avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Toate activitatile dintr-o firma trecute in Fisa ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Toate activitatile dintr-o firma trecute in Fisa Postului

Buna ziua,
Ce atributii poate trece angajatorul in fisa postului unui Agent de Vanzari, conform COR, intr-o firma privata? Va adresez aceasta intrebare deoarece sub pretextul ca este o firma relativ mica, in fisa postului sunt trecute aproape toate activitatile care se desfasoara in aceasta firma, inclusiv munci necalificate si activitati de productie care nu au legatura cu activitatea agentului de vanzari. Va rog sa-mi spuneti cat este de legala aceasta procedura, de a trece in fisa de post a unui agent de vanzari, toate activitatile desfasurate in cadrul unei firmei si care ar fi baza legala pentru privind atributiile care pot fi trecute in fisa postului?
Ce se intampla daca agentul de vanzari refuza semnarea fisei de post dupa ce initial a avut mai putine atributii in fisa postului?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:18, 24 August 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu se modifica natura muncii prestate, schimbarea atributiilor postului prin modificarea fisei de post nu constituie o modificare a contractului individual de munca. Pastrarea denumirii functiei, insotita de adaugarea unor atributii noi celor initial stabilite prin fisa postului, care au o alta natura si corespund in fapt unei functii, are semnificatia modificarii unui element esential al contractului individual de munca, si anume felul muncii. In acest caz, este necesara incheierea unui act aditional la contractul individual de munca in conditiile art. 41 alin. (1) si (3) C. muncii
Astfel, nu stiu ce inseaman ca v-a adaugat toate activitatile din firma, dar atata timp cat nu s-au adaugat atributii ce intra in atributiile altei functii, angajatorul poate modifica fisa postului
Va multumesc pentru raspuns. In firma se gasesc ateliere de productie, desfacere, livrare, departament de vanzari etc. In fisa postului Agentului de vanzari sunt trecute in afara sarcinilor corespunzatoare acestui post si sarcinile de la toate celelalte posturi din firma. De exemplu daca prestez o munca de agent de vanzari la birou, este trecut in fisa postului si activitati de polizare, debitare mecanica cu flex/polizor etc. care corespund altei functii conform COR. Este legal acest lucru? Ce se intampla daca agentul de vanzari refuza semnarea fisei de post, considerand-o ilegala?
Va multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista niciun text de lege care sa cuprinda ce contine o fisa a postului.
www.avocatnet.ro/articol_381...

Art. 40 C.mun
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;

....
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa cum v-am spus si mai sus, daca prin modificarea fisei postului se ajunge la o modificare a felului si naturii muncii, atunci angajatorul trebuie sa va propuna incheierea unui act aditional la contractul de munca, o astfel de modificare neputandu-se face decat prin act aditional.
Intrucat fisa postului trebuie adusa la cunostiinta salaraitului si acesta trebuie sa si-o insuseasca, dvs, in masura in care nu doriti sa fiti tinut si de atributiile altei functii/post, aveti dreptul de a refuza semnarea acesteia in lipsa incheierii si a unui act aditional la contractul de munca.
"b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;"

In acest sens angajatorul poate trece in fisa de post a unui agent de vanzari (de exemplu), pe langa cele ce deriva strict din atributiile postului de agent de vanzari si atributiile electricianului, instalatorului, prelucratorului prin aschiere etc?
Este legal?
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Modificare atributii, fisa postului kres kres Buna ziua, Ma confrunt la locul de munca cu urmatoarea situatie: in prezent, desfasor o activitate de vanzari, incheiere de contracte si colectare de creante ... (vezi toată discuția)
Fisa postului Lumiz Lumiz Lucrez la o unitate de stat. Am fost angajata pe post de inspector. In fisa postului am asigurarea sistemului informatic implementat. Acum seful vrea sa mi ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare fisa post icalota icalota Poate un salariat sa refuze semnarea fisei postului revizuita cu retragerea unor sarcini atribuite unui alt salariat care a fost nou angajat? Mentionez ca prin ... (vezi toată discuția)