avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Galagie bloc - certuri/tipete/trantit noaptea frecvent
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Galagie bloc - certuri/tipete/trantit noaptea frecvent

Buna ziua!
Pe la finalul anului trecut m-am mutat la casa mea (apartament, etaj 6 din 10).
Totul bine, doar ca desi zona/blocul sunt civilizate, vecinii care stau chiar de-asupra mea nu sunt.
Dau frecvent muzica tare noaptea, chiar daca pentru perioada scurte de timp, pentru ca se cearta intre ei si vor sa nu se mai auda. Noaptea adica dupa 11, pana pe la 2 in mod uzual. Cand dau petreceri cu 15-20 de invitati tine pana pe la 6 dimineata. Pentru parte cu petrcerile pot chema politia, dar pentru partea cu trantitul de obiecte grele, tipat/vorbit tare si dat muzica tare pe perioade scurte de timp, pot face ceva legal vorbind? In mod normal acolo locuiesc (proprietari) un barbat neangajat de vreo 35-40 de ani si mama lui, care amadoi se culca foarte tarziu si fac galagie. Eu angajata fiind as prefera sa ma pot culca la 11 (oricum mult dupa inceputul programului de liniste).
Intreb daca in acest caz pot face ceva, pentru ca nu stiu cat in cearta se aude din holul blocului, si mi-e teama ca daca chem politia nu vor face nimic. Mentionez ca am facut un efort financiar enorm ca sa izolez fonic o camera (ocupa si mult spatiu izolatia, face fata pana la 80db, facuta cu firma specializata), dar tot nu ma pot odihni acolo pentru ca loviturile, taratul/trantitul de mobila si tipetele se aud peste.
Stiu ca a fost data o lege legata de nivelul in db permis la bloc, care clar e depasit mult, nu imi e clar cum pot sa fac sa il masor ca sa pot demonstra legal ca e depasit si ca vine de la acei vecini. Exista ceva ce pot instala in casa? Din nou, nu e galagie de lucrari, maxim batut cuie la ore dubioase, si nu e galagie continua, deci daca chem pe cineva la 2 noaptea sa masoare e posibil ca atunci cand are programarea sau pana ajunge sa nu auda ce m-a trezit pe mine. Pot macar sa ii dau in judecata (cu alte cheltuieli) ca sa sper ca vor fi intimidati si sa ii limiteze certurile/tipetele/trantitul in timpul zilei?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:35, 3 August 2020
Pragul fonic admis in apartamente este intre 62-64 db
Autoritatea care detine tehnica necesara masurarii zgomotului=pragului fonic este garda de mediu
Nu se admit probe realizate de terti ci numai rezultate ale autoritatilor in drept
Puteti sa ii actionati in instanta,dar nu exista garantia ca obtineti hotarare favorabila dv
Multumesc pentru raspuns.
- Acest prag este acelasi indiferent daca se intampla sa fie depasit ziua sau noaptea?
- In legatura cu garda de mediu, presupun ca exista o formalitate prin care ei pot veni sa constate depasirea pragului, dar ca vor veni cu programare si e perfect posibil ca atunci cand vin ei, pragul sa nu fie depasit (adica vin, masoara, pleaca, nu lasa un aparat acolo o perioada mai lunga de timp).
- "actionati in instanta": care ar fi pasii necesari ca sa incep macar acest proces? Presupun ca imi trebuie un avocat si ca oricum, daca vad ca procesul nu duce nicaieri, ma pot retrage fara nicio penalizare, sau nu neaparat?
Pragul fonic admis nu este conditionat de ora ,zi
Garda de mediu care detine baza tehnica necesara masurarii zgomotelor,detine echipe pentru verificari programate sau in caz de urgenta de diferite naturi care intra in competenta autoritatii,masuratori ale valorilor apelor,aerului,etc
Actionarea in instanta implica stres,timp alocat prezentei la termenele de judecata,aport financiar pentru aparator si ..functie de probe,de apararile partilor,nu garanteaza hotarare favorabila petentului
Dv ar trebui sa detineti probe temeinice si legale,cum ar fi procese verbale ale autoritatii politiei teritoriale care in urma verificarii sesizarilor dv sa confirme aspectele sesizate
" Dv ar trebui sa detineti probe temeinice si legale,cum ar fi procese verbale ale autoritatii politiei teritoriale care in urma verificarii sesizarilor dv sa confirme aspectele sesizate" <<--- daca chem politia (locala) si ei constata ca pragul fonic legal e depasit, eu ce fel de probe trebuie sa am/obtin? doar data/ora notata cand au venit politistii? E foarte probabil politistii sa vina si desi e evident ca muzica e ilegal de tare, totusi sa nu dea nicio amenda, deci practic sa nu consemneze fapta.

Ce specializare trebuie sa aiba un avocat care poate incepe un astfel de proces?
Inteleg ca sunt sanse infime ca legal sa sa pot rezolva ceva, sper mai mult ca, mai ales fiindca sunt oameni needucati, vecinii sa fie intimidati de inceperea unui proces si sa considere serios sa nu se mai certe noaptea (speriati fiind, ca si mine de altfel, de costurile pe care le implica un proces).
Sincer speram ca pe acest forum sa pot obtine sufciente informatii despre problema mea, cat sa stiu ce fel de avocat am nevoie (presupun ca specializat in drept penal), eventual o recomandare de avocat care lucreaza pe aceasta platforma si care se ocupa de genul acesta de cazuri.
Ce am inteles pana acum este ca platforma nu prea e folosita/sa caut in alta parte recomandare de avocat, si ca oricum nu se poate face nimic (sa imi platesc cuminte ratele urmatorii 20 de ani, sa merg obosita la serviciu, nu exista suport care sa le interzica vecinilor sa se injure toata noaptea, ca ziua e prea cald).

Sunt foarte dezamagita de situatie, nu o sa ma mai bazez pe avocatnet ca pun de plecare pentru gasirea unui avocat.

Alte discuții în legătură

Masurare zgomot vecini si sezizare politie razv42 razv42 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o problema. De la apartamentul de sub mine este constant galagie noaptea. Nu este muzica, insa se vorbeste ca si cum ar fi ... (vezi toată discuția)
Programul de liniste maria.dinca maria.dinca buna ziua, va rog sa ma consiliati in urmatoarea speta : conform noii legi privind programul de liniste in bloc, inteleg ca est interzis sa faci zgomot de ... (vezi toată discuția)