avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... buna seara,o intrebare-=se poate da asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

buna seara,o intrebare-=se poate da asociatia de proprietari in ...

buna seara,o intrebare-se poate da asociatia de proprietari in judecata pentru repararea acoperisului?tin sa precizez ca acoperisul este intr-o stare de degradare si ploua prin el,iar nici un locatar nu doreste sa puna bani petru repararea acestuia.multumesc
Cel mai recent răspuns: nicufocsani , utilizator 20:12, 20 Septembrie 2020
Se poate da, insa procedura e ceva mai complicata si de durata. Chiar daca veti ajunge la chemarea in judecata a asociatiei, primul pas pe care ar trebui sa-l faceti e sa reclamati asociatia la primarie, pentru nerespectarea unor reglementari din legea 196/2018. Asta pentru a arata instantei ca ati facut demersuri preliminare pentru a rezolva problema:
Articolul 102
(1)Urmatoarele fapte constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa constituie, potrivit legii penale, infractiuni:
...................................
c)neluarea de catre asociatia de proprietari, de presedinte sau de catre comitetul executiv al asociatiei de proprietari a tuturor masurilor necesare pentru repararea, reabilitarea si mentinerea in stare de siguranta si functionare a condominiului si a instalatiilor comune aferente pe toata durata existentei acestora, conform prevederilor legale in vigoare;
......................................
j)neluarea masurilor in scopul constituirii fondului de reparatii sau a fondului de rulment;
.......................
(2)Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
.........................................................
b)faptele prevazute la alin. (1) lit. a), b), c), r) si s), cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei;
c)faptele prevazute la alin. (1) lit. e) si j), cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei;
(3)Sanctiunile pentru contraventiile prevazute la alin. (1) se aplica persoanelor fizice sau juridice vinovate.
(4)Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1), facuta la sesizarea oricarei persoane interesate sau din oficiu, precum si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare se fac dupa cum urmeaza:
.............................................................
b)de catre primari sau de imputernicitii acestora sau de catre Politia Locala in cazul faptelor prevazute la alin. (1) lit. a)-e), i)-m) si o)-s);
[ link extern ]
In functie de rezultatul reclamatiei respective, veti putea decide ce cale sa urmati mai departe.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform legii repararea acoperisului imobilului este in sarcina asociatiei de proprietari. In aceste conditii puteti da in judecata asociatia cerand atat daune pt pagubele produse locuintei dvs cat si obligarea asociatiei - eventual sub sanctiunii platii unor daune pt zilele de intarziere - la repararea acoperisului.

Legea nu va impune sa va adresati mai intai primariei ci - eventual - demersurile pot fi parcurse in paralel. Ideea ar fi ca o amenda nu va rezolva in fond problema.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


AV. GABRIELA GERBER a scris:


Legea nu va impune sa va adresati mai intai primariei ci - eventual - demersurile pot fi parcurse in paralel.

"Daca o hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari, o decizie a comitetului executiv sau a presedintelui este contrara prevederilor prezentei legi sau este de natura sa prejudicieze interesele proprietarilor, acestia sau orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau poate sesiza cenzorul/comisia de cenzori, compartimentele prevazute la art. 10 sau, dupa caz, poate solicita instantelor judecatoresti anularea in tot sau in parte a hotararii/deciziei si/sau repararea pagubei cauzate."


Ideea ar fi ca o amenda nu va rezolva in fond problema.

Nici o hotarire a unei instante nu garanteza repararea acoperisului.
Cum sa pui in aceeasi balanta o amenda (indiferent cine o aplica) cu o hotarare definitiva a unei instante?! E tot una cu a spune ca agentul constatator e de aceasi teapa cu un magistrat!
Nu a pus nimeni in balanță cele doua acțiuni. Sunt convins ca mergeți în instanță în fiecare luna, asa că știți ce repede se rezolvă. :) Mai ales cum repara ea acoperișul.

Orice utilizator care pune întrebări pe acest forum caută calea cea mai simpla de rezolvare. Cea mai simpla soluție e cea amiabila, apoi urmează cele indicate în legea 196 /2018, începând cu reclamația adresată președintelui, cu termen de răspuns 10 zile, până la cea adresată primăriei cu termen de răspuns, legal, de 30 de zile. Dacă nu se poate așa, legea zice clar ca te poți adresa instanței, cu termen de rezolvare luni, ani sau deloc.

Chiar dacă vei câștiga un proces în instanță, acoperișul tot nu se repară. Dacă ai vecini cu posibilități financiare precare, sau plecați pe afara, nu vad cum, chiar și cu o hotărâre judecătorească favorabila, le vei scoate banii din buzunare.

Daca amenințarea unei amenzi de la primărie nu funcționează, cum va funcționa amenințarea hotărârii judecătorești? Rămân la părerea ca cea mai buna cale rămâne cea amiabila.
Ultima modificare: Duminică, 20 Septembrie 2020
latka, moderator

Alte discuții în legătură

Apartamentul meu este sub casa liftului si acoperisul liftului ... Adriana Ichim Adriana Ichim Apartamentul meu este sub casa liftului si acoperisul liftului este nesecurizat ,un carton pus peste tabla ,plin de apa . Deja acum citiva ani unul din pereti ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am si eu o problema legata de refularea wc-ului si ... Anda.elena Anda.elena Buna ziua, Am si eu o problema legata de refularea wc-ului si a scurgerii din pardoseala atunci cand ploua. Blocul si subsolul blocului au fost reabilitate ... (vezi toată discuția)
Amenzile aplicate conform legii nr. 196/2018, art. 102, se aplică și în cazul în care se încalcă doar un singur articol sau o literă din articolele 56-58 din aceeași lege ? flory_mr flory_mr PRIMĂRIILE SUNT OBLIGATE SĂ DEA AMENZI PREȘEDINTELUI ȘI MEMBRILOR COMITETULUI EXECUTIV AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI DACĂ ACEȘTIA ÎȘI ÎNCALCĂ ... (vezi toată discuția)