, nu vechime in aceasta societate. ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca hepea hepea Buna ziua, Sunt angajat la o companie privat cu 6 ani vechime in munca. Conform Contractului Colectiv de Munca la Nivel National, articolul 41, alineat 3, ... (vezi toată discuția)