avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Galagie bloc - certuri/tipete/trantit noaptea frecvent
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Galagie bloc - certuri/tipete/trantit noaptea frecvent

Buna ziua!
Pe la finalul anului trecut m-am mutat la casa mea (apartament, etaj 6 din 10).
Totul bine, doar ca desi zona/blocul sunt civilizate, vecinii care stau chiar de-asupra mea nu sunt.
Dau frecvent muzica tare noaptea, chiar daca pentru perioada scurte de timp, pentru ca se cearta intre ei si vor sa nu se mai auda. Noaptea adica dupa 11, pana pe la 2 in mod uzual. Cand dau petreceri cu 15-20 de invitati tine pana pe la 6 dimineata. Pentru parte cu petrcerile pot chema politia, dar pentru partea cu trantitul de obiecte grele, tipat/vorbit tare si dat muzica tare pe perioade scurte de timp, pot face ceva legal vorbind? In mod normal acolo locuiesc (proprietari) un barbat neangajat de vreo 35-40 de ani si mama lui, care amadoi se culca foarte tarziu si fac galagie. Eu angajata fiind as prefera sa ma pot culca la 11 (oricum mult dupa inceputul programului de liniste).
Intreb daca in acest caz pot face ceva, pentru ca nu stiu cat in cearta se aude din holul blocului, si mi-e teama ca daca chem politia nu vor face nimic. Mentionez ca am facut un efort financiar enorm ca sa izolez fonic o camera (ocupa si mult spatiu izolatia, face fata pana la 80db, facuta cu firma specializata), dar tot nu ma pot odihni acolo pentru ca loviturile, taratul/trantitul de mobila si tipetele se aud peste.
Stiu ca a fost data o lege legata de nivelul in db permis la bloc, care clar e depasit mult, nu imi e clar cum pot sa fac sa il masor ca sa pot demonstra legal ca e depasit si ca vine de la acei vecini. Exista ceva ce pot instala in casa? Din nou, nu e galagie de lucrari, maxim batut cuie la ore dubioase, si nu e galagie continua, deci daca chem pe cineva la 2 noaptea sa masoare e posibil ca atunci cand are programarea sau pana ajunge sa nu auda ce m-a trezit pe mine. Pot macar sa ii dau in judecata (cu alte cheltuieli) ca sa sper ca vor fi intimidati si sa ii limiteze certurile/tipetele/trantitul in timpul zilei?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:35, 3 August 2020
Ați înțeles greșit. Aici e un forum de discuții. Sfaturile sunt gratuite. Pentru consultații, negratuite, analizați lista de avocați de pe acest portal. Nu e nimeni dator sa ofere ceva, mai ales ca nu garantează nimeni ca dvs. spuneți adevărul, orice speță se analizează doar între client și avocatul sau.
O decizie ICCJ :
[ link extern ]

Ultima modificare: Duminică, 2 August 2020
latka, utilizator
Ok, înțeleg ca trebuie sa plătesc ca sa primesc niște sfaturi personalizate problemei mele, asta si caut. Dar inca nu știu ce specializare trebuie sa aiba avocatul de care am nevoie. Ma uit pe lista aceea si nu știu ce sa caut. Mulțumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fapta/faptele despre care ati scris sunt contraventii, nu aveti nevoie de avocat. Am scris anterior despre lista consultantilor juridici, doar pentru a va arata ca acest forum nu da verdicte si solutii, consultantii juridici ofera servicii private. Puteti sa platiti astfel de servicii, mai ales daca (asa cum observ) nu pricepeti procedurile si textele juridice. Nu aveti nevoie de nici un sonometru , de aceea v-am dat linkul catre decizia ICCJ .
Contraventiile respective se gasesc in legea 61/1991:
[ link extern ]
Art.2
Constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:
....................
26) tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
.........................
Art. 3
(1) Contravențiile prevăzute la art. 2 se sancționează după cum urmează:
c) cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei, cele prevăzute la pct. 2), 5)-10), 13), 15), 19), 20), 26), 29), 31) și 32);
................
Art.5
Repetarea contravențiilor prevăzute la art. 2 pct. 1), 25)-27), într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte,
b) cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei sau prestarea a 70-120 de ore de activități în folosul comunității, faptele prevăzute la pct. 26);

Art.6
Articolul 6
(1) Contravențiile se constată de către primar, împuterniciții acestuia, de către ofițerii sau agenții de poliție ori de către ofițerii, maiștrii militari și subofițerii din jandarmerie, precum și, pentru faptele constatate în zona specifică de competență, de către polițiștii de frontieră.
(2) În cazul contravențiilor pentru care legea prevede sancțiunea amenzii, agentul constatator, odată cu constatarea, aplică și sancțiunea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masurare zgomot vecini si sezizare politie razv42 razv42 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o problema. De la apartamentul de sub mine este constant galagie noaptea. Nu este muzica, insa se vorbeste ca si cum ar fi ... (vezi toată discuția)
Programul de liniste maria.dinca maria.dinca buna ziua, va rog sa ma consiliati in urmatoarea speta : conform noii legi privind programul de liniste in bloc, inteleg ca est interzis sa faci zgomot de ... (vezi toată discuția)