avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire in plus fata de RCA - e o idee proasta?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire in plus fata de RCA - e o idee proasta?

Am facut un accident (vina mea), autoturismele sunt aparent dauna totala (nu sunt victime din fericire). Am RCA, dar celalalt sofer era foarte ingrijorat ca o sa primeasca mult prea putin pe masina - asa ca i-am scris acum sa intreb cum a fost, si s-a lansat intr-o tirada cum ca primeste foarte putin, si masina lui e unica/ full options si tocmai investise foarte mult in ea. Era un SH, de-aia si e "dauna totala"; pot sa cred ca e un SH bun dar.... eu vroiam sa-i mai ofer ceva bani pentru a-i compensa paguba, insa acum mi-e frica, dupa mesajul lui am senzatia ca doar o suma uriasa din care sa-si poata lua masina noua l-ar satisface.

Ce sa fac? Legal, cred ca sunt acoperit - si oricum, daca m-ar da in judecata si un judecator ar zice "ii datorezi X", n-as avea o problema sa-i platesc X. Dar acum.... cred ca daca ii ofer ceva bani, mai rau fac, ca tot o sa fie nemultumit - ba poate o sa fie si mai nemultumitt. Ma expun la probleme legale suplimentare (daune potentiale mai mari) daca ii ofer o suma de bani pe care el o considera "insuficienta"?

(ca sa clarific - nu m-a amenintat niciodata cu judecata, e perfect posibil sa ramana lucrurile asa; nu mi-e frica de proces sau ceva... pur si simplu mi-e ca fac o situatie de rahat sa fie si mai naspa pentru toata lumea)
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 16:39, 22 Septembrie 2020
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Din moment ce a deschis dosar de daune la asiguratorul RCA, nu va recomand sa platiti dvs. in plus. Daca nu e multumit de suma oferita de asigurator, poate solicita in instanta o suma mai mare (se poate face si expertiza auto) si, daca a suferit si vreo vatamare corporala, poate solicita si daune morale (acelasi dosar de daune).
In cazul in care se stabileste ca ati provocat accidentul cu intentie, asiguratorul se poate indrepta apoi impotriva dvs. pentru recuperarea sumelor.
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă aveți încheiată o asigurare RCA valabilă la data accidentului nu trebuie să vă faci griji, dar să nu plătiți pagubitului nici măcar un leu. Având asigurare RCA valabilă toate daunele sunt despăgubite de către asigurator. . În caz că păgubitul depune o cerere de chemare în judecată litigiul supus judecării este ăntre păgubit și societatea de asigurare la care dvs. aveți încheiată asigurarea RCA. În proces dvs. veți avea calitatea de intervenient forțat, calitate care nu impune plata vreunei sume de bani. Aproape sigur că păgubitul nu va fi mulțumit de cuantumul despăgubirii stabilită de instanță și vă va solicita o sumă de bani care, probabil, nu va fi mică. Tratați-l cu indiferență și nu-i dați curs solicitării păgubitului. Orice nemulțumire privind cuantumul despăgubirii se rezolvă în instanță.
ing. Ioan Ciobanu
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu am intrat în coliziune cu un autoturism care trecea cu viteză prin intersecție. Nu m-am putut asigura corect din cauza unei dube care obtura intersecția, iar șoferul a venit cu viteză după o altă mașină căreia îi acordasem prioritate. Mi-am recunoscut vina, dar fratele meu pe care îl chemasem să mă ajute cu remorcarea s-a lăudat că lucrez în Germania. Eram în concediu în România. Șoferul celeilalte mașini a început tot ca la dvs să îmi ceară o grămadă de bani, de parcă în Germania umblă câinii cu colaci în coadă. S-a exprimat și destul de urât pe email și a amenințat că mă dă în judecată. Nu a făcut nimic. Voiam și eu să îi dau niște bani, mai ales că știu de bacșișul plătit la atelierele auto, dar am renunțat din cauza a cât cerea și pentru că insista că vina era numai a mea. Nu au fost urmări.
Într-o asemenea situaţie chestiunile litigioase se tranşează în instanţă! Orice ofertă fără titlu vă va da numai bătăi de cap. Lăsaţi ca lucrurile să se deruleze în mod normal şi dacă se ajunge în instanţă pe baza eventualului titlu de dezdăunare îi veţi da suma dispusă de instanţa de judecată.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va explicat clar expertul judiciar de mai sus.Scopul RCA este exact acela de al despagubi pe celalalt implicat in accident.Prin urmare nu va va putea cere daune suplimentare dvs. ci eventual va cere , pe baza unei expertize tehnice , bani mai multi de la societatea de asigurare.In cazul unor daune mici , intelegerile se fac doar pentru nu ajunge la politie pentru eventuale amenzi de circulatie.

Alte discuții în legătură

Am avut un accident si victima pretinde bani si de la mine pe langa rca mmore mmore Am avut un accident, din culpa si victima pretinde pe langa RCA, bani si de la mine, pe motiv ca nu e multumit de suma oferita de asigurator. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Asigurare rca - val daune mai mare decat val acordata de asigurator otiliap otiliap buna ziua acum 2 zile am facut un accident de masina , eu am fost de vina , m-am inteles pe care amiabila cu celalat sofer, i-am dat asigurarea, azi m-a sunat ... (vezi toată discuția)
Accident rutier- vatamare corporala irinapopa21 irinapopa21 Buna ziua, Am si eu o problema si mi-ar prinde foarte bine un sfat de la persoanele mai experimentate. O sa incerc sa fiu scurta, mai ales ca nu cred ca ... (vezi toată discuția)