avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Trecere de la sistem de impozitare pe norma de venit ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Trecere de la sistem de impozitare pe norma de venit agricol la sistem real

Am un PFA infiintat in 2015 cu sediul in Bucuresti , sector 6, cu activitati agricole în județul Ialomita, cu cultivare și vânzarea de cereale fără procesarea acestora.
Am plătit impozit în sistem norma de venit , dupa care ANAF ,sector 6 m-a obligat să trec la sistem real pt ca am depasit 100 mii euro cifra de afaceri. In județul Călărași și Ialomița fermieri nu sunt obligați să treacă la sistem real indiferent de venit, plătind o taxă fixă pe hectar indiferent de venitul realizat.
Cum este corect conform legii?
Eu pot trece acum la norma de venit și îmi pot recupera banii ?
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 11 August 2020
george-neagu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Criteriile referitoare la norma de venit se stabilesc la nivel local. Solutia este sa mutati sediul acolo unde obtineti venitul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doar valoarea normei de venit agricol se stabileste la nivel local, adica pentru fiecare judet.
Nu se stabileste la nivel local ceea ce in legea codului fiscal la art. 69 e foarte clar: (9) Contribuabilii pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit și care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, începând cu anul fiscal următor au obligația determinării venitului net anual în sistem real. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului în lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României, la sfârșitul anului fiscal. Această categorie de contribuabili are obligația să completeze corespunzător și să depună declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.
Deci e corect ceea ce vi s-a spus sa faceti la nivel de sector.
Ultima modificare: Miercuri, 12 August 2020
george-neagu, moderator
Codul fiscal nu este valabil pentru toata tara ?
A se vedea codul fiscal art.103, art.104 si art.106, conform caruia PFA-ul cu actovitati agricole se incadeaza la norma de venit.
Ce parere aveti ?

multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu ati precizat ce cod CAEN aveti in sectorul 6 si care anume norma de venit ati aplicat. Exista norme de venit pentru venituri din activitati independente - potrivit Cod Fiscal Titlul IV Cap II (sectorul 6 este in aceasta lista cu norme de venit pentru anumite coduri CAEN de activitati independente) si unde se prevede ca , daca se depaseste intr-un an cifra de afaceri de 100.000 euro se trece din anul urmator la impozitare in sistem real, iar la Titlul IV Cap VII se regasesc Veniturile din activitati agricole , unde impozitul se stabileste pe baza normelor de venit agricol (Bucurestiul nu se regaseste in aceasta lista) , norme diferite de cele de la Cap II.
Trebuie sa aveti sediul social al PFA in judetul Ialomita pentru a beneficia de norma de venit agricol de acolo.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa - cum se trece norma de venit - sistem real ? deliacrin deliacrin Buna Daca un PFA incaseaza peste 100.000 euro in anul anterior este obligat sa treaca la sistem real. Aceasta limita se pondereaza cu perioada lucrata? ... (vezi toată discuția)
Norma pe venit pfa ferma de subzistenta masura 141 legume mary6 mary6 va rog mult,spuneti-mi si mie cum sa completez decl 220 ? si cum pot trece de la contabilitate sistem real,la norma pe venit?multumesc! (vezi toată discuția)
Pfa norma venit - plafon 100.000 eur sau 65.000 eur (220.000 lei) ovidiu2929 ovidiu2929 Buna ziua Incerc sa gasesc detaliile corecte despre limita pe care un PFA cu norma de venit o are. In unele locuri se specifica pragul de 100.000 EUR - si ... (vezi toată discuția)