avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zi libera platita pentru donare sange
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zi libera platita pentru donare sange

Buna Ziua,

Sunt angajat full time la o firma privata din Bucuresti, in domeniul IT.
Am fost ieri sa donez sange la centrul de donare al MApN, am primit adeverinta de donare cu mentiunea ca am dreptul la o zi libera de la angajator dar cand am accesat platforma de zile libere a companiei, am aflat ca politica firmei este de maxim o zi libera PLATITA PE AN, oricare alta zi libera solicitata in urma donarii fiind considerata ca neplatita.

Este legal sa NU mi se ofere ziua libera platita conform donarii? Ce pot sa fac ca sa primesc ziua libera conform donarii? Sunt la a 2-a donare anul acesta.

Nu ar trebui ca la orice donare sa primesc zi libera PLATITA ? Este la latitudinea angajatorului???

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 13 August 2020
tiss25, utilizator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 09:39, 23 Noiembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dupa cum am spus, legea nu zice clar daca este zi libera platita sau nu. Firma a luat decizia sa ofere doar o singura zi platita pe an. Pana aici cred ca totul este legal...
Problema este ca firma nu are specificat nicaieri aceasta limitare, doar in aplicatia de concedii... dar asta e, mergem mai departe.
Multumesc de raspunsuri.
”Astfel, ziua in care salariatul doneaza sange este zi libera dar este platita daca prin contractul colectiv de munca aplicabil este reglementata astfel. Aceasta, intrucat, textul de lege nu prevede si obligatia platii pentru angajator a acestei zile libere.
Ziua libera se acorda in ziua donarii si nu in alta/alte zi/zile.”
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2022
Manuela Rășină, administrator
Eu nu inteleg lucrul acesta aberant de a da patronul zi libera la angajat daca donează sange. Cine plateste ziua liberă?????
Nu plateste nimeni acea zi , textul de lege nu mentioneaza "zi libera platita" ...
@Moga Nu este nimic aberant, acoperirea nevoii de sange se poate considera prioritate nationala... Daca este nevoie de o masura care sa stimuleze donarea, ar trebui sa se ia acea masura. Nu sunt donator, conditia medicala nu-mi permite, dar stiu cat de important este ca spitalele sa aiba sange si derivate din sange. Ganditi-va ca in ziua aceea donatorul pierde ceva timp cu donarea si pe deasupra poate nici nu se va simti complet bine, e firesc sa aiba o zi libera. Oricum, daca nu ma insel, poate sa doneze de maxim 4 ori pe an... De plata cred insa ca ar trebui sa se ocupe statul, cu o valoare macar la nivelul castigului pe care l-ar fi realizat mergand la serviciu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata zi la donare de sange maria_roman56 maria_roman56 Va rog sa imi spuneti daca angajatorul are obligatia sa si plateasca ziua libera acordata salariatului care doneaza sange. (vezi toată discuția)
Donarea de singe Alex_Tote Alex_Tote Pentru donare de singe angajatorul este obligat sa acorde o zi libera platita ? Cum este conform legii? (vezi toată discuția)
Beneficii donatori de sange werepairit werepairit Consider zi libera pentru un angajat care a vrut sa doneze sange insa a primit adeverinta de refuz din motive medicale? (vezi toată discuția)