avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum se calculeaza plata pentru fiecare apartament la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum se calculeaza plata pentru fiecare apartament la schimbarea tevilor de apa calda si rece

Am un apartament cu trei camere intr-un bloc ce are ap. cu doua si respectiv trei camere,s-a hotarat schimbarea tevilor de apa calda si rece din bai.
Toate bune pana aici. dar la plata cei de la trei camere sunt obligati sa plateasca mai mult pt. aceeasi cantitate de lucrari care se face si la doua camere ceea ce nu-mi pare corect.
Mentionez ca am o singura baie si este identica cu cea de la doua camere.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:44, 21 Decembrie 2009
In opinia mea: daca apartamentele cu 3 camere au o singura baie, la fel ca si apartamentele cu 2 camere (desi nu prea am auzit asa ceva), atunci cred ca com. executiv trebuia sa se orienteze pentru o contributie egala din partea proprietarilor celor dou feluri de apartamente. Practic c/val. devizului se va imparti la nr. total de apartamente. Este necesar sa mergeti la as. prop. (in special mai multi prop. de ap. cu 3 camere) sa discutati cu presedintele ceea ce dvs. ati pus in discutie. In schimb daca se facea inlocuirea tevilor de incalzire cu siguranta se putea aplica metoda prop. cu c.p.indiviza de proprietate.
Exista ap de 3 si 2 camere cu o singura baie, fiecare.
Traseul, coloanei verticale de apa rece si calda de la 3 camere, poate fi amplasat la o distanta mai mare fata de coloana orizontala de alimentare din subsol, in comparatie cu cel de la 2 camere.
In acest caz devizul este diferit si c/val lucrarii se calculeaza pe cota-parte indiviza.
@leonardutzu, cereti explicatii la comitet in ceace priveste diferenta dintre devize, sau mergeti in subsol si verificati daca sunt diferente de trasee pe verticala ale coloanelor pentru ap de 2 si 3 camere.
In situatia in care traseele sunt egale, deci si devizele egale, comitetul poate stabili repartizarea c/v lucrarii pe nr de ap, asa cum a mentionat si Adam Grecu.
Situatia se schimba in cazul in care se inlocuiesc si coloanele orizontale din subsol, atunci toata lucrarea pe cota indiviza.
Impartirea cheltuielilor se face conform legii, nu dupa urechea fiecarui administrator sau locatar.

Un mod de impartire diferit al acestor cheltuieli, ad-hoc hotarat, naste precedente si cei care procedeaza asa vor intra intr-un vartej de "de ce atunci am impartit asa si acum altfel" din care cu greu sau imposibil vor mai iesi. Asa ca e bine sa mergem cu totii la textul legii, fie ca ni se pare corect, normal sau incorect, anormal.....

Cheltuielile impartite pe cota-parte indiviza are ca explicatie, nu lungimea vreunei tevi, ci partea din proprietatea comuna pe care o detine fiecare. Un apartament cu 3 camere detine in proprietate o lungime mai mare de teava decat unul cu 2 camere, chiar daca in aparenta acestea sunt egale, in spatiul apartamentului.
Si in sustinerea argumentului meu am sa va dau urmatorul exemplu.:

- daca toti proprietarii de pe o scara si-au montat CT si teava verticala de caldura nu le mai e de folos...o pot demonta (cu totii), se strange o cantitate de teava care se vinde la fier vechi. Banii rezultati din aceasta vanzare se vor imparti tot in functie de cota-parte indiviza, adica cei cu 3 camere vor primi mai mult decat cei cu 2 camere pentru ca si atunci cand au cheltuit cu intretinerea si reparatia acesteia au platit mai mult.

Atunci cand judecam impartirea cheltuielilor pe cota-parte indiviza trebuie sa avem in vedere ca proprietarii detin suprafete diferite de proprietate comuna si in consecinta cheltuie cu ea sau beneficiaza de pe urma ei in functie de marime, nu de alte criterii de moment sau aparente.

Cei care se ocupa de administrarea blocurilor ar trebui sa stie lucrul acesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teava sparta Iael Iael Buna ziua, In scara in care locuiesc s-a spart o teava la subsol. Dupa inlocuire in respectiva luna de intretinere a fost repartizata toata cheltuiala ... (vezi toată discuția)
Suportul cheltuielii unei reparatii la o coloana de apa comuna stagga stagga Buna ziua Am intampinat azi dimineata o problema si anume coloana de apa calda care trece pe la mine prin baie sa fisurat , coloanele de apa sunt neschimbate ... (vezi toată discuția)
Cota tevi sau cota indiviza??? Dodoutza Dodoutza Pe casa scarii s-a montat o coloana noua de distributie pe verticala a agentului termic, iar incepand de luna trecuta asociatia de locatori a adaugat celor ... (vezi toată discuția)