avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Daca Asociatia de Proprietari nu a stabilit un sistem ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Daca Asociatia de Proprietari nu a stabilit un sistem propriu ...

Daca Asociatia de Proprietari nu a stabilit un sistem propriu de penalitati se pot percepe totusi penalitati? Nu mi-am dat seama din extrasul de lege daca sunt penalitati standard sau daca Asociatia nu a stabilit unele ele nu se pot aplica.

Sa zicem ca s- a omis la prima AG, fiind Asociatie nou infiintata. De asemenea, penalitatile sunt votate in AG sau stabilite de CEx?

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Teo227 , utilizator 20:45, 18 August 2020
Daca nu aveti un sistem de penalitati, il veti folosi pe cel dat de legea 196/2018 :
Articolul 77 (1)Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalitati pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalitatile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile de la termenul scadent pentru plata, fara ca suma penalitatilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2)Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 30 de zile calendaristice de la data afisarii.
(3)Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere, prevazute la alin. (1), se includ in fondul de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza cu prioritate pentru plata penalitatilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti, precum si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune, reabilitarea termica sau consolidarea condominiului. Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere nu pot fi utilizate si in alte scopuri.

Deci am inteles corect, legea primeaza, Asociatia poate stabili insa un sistem propriu daca doreste sa adopte penalitati mai mici, dar pana le adopta se pot aplica penalitati cf. legii.

Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 18 August 2020
Teo227, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog sa-mi scrieti cum se calculeaza penalitati de intarziere ... nalbaru rodica nalbaru rodica Va rog sa-mi scrieti cum se calculeaza penalitati de intarziere ptr.neplata intretinerii la o Asociatie de Proprietari?conf.legii nr.230/2007 ,art.49. Un ... (vezi toată discuția)
Si inca o o problema cu asociatia de locatari. exita lege cu ... Anisoara26 Anisoara26 Si inca o o problema cu asociatia de locatari. Exita lege cu modul in care se calculeaza penalitatile la asociatiile de locatari? Si daca eu sunt in proces cu ... (vezi toată discuția)
Penaliari pentru neplata la termen a cotelor de intretinere andregh andregh buna ziua, Penaliarile pentru neplata la termen a cotelor de intretinere lunare sunt considerate venituri ale Asociatiei de Proprietari ? (vezi toată discuția)