avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua! Cine este proprietarul conductei (tuburi si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua! Cine este proprietarul conductei (tuburi si coturi ...

Buna ziua!

Cine este proprietarul conductei (tuburi si coturi din fonta) care preia apa menajera de la chiuvete si cada baie (aflate in apartamentul superior al unui proprietar) pana la conducta comuna verticala (proprietate comuna) si deci cine trebuie sa faca reparatii la ea (eventual schimbata) daca trece prin apartamentul (baia) vecinului de la etajul imediat inferior, vecin care desigur nu o foloseste. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:37, 9 Septembrie 2020
Sunt multe imobile de locuit ,in special cele mai vechi ,unde a fost utilizata varianta scurgerii la vedere tocmai pentru a usura eventuale interventii
Instalatia de preluare si deversare apa reziduala apartine exlusiv proprietarului care beneficiaza de aceasta
Inclusiv in cartea tehnica a constructiei este concret prevazut ca reprezinta scurgere apt X deci proprietarul utilizator detine obligatia sa asigure intretinerea si starea tehnoca a acesteia
In cazul special in care vecinul de dedesubt intreprinde actiuni care genereaza prejudicii la instalatia de scurgere a proprietarului de deasupra,primul detine obligatia sa remedieze
Puteti sa realizati tavan aparent pentru a cosmetiza aspectul-pentru unii neplacut
Ultima modificare: Marți, 8 Septembrie 2020
ynocentta, utilizator
Cum se reglementează care intervenții sunt nepermise și pot crea prejudicii (cel de deasupra nu știe ce e dedesubt) ? Ce se întâmplă când e nevoie de o intervenție la acea scurgere fosta "la vedere" și trebuie distrus tavanul de rigips? Cine plătește refacerea tavanului?
latka, utilizator
Proprietarul care se deserveste de respectiva scurgere care este pozata prin apartamentul vecinului de dedesubt are calitatea si dreptul de proprietar asupra instalatiei,avand dreptul inclusiv cu parcurgerea procedurii legale sa o modifice
Proprietarul care beneficiaza numai de disconfortul aspectului scurgerii vecinului de deasupra nu are nici calitatea si nici dreptul sa intervina asupra instalatiei
Daca apreciaza necesar din punct de vedere estetic si fonic,are dreptul sa izoleze si sa acopere instalatia ,o poate executa pe propria cheltuiala-cu riscul ca in situatie nefericita sa permita accesul la instalatie
Multumesc! Mi se pare logic ca cel care o foloseste sa fie proprietarul. Daca eu as fi proprietarul ei as desfiinta-o pentru ca nu o folosesc si ma deranjeaza. Legea e cea care impune, ori in cazul blocurior mentioneaza coproprietatea asupra partilor comune (bunuri, lucruri folosite in comun).
dusabin, utilizator
In cazul in care nu intelege sa inlocuiasca conducta pe care o foloseste, deja fisurata si gaurita lateral - noroc ca nu e sub presiune, in momentul in care imi creeaza prejudicii (inundatie cu reziduuri infecte, murdarirea peretilor si obiectelor) va trebui sa iau masuri ferme (oprirea apei si apoi daca e nevoie astuparea conductei imediat sub planseu).

dusabin, utilizator

Alte discuții în legătură

Teava scurgere vana... cine plateste? cme2097 cme2097 Buna ziua, vecina de sub mine se plange ca i se imbiba tavanul cu apa, de la scurgerea mea de la vana. Am fost la ea, am constatat problema. Am chemat ... (vezi toată discuția)
Am un vecin deasupra care are o defectiune la scurgerea din baie ... Piciu Dumitru Piciu Dumitru Am un vecin deasupra care are o defectiune la scurgerea din baie in urma careia i-mi distruge tavanul baii L-am anuntat dar nu ia nici o masura Cum ar trebuii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! coloana de scurgere de la chiuveta si wc trece prin ... meri_tt meri_tt Buna ziua! Coloana de scurgere de la chiuveta si wc trece prin ap meu( toate ap sunt in aceeasi situatie,blocul fiind vechi si asa a fost construit),eu fiind ... (vezi toată discuția)