avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire in plus fata de RCA - e o idee proasta?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire in plus fata de RCA - e o idee proasta?

Am facut un accident (vina mea), autoturismele sunt aparent dauna totala (nu sunt victime din fericire). Am RCA, dar celalalt sofer era foarte ingrijorat ca o sa primeasca mult prea putin pe masina - asa ca i-am scris acum sa intreb cum a fost, si s-a lansat intr-o tirada cum ca primeste foarte putin, si masina lui e unica/ full options si tocmai investise foarte mult in ea. Era un SH, de-aia si e "dauna totala"; pot sa cred ca e un SH bun dar.... eu vroiam sa-i mai ofer ceva bani pentru a-i compensa paguba, insa acum mi-e frica, dupa mesajul lui am senzatia ca doar o suma uriasa din care sa-si poata lua masina noua l-ar satisface.

Ce sa fac? Legal, cred ca sunt acoperit - si oricum, daca m-ar da in judecata si un judecator ar zice "ii datorezi X", n-as avea o problema sa-i platesc X. Dar acum.... cred ca daca ii ofer ceva bani, mai rau fac, ca tot o sa fie nemultumit - ba poate o sa fie si mai nemultumitt. Ma expun la probleme legale suplimentare (daune potentiale mai mari) daca ii ofer o suma de bani pe care el o considera "insuficienta"?

(ca sa clarific - nu m-a amenintat niciodata cu judecata, e perfect posibil sa ramana lucrurile asa; nu mi-e frica de proces sau ceva... pur si simplu mi-e ca fac o situatie de rahat sa fie si mai naspa pentru toata lumea)
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 16:39, 22 Septembrie 2020
Da, inteleg perfect ca sunt acoperit legal/ nu-s obligat sa-i dau nimic. Dar stiu si cum sunt firmele de asigurari... trag de tine cat pot sa-ti dea cat mai putini bani. Ma gandeam sa ii compensez paguba omului (chiar daca nu sunt legal obligat sa fac asta) - dar, dupa toate raspunsurile primite, cred ca o sa renunt totusi. Ca mi-e ca tot o sa fie nemultumit si doar complic situatia pentru toata lumea si risc sa mai am discutii si cu nevasta care zice ca daca ii ofer bani, doar il incurajez sa ceara mai mult/ nu pot sa-i ofer suficient cat sa fie multumit.
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2020
5vv5, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va salut
Din punct de vedere legal sunteti acoperit dar...dpdv moral, asa cum prea bine stiti, ar cam trebui sa ii alinati un pic disconfortul pe care il l-ati cauzat. Am fost intr-o situatie similara, in care din cauza unei manevre gresite am creat o paguba minora celuilalt conducator. Desi dupa analiza video a imaginilor din camera mea de bord, politistul de la biroul de daune a hotarat ca este cumva o culpa comuna si ne-a recomandat sa facem amiabila, eu am renuntat in a mai efectua expertize si tergiversa povestea. Am mers cu partea vatamata la service-ul indicat de el si i-am platit reparatia. Legal nu eram nici eu obligat, dar m-am simtit mult mai bine procedand asa...mai ales ca masina celuilat era pe o firma, unde aceasta poveste ii putea crea probleme aditionale... Si nu uitati, RCA-ul este bun in astfel de situatii dar, cand il veti reinnoi, veti ajunge sa platiti cu varf si indesat in urmatorii ani (sistemul Bonus / Malus).
Eu zic ca ar cam trebui sa vedeti cam ce ii ofera asiguratorul dvs si cam la ce suma se gandea pagubitul...si poate va puteti permite diferenta. Chiar daca aceste discutii cu pagubitul v-ar putea un disconfort, nu uitati a cui este vina. Stand-up like a man!
Buna ziua,

In ipoteza in care detineti o polita RCA, valabila in momentul producerii accidentului rutier, despagubirile vor fi platite de societatea asiguratoare.

Nu veti plati dumneavoastra nicio suma de bani.

Poate veti ajunge la un acord cu persoana pagubita, acesta fiind despagubit de societatea asiguratoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am avut un accident si victima pretinde bani si de la mine pe langa rca mmore mmore Am avut un accident, din culpa si victima pretinde pe langa RCA, bani si de la mine, pe motiv ca nu e multumit de suma oferita de asigurator. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Asigurare rca - val daune mai mare decat val acordata de asigurator otiliap otiliap buna ziua acum 2 zile am facut un accident de masina , eu am fost de vina , m-am inteles pe care amiabila cu celalat sofer, i-am dat asigurarea, azi m-a sunat ... (vezi toată discuția)
Accident rutier- vatamare corporala irinapopa21 irinapopa21 Buna ziua, Am si eu o problema si mi-ar prinde foarte bine un sfat de la persoanele mai experimentate. O sa incerc sa fiu scurta, mai ales ca nu cred ca ... (vezi toată discuția)