avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumpararea de vechime in munca e discriminatorie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumpararea de vechime in munca e discriminatorie

As dori sa aflu cum poate fi atacata ordonanta de urgenta care da posibilitatea cumpararii de vechime in munca pentru pensie , doar persoanelor care nu au calitatea de pensionari . De ce nu si pensionarilor ? Aceasta discriminare care da posibilitatea celor care nu pot obtine pensie, sa obtina una ( probabil 100-200 lei) si apoi sa primeasca pensia minima de 800 . Un pensionar care ar dori sa isi mareasca pensia ( prin recalculare ) adaugand un an ( minumul) vechime, are interdictie ! Avocatul poporului doarme ?
Cel mai recent răspuns: alexstaneci , utilizator 13:28, 2 Septembrie 2021
Nu este discriminatorie.
Eu toate sfaturile pe care le-am dat pentru aceasta problema, au fost:
Nu merita sa-ti cumperi vechime, cu o singura exceptie.
Atunci cat iti lipsect cativa ani/luni in realizarea stagiului minim pentru a beneficia de pensie(indemnizatie minima pentru pensionari).Vei pierde in acest caz toata contributia pe care ai avut-o in anii de stagiu.
Nu orice persoana poate cupmara vechime.Doar pensionarii care au perioade de necontriburivitate in trecut.
Dati un exemplu:
De ce considerati ca este discrimiinatorie..
Ultima modificare: Marți, 25 August 2020
Carp Mircea, utilizator
Simplu , daca cineva pensionat in 2009 are 1,2 puncte pe decizie , mai pune un an contributii ( aprox 2600 lei ) pt 2011 de ex , se recalculeaza pensia cf cu actuala oug si factor de corectie 1,41 , cat iese ? 1.69 !!! , in cateva luni isi scoate banii .

Iar discriminarea este si pentru simplul fapt ca ti se interzice , ce , pensionarii au ciunga in cap ?
Ce O.U.G permite unui pesionar la limita de varsta sa cumpere la acest moment 1 an si sa beneficieze de indicele de corectie de 1,41 ?
Rog sa postati nr.O.U.G la care faceti trimitere.
Deocamdata este la nivel de proiect de modificare a legii 127/2019.
:

(4) Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii.

Daca pe decizia din 2010 ai un punctaj obtinut cu factorul de corectie de atunci ( mult mai mic) , noua decizie de pensionare va tine cont de indicele de corectie actual ( propus) de 1.41 ?

Alte discuții în legătură

Munca după pensionare anticipată florinm58 florinm58 Am mare nevoie de un sfat priceput si sincer ,am fost sfatuit sa-mi depun dosarul de pensie anticipata ptr. ca acum , anul acesta sunt niste calcule mai ... (vezi toată discuția)
Indice corecȚie pensie ! bună seara, În baza noii legi a pensiilor, valabilă de la ... cicinho cicinho Bună seara, În baza noii legi a pensiilor, valabilă de la 01.09.2021, indicele de corecție rămâne 1,41 pentru cei care beneficiază de condiții ... (vezi toată discuția)
Buna dimineata , eu am iesit la pensie de drept , in noiembrie ... BalanValentin BalanValentin Buna dimineata , eu am iesit la pensie de drept , in noiembrie 2019, in baza legii 263/2010, la virsta de 59 de ani si 3 luni , . conditii speciale de 8 ani ... (vezi toată discuția)