avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... cum as putea beneficia de bani de maternitate?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

cum as putea beneficia de bani de maternitate?

Buna ziua, sunt insarcinata in luna a 4a si as dori sa stiu daca mai pot face ceva . am lucrat in strainatate 5 luni din ferbuarie pana in iunie si am venit in tara definitiv .acum sunt agngajata in tara, pana la nastere se vor acumula 10 luni per total (strainatate + romania) . Am inteles ca prin legea 227/2015 privind codul fiscal, daca am contribuit per total 12 luni in ultimii 2 ani pot beneficia de banutii de maternitate. Mai exista vreo varianta de a adauga 2 luni la contributie pentru a beneficia de acest ajutor ?
Ultima modificare: Luni, 10 August 2020
Andreea550, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 08:40, 11 August 2020
Pentru CCC trebuie sa aveti realizate in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului timp de 12 luni, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit.
Si, in conditiile date, nu puteti beneficia de concediul maternal, cele 126 de zile,
Puteti beneficia de concediu de maternitate , pre /postnatal ....
12 luni doar in romania ?

Sotul meu ar avea mai mult de 12 luni pana la nastere . Doar daca se pot aduna si lunile din strainatate .
Cornel Vasile a scris:

Pentru CCC trebuie sa aveti realizate in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului timp de 12 luni, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit.

Ultima modificare: Luni, 10 August 2020
Andreea550, utilizator
Haideti sa reluam, sa punem lucrurile cap la cap...
Puteati beneficia de concediul maternal, pre si postnatal, daca depuneati actele pentru acesta incepand cu luna August. Daca le-ati depus incepand cu luna Iulie atunci nu aveti cum beneficia de el pentru ca nu aveti stagiul minim de cotizare in tara de 6 luni.Pentru a beneficia de acest concediu si indemnizatia aferenta trebuie sa cumulati acest stagiu minim de 6 luni din ultimele 12, anterior lunii in care beneficiati de concediu DOAR in tara.

Pentru a beneficia de Concediul pentru Crestere Copil, cu indemnizatia aferenta, trebuie sa aveti un stagiu minim in care ati realizat venituri impozabile in baza unui contract de munca, drepturi de autor, din agricultura, ati beneficiat de somaj, etc. cel putin 12 luni in ultimele 24, anterioare nasterii.
Acest stagiu se poate "face" atat in tara cat si in U.E., S.E.E. ( Art. 2, alin. 6 din OUG 111/2010
În vederea acordării drepturilor prevăzute la alin. (1), persoanele care au realizat activități profesionale în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state care aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială și ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, denumit în continuare Regulament, beneficiază de totalizarea perioadelor de activitate realizate în aceste state în condițiile prevăzute de acesta. ).

In nicio situatie nu puteti "cumpara" ( adica plati impozitul, CASS) pentru lunile ce va lipsesc pentru a avea stagiul minim necesar.

De Concediul maternal poate beneficia DOAR mama, ambii, adica si mama dar si tatal copilului, pot beneficia de CCC ( cei 2 ani).

Sper ca acum ati inteles situatia.
Ultima modificare: Marți, 11 August 2020
Ionut.ion, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat timp trebuie sa ai pe contractul de munca,ca sa poti beneficia de prenatal? nicol_sexxy20 nicol_sexxy20 am 4 luni de munca si sunt insarcinata in 3 luni. pot beneficia de concediu prenatal,indemnizatie de crestere a copilului? (vezi toată discuția)
Conditii plata concediul de maternitate Loredana Leona Loredana Leona Bună ziua. Care sunt conditiile de obtinere concediu maternitate. La data nașterii, aprilie 2019 voi avea doar 8 luni de angajare. Cotizația din venituri. ... (vezi toată discuția)
Prenatal și concediu creștere copil Kane-sm4u Kane-sm4u Dacă în ultimi 2 ani am 15 luni lucrate pot obține prenatal chiar dacă am 2 luni întrerupte anul trecut (vezi toată discuția)