avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Înlocuire acoperis bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Înlocuire acoperis bloc

Buna ziua. Întâmpin urmatoarea problema : bunica (90 de ani, 1300 de lei pensie de urmaș) locuiește într-un bloc cu doua etaje. Vecinii de la ultimul etaj, din motive pur estetice, au hotărât înlocuirea acoperișului la bloc, fara sa existe infiltrații sau alte probleme. Costul reparației ,undeva puțin peste 4000 de lei de apartament. Bunica nu are acești bani, nici rata de 700-800 de lei pe lună nu își permite, așa cum i-au propus, mai ales pentru un moft. Lucrarea nu respectă nimic din cerințe, nu exista o licitație, nici caiet de sarcini, nu știu să se fi făcut o adunare a asociației de proprietari. Vecinii de la ultimul etaj o amenință cu executarea silita.
Ce se poate face in acest caz? Poate fi obligată la plata unei lucrări care nu este o necesitate, cu o suma care îi depășește net venitul?
Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri .
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:55, 27 August 2020
Dvs. chiar credeți ca exista o AG în care majoritatea a votat schimbarea acoperișului pe motive estetice!?
Chiar daca cele relatate aici nu sunt adevarate, pot deveni, nu-i asa ? Mai ales ca legea nu trebuie sa fie morala. In acest impas de moralitate, teoretic, orice este posibil. Cu legea in mana, multi au devenit contravenienti/infractori, cu toate ca au actionat in sensul *bunului simt*, notiune de care ne departam galopant, in favoarea uner texte de lege intelese doar in litera, nu si in spirit. Cel moldovean nu a fost in stare sa-si apere viata, cu toate ca Miorita l-a avertizat, si mai discutam de legi, moralitate si alte chestii asemanatoare, necunoscute, din pacate, majoritatii romanilor.
Da, cred cu tarie ca, citind si aplicand mecanic acte normative, nu dovedim decat ca suntem niste robotei stupizi cu urme de parsivenie umana.
Marsaviile pot fi promovate legal, faptele bune in sens moral, practic, vor fi sanctionate cu siguranta in tara paradoxurilor.
Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2020
sadrian, utilizator
Bineînțeles că putem face judecăți morale, însă, în cazul de față, nu folosesc. Trebuie găsite căile legale de a ataca acea hotărâre AG, dacă ea există. Am sugerat câteva posibilități, însă ele depind de probe. În justiție nu contează câtă dreptate ai, ci cât poți dovedi.
Imi cer scuze ca am deviat de la problema initiala.
Aveti mare dreptate, din pacate. Cine are treaba cu justitia treuie sa aloce nervi, timp si bani din belsug, mai ales daca are dreptate. Viata aceluia fiind, in practica, daca este consecvent, va fi ocupata aproape integral cu strangerea probelor. Vedeti hartuirea la locul de munca. Angajatul hartuit trebuie sa adune probe (audio, video, martori dispusi sa-l sustina etc.), in loc sa-si vada de indatoririle de serviciu (a caror presupusa indoielnica indeplinire face probabil obiectul hartuirii). Fiind preocupat cu strangerea probelor va performa si mai slab, agravand la maxim situatia.
Concluzia: daca drepturile tale sunt incalcate, trebuie sa dovedesti, daca nu poti dovedi (pentru ca nu ai timp, nu te preocupa datorita educatiei primite de la parinti sau nu ai la indemana tot timpul tehnica necesara), cei insarcinati cu aplicarea legii il cred pe cel care incalca drepturile, ca este om de afaceri si le mai scapa din cand in cand vreun frigider, canapea, masina sau inlesnire.
Daca ma contraziceti, inseamna ca sunt din alt film si nu mai comentez
Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2020
sadrian, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu vreau sa va contrazic, probabil ca ne uitam la filme diferite, asa ca fapt divers va puteti uita la un reality show "Judge Judy" sa vedeti cam cum se pune problema, justitia trebuie sa ramina "rece", scopul ei e sa judece conform unor proceduri si unor probe. Adevarul in justitie este doar cel juridic, cel care se sustine pe ceva dovedit. Nu e cinica treaba, ci septica, oamenii au tendinta de a torsiona povestea doar spre partea lor, subiectiva, de ambele parti, indiferent de bogatie, stare materiala, pozitie sociala.

Revenind la cazul de fata, nu conteaza decit sa se ajunga la niste probe, oricit de mica, persoana care a deschis subiectul are posibilitatea sa solicite copii dupa toate documentele care au stat la baza deciziei schimbarii acelui acoperis, in conformitate cu art. 28 din legea 196/2018. Orice veriga lipsa, dintre acele documente, este in sine o proba, prin care se poate contesta legitimitatea acelei actiuni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Îmi curge apa în casă din tavan de pe acoperiș. georgerares georgerares Bună ziua! Stau la etajul 3 al unui bloc cu trei etaje. Acum vreo doi ani s-a schimbat tabla de pe acoperișul blocului (tabla veche era din 1958 aprox.), ... (vezi toată discuția)
Probleme acoperis MihaiAndrei1988 MihaiAndrei1988 Buna ziua, am o problema legata de reparatia acoperisului unui bloc. Speta este urmatoarea: - Bloc 3 etaje + mansarda - 4 apartamente pe etaj, mansarda ... (vezi toată discuția)
Amenda pentru constructia acoperisului fara autorizatie. andrey-mihaiescu andrey-mihaiescu Buna seara! In urma cu 5 ani am cumparat un apartament la etajul 1 intr-un bloc cu 4 etaje unde locatari au construit acoperis tip sarpanta fara autorizatie. ... (vezi toată discuția)