avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Caz de malpraxis dentist sau doar o gresela ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Caz de malpraxis dentist sau doar o gresela profesioanala?

Buna ziua,

Am si eu o intrebare cu privire la o interventie dentara mai veche ce a fost executata prost, iar greseala s-a dezvaluit printr-o durere imensa si brusca dupa cativa ani. O sa detaliez un pic situatia mai jos pentru a intelege contextul si pentru a primi un sfat in legatura cu un fundament legal (daca exista):

Context:

Weekendul trecut trebuia sa fi plecat in concediu dar am decis sa anulez din cauza unei dureri intense la un molar (era un abces dentar periapical) unde am avut tratament de canal si coronita montata prin anul 2015. Fiind weekend nu am reusit sa gasesc un loc liber pentru urgente la nici o clinica asa ca am suportat cu greu durerea pana luni dimineata cand am mers la prima clinica ce a avut o anulare de programare pentru a-mi rezolva problema.

Medicul stomatolog ce mi-a executat lucrarea nu avea loc decat seara asa ca am trecut pe la cabinet sa imi iau fisa medicala si am mers la prima clinica disponibila (Clinica A) din acel moment. Mi s-a facut o scanare panoramica la dantura, iar medicul de acolo dupa ce a analizato a spus ca nu se vede nimic pe raza ce mi-ar putea cauza durerea si mi-a prescris tratament cu antibiotice si sa revin peste o saptamana sa imi scoata o masea de minte, ce credea el ca apasa pe un nerv.

Dupa cateva ore, durerea a devenit insuportabila si dupa o documentare asidua din disperare "pe net" am identificat singur pe scanare o punga mare de puroi si niste forme ciudate in dintele tratat in 2015. Am mers imediat la o alta clinica (Clinica B) care era la 2 minute de mine, iar medicul de acolo mi-a confirmat banuiala mea cu punga de puroi + mi-a zis ca acele forme ciudate sunt defapt resturi metalice (ace) ce au fost rupte de medicul care mi-a executat tratamentul de canal in 2015 si lasate si ingropate acolo cu acea lucrare permanenta (coronita). Am ramas perplex, atat in legatura cu medicul ce mi-a executat lucrarea si asupra faptului ca habar nu aveam ca s-au rupt ace in timpul operatiei cat si in legatura cu diagnosticul recent pus de medicul de la Clinica A.

Intrebarea:

Consider ca medicul dentist ce mi-a lasat acele resturi metalice pe canalul molarului (unul din ele strapungand radacina dintelui pana in gingie) nu a procedat deloc etic si nici moral cand a decis sa nu ma informeze in legatura cu greseala (greselile) comise cu ruptul acelor. Costul pe care acum va trebui sa il suport va fi destul de mare deoarece este posibil sa fie nevoie de un implant. Eu abia ce am terminat cu studiile si inca nu am reusit sa am un job stabil cu un venit decent. Ma simt indreptatit sa cer medicului ce mi-a lasat acele acolo fara sa imi comunice, din cauza carora am facut infectie, despagubiri pentru tratamentul curent de remediere a lucrarii proaste. Din fonduri proprii nu am cum sa platesc tratamentul, mai ales daca va trebui sa se puna un implant :(

Sunt oare indreptatit sa ma simt asa?

De capacitatea medicului de la clinica A de a interpreta o scanare ce sa mai zic ... cel mai probabil o sa raman eu cu paguba consultatiei, desi o sa comunic clinicii greseala efectuata de medic.

Daca a trecut atata timp de la acea lucrare exista o speta legala in acest caz de malpraxis sau ce o fi - greseala profesionala, etica? (referitor la lucrarea pe canal din 2015)

Ma gandesc sa discut cu medicul prima data si sper sa rezolv ceva pe cale amiabila, dar sunt curios sa stiu si daca exista un fundament legal, la ce specialist ar trebui sa apelez pentru consultanta daca se ajunge la asta?

Multumesc anticipat celor ce isi vor dedica cateva minute sa imi impartaseasca si parerea lor.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 11:57, 1 Septembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doar medicii specialiști pot stabili.
Puteti face o sesizare scrisa la colegiul respectiv.
Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! in prezent merg la o clinica stomatologica in cadrul careia ... A Vlad A Vlad Buna ziua! In prezent merg la o clinica stomatologica in cadrul careia am avut parte de multe sfaturi/interventii absurde. Mi s-a recomandat aparat ... (vezi toată discuția)
Dureri de dinti dupa fatete dentare, dinti slefuiti excesiv Gabriela_124 Gabriela_124 Buna seara, acum un an am fost la o clinica dentara (din provincie) renumita, pentru fatete. In cinci luni de la cimentarea lor, au cazut 2 fatete, iar la 4 ... (vezi toată discuția)
Despagubiri pentru tratament ortodontic ineficient - medicul refuza asumarea greselilor larisa_b larisa_b Buna ziua, Situatia pentru care va rog sa imi acordati cateva indrumari este urmatoarea: in 2012 am mers la ortodont, colaboratorul medicului stomatolog ... (vezi toată discuția)