avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inlocuire teava comuna
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inlocuire teava comuna

Buna ziua,
Asociatia de propietari a stabilit inceperea unor lucrari de reparatii luni, 25.07.2020. Este vorba de un bloc cu 40 de apartamente din Bucuresti. Lucarea presupune inlocuirea unor elemente din propietatea comuna, respectiv teava principala de la baie care are in jur de 57 de ani. Am doua nelamuriri legate de aceasta situatie:
1. Pot sa solicit respectarea masurilor de prevenire a infectarii cu covid-19 tuturor persoanelor care intra in apartamentul meu (presedintelui/membrului al comitetului executiv/ administratorului si persoanei calificate în realizarea lucrarilor)? Daca aceste persoane nu vor sa poarte masca si nu vor sa se dezinfecteze inainte sa intre in apartamanet si eu NU o sa le permit accesul strict din aceasta cauza, risc amenda potrivit legii nr. 190/2018? Trebuie sa le asigur eu masti si dezinfectant? Eu chiar si cu masca/dezinfectant nu ma simt in siguranta sa primesc niste oameni care s-au plimbat in tot blocul inainte, dar nu cred ca am ce face daca s-a luat aceasta decizie si s-a emis preavizul.
2. Peretele care urmeaza sa fie darmat este din caramida, in preavizul emis de asociatia de propietari este mentionat ca va fi inlocuit cu unul de rigips demontabil. Pot sa solicit sa imi fie reparat peretele cu materialul initial? Cine urmeaza sa plateasca faianta de pe acest perete si, cel mai probabil, gresia sparta? Legea prevede ca propietarul pagubit sa fie despagubit din fondul de reparatii, ei nu vor sa auda de asa ceva si cand le-am spus ca nu sunt de acord cu peretele din rigips au inceput sa-mi spuna ca rigipsul este un material foarte bun si nu stiu eu. Cum pot proceda in mod corect si legal in aceasta situatie astfel incat sa nu risc o infectare cu noul virus si nici sa nu raman pagubit in urma lucrarilor de reparatie?
Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iulie 2020
omtraisiomvedea, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 12:44, 26 Iulie 2020
Trebiie sa cunoasteti ca legiuitorul a dispus reguli geenrale de respectat in conditii normale
La momentul elaborarii si promulgarii legii nr 196/2018 nimeni nu se gandea ca omenirea se va confrunta cu o situatie speciala de pandemie ,care va impune restrictii
Aveti dreptul sa solicitati d ela bun incepu ca in proprietatea dv sa aiba acces strict personalul calificat necesar executarii inlocuirii instalatiei comune cu respectarea dispozitiilor in vigoare referitoare la combaterea SARS2 Covid 19
Nu intra in rasponsabilitatea dv sa asogurati echipament de protectie
Problema cu executarea de reparatii la parti comune este foarte delicata deoarece ,legiuitorul ,in inteleapta lui misiune a dispus strict masuri /obligatii in sarcina proprietarului sa permita accesul pentru executare reparatii si a asociatieid e proprietari sa execute reparatiile strict la partea comuna
Legiuitorul nu a dispus obligatii in sarcina asociatiei de proprietari sa execute finisajul original al zonei unde s-a executat reparatia
Legea prevede ca propietarul pagubit sa fie despagubit din fondul de reparatii,

Legiuitorul nu a dispus obligatii in sarcina asociatiei de proprietari sa asigure finisajul original sau sa acorde c/v materiale+manopera refacere finisaj interior
Nu mai mintiti oamenii pe aici si nu mai folositi exprimari ridicole gen "legiuitorul ,in inteleapta lui misiune " . Bineinteles ca scrie in legea 196/2018 asa ceva. Pentru corecta si buna informare , @ynocentta ar trebui sa mai citeasca si textul, nu numai titlul, atunci cind trimite pe altii la textul legii:
Art. 31
(3)Proprietarii din condominiu care sufera un prejudiciu ca urmare a executarii lucrarilor prevazute la alin. (1) sunt despagubiti de catre asociatia de proprietari, din fondul de reparatii.
(4)In cazul in care prejudiciul este cauzat de catre executantul lucrarilor de interventie, persoana fizica/juridica, despagubirea va fi recuperata de la acesta, in conditiile legii.
(5)Lucrarile de interventie la elementele componente ale proprietatii comune, efectuate in baza alin. (1), se executa in conditii stabilite de comun acord si consemnate printr-un acord semnat de catre proprietar si asociatia de proprietari. {6)In situatia in care, pe parcursul executarii lucrarilor de interventie in baza prevederilor alin. (1), se afecteaza in orice mod proprietatea individuala, cheltuielile necesare pentru aducerea la starea tehnica initiala a acestora se suporta in conditiile alin. (3) si/sau (4), dupa caz.

Cind scrie clar ca se aduce proprietatea individuala la starea initiala, e firesc sa se suporte toate cheltuielile, inclusiv finisajele, gresia si faianta .
[ link extern ]

Iar regulile Covid-19 trebuie respectate.
Ultima modificare: Duminică, 26 Iulie 2020
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatie teva comuna bloc si am ramas cu peretele darimat la baie marinicafarafrica marinicafarafrica Buna ziua Un var a fost nevoit sa permita reparatia tevii comune prin baia lui numai ca a ramas cu paguba! I au darimat o portiune din perete cu faianta au ... (vezi toată discuția)
Perete spart pentru repararea tevii comune CristinaCIC CristinaCIC Buna ziua Daca intr-un bloc se sparge o teava comuna si instalatorul (mai mult sau mai putin competent) adus de administrator sparge peretele de la ... (vezi toată discuția)
Înlocuire țeava MART ALINA MART ALINA Înlocuire țeava Buna ziua_Locuiesc la etaj. 1 și Vecinul de la parter mi a comunicat ca are pete pe peretele de la hol și Bucătărie.Aceeași situație ... (vezi toată discuția)