avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Preschimbare detector de gaze in starea de urgenta: ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Preschimbare detector de gaze in starea de urgenta: abuz?!

Buna ziua,

Situatie pe scurt:

Bloc de locuinte, in 2016 se instaleaza in fiecare apartament detectoare de gaze cu o firma autorizata. O parte din locatari refuza montarea, iar in Octombrie 2018 se sisteaza gazele de catre DistriGaz pana cand toti locatarii isi monteaza echipamentele. Noul presedinte al Asociatiei incheie un nou contract cu aceeasi firma prin care se specifica achizitionarea si montarea unor detectoare de gaze wireless (cele deja montate nu erau wireless) in apartamentele care nu aveau astfel de echipamente.

Totodata contractul din 2018 prevede ca la revizia de 2 ani, se vor achizitiona detectoare wireless si pentru apartamentele care aveau deja montate detectoare din 2016. Pe certificatul de conformitate al aparatelor din 2016, este specificata garantie timp de 2 ani si durata de viata 7 ani.

In starea de urgenta din martie 2020, un apartament reclama la distrigaz miros de gaze in apartament. Distrigaz vine si inchide furnizarea de gaze pe toata scara.

Presedintele cheama firma care a montat detectoarele, aceasta remediaza defectiunea si chipurile face revizia de 2 ani (deoarece sustine presedintele ca legislatia prevede ca daca apare o defectiune pana la terminarea termenului de revizie, firma este obligata sa faca revizia - eu nu am gasit o astfel de precizare in legislatie...) si se incheie un nou contract in timpul starii de urgenta cu achzitionarea aparatelor wireless care teoretic urmau sa fie schimbate in Oct 2020 (la 2 ani de la semnarea contractului).

1. Revizia a costat 2400 lei si nu a fost facuta verificarea in apartamente pe motiv de pandemie.

2. Presedintele a incheiat acest contract fara a informa proprietarii de costurile aferente

3. Indiferent daca acea precizare a Presedintelui referitoare la reparatii inainte de termenul de 2 ani ar exista in legislatie, eram in Stare de urgenta si aceste termene nu se mai aplicau pana la terminarea starii de urgenta.

4. Aparatele nu au fost montate nici pana in aceasta luna pe motiv de pandemie, insa proprietarii sunt notificati de rate la aceste aparate de 2 luni.

5. Eu refuz sa platesc acest aparat in principal pentru 2 motive simple: detin conform legislatiei un astfel de aparat care conform certificatului de conformitate mai are 3 ani pana isi pierde durata de viata, iar Presedintele nu are dreptul legal de a decide asupra unui bun individual.

6. Presedintele mi-a declarat ca daca refuz sa platesc acest aparat, ne vom lamuri in instanta.

Va rog sa imi spuneti daca si unde gresesc!

Va multumesc frumos!
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 August 2020
Milady09, utilizator
Cel mai recent răspuns: Milady09 , utilizator 23:46, 9 August 2020
Pentru analiza si eventual raspuns la obiect este necesar sa furnizati minimum de date relevante
Dv ca parte in situatie cunoasteti anumite aspecte si detalii care comunicate ar fi utile si necesare pentru a vi se comunica o opinie
Hotararea instalarii si inlocuirii aparatelor de contorizat,senzorilor aferenti,se dispune de catre participantii la adunarea generala a membrilor proprietari
Conform disp L nr 196/2018 hotararile adunarilor generale sunt obligatorii pentru toti proprietarii -indiferent de interesul,dorinta sau vointa acestora
Daca adunarea generala a hotarat inlocuirea senzorilor de gaz cu aparate generatie noua ,va revine obligatia sa respectati hotarea adunarii generale
Daca apreciati ca hotararea adunarii generale este contrara dispozitiilor in vigoare sau va genereaza prejudicii,aveti dreptul sa contestati in instanta respectiva hotarare
Dv ca si cetatean sunteti singurul arbitru care dispune asupra actiunilor sale
Locuitul in imobil de locuit in comun obliga la respectarea unor dispozitii;
Daca va asumati responsabilitatea sa nu respectati dispozitiile in vigoare si hotararile adunarii generale a asociatiei de proprietari unde domiciliati,automat va asumati si eventualele consecinte
Neinstalarea senzorilor cu citire radio de catre dv automat are drept consecinta restrictionarea provizorie a furnizarii gazului in intreg imobilul unde locuiti ,motiv temenic pentru eventuala actiune in instanta
In Adunarea Generala care a avut loc in 2018 s-a hotarat montarea detectoarelor de gaze in apartamentele care NU aveau detectoare. Nu s-a hotarat/votat/discutat nimic despre preschimbarea celor deja montate in apartamente.

Cu toate acestea, in contractul semnat cu firma respectiva este stipulata preschimbarea acestora la 2 ani de la semnarea contractului, in momentul la care se va efectua revizia de 2 ani, care ar fi trebuit sa fie efectuata in octombrie 2020.

Insa in 01 apr 2020 are loc o defectiune intr-un apartament, firma respectiva o remediaza, "face revizia" pe hartie, intrucat NU s-a intrat in niciun apartament in afara de cel in care a avut loc defectiunea, iar administratia incheie in acel moment un nou contract de achizitie detectoare wireless pentru apartamentele care aveau detectoare omologate, montate de aceeasi firma in 2016, cu durata de viata de 7 ani.

Doar mie mi se pare ca suntem contransi sa achizitionam aceste aparate intr-un mod abuziv si fara legatura cu legislatia? In acest moment toate apartamentele detin conform legii detectoare de gaze, unii wireless si altii fara wireless, insa acest detaliu nu este mentionat in legislatie, ca e musai sa fie wireless. In definitiv, in aprilie s-a efectuat si "revizia" oficiala cu proiectul in acest fel, deci conform hartiilor oficiale suntem ok.

Pana in acest moment NU au fost montate, ci doar ni se cere plata lor.

Ma repet, chiar este o situatie corecta? Legala?
Ultima modificare: Duminică, 9 August 2020
Milady09, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O parte din proprietare refuză montarea detectoarelor wireless. ce se poate face dacă distrigaz întrerupe alimentarea cu gaze naturale? ceraselacera ceraselacera Asociatie de proprietari am primit notificare pentru revizia instalatiei de gaze. Am selectat o firma autorizata ANRE pt montarea detectoarelor si revizie. Am ... (vezi toată discuția)
Detectoare wireless de gaze buna ziua, am o problema cu presedintele blocului in care locuiesc ... lgsanda lgsanda Buna ziua, Am o problema cu Presedintele blocului in care locuiesc din Bucuresti. El ma obliga sa platesc instalarea unui nou detector de gaze wireless si ... (vezi toată discuția)