avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pot fi obligat sa dau declaratie ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pot fi obligat sa dau declaratie ?

Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti cu acest aspect. Daca sunt cercetat pentru o infractiune, pot fi obligat sa dau declaratie la organul de cercetare penala ? Pot refuza si sa afirm ca organele de urmarire penala sunt obligate ca in baza principiilor oficialitatii, operativitatii si a rolului activ sa afle adevarul si sa lamureasca cauza sub toate aspectele, adunand probe atat in aparare cat si in acuzare ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters104229 , utilizator 15:26, 24 Decembrie 2009
cetateanul89 a scris:

Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti cu acest aspect. Daca sunt cercetat pentru o infractiune, pot fi obligat sa dau declaratie la organul de cercetare penala ? Pot refuza si sa afirm ca organele de urmarire penala sunt obligate ca in baza principiilor oficialitatii, operativitatii si a rolului activ sa afle adevarul si sa lamureasca cauza sub toate aspectele, adunand probe atat in aparare cat si in acuzare ?
Va multumesc.


Aveti dreptul.
Dar incercati sa mergeti insotit de avocat ca sa nu riscati sa aflati ca puteti da declaratie si daca nu vreti.
Indiferent daca sunteti sau nu vinovat trebuie sa sa va prezentati la organul de cercetare penala, daca ati fost citat.Daca nu vreti sa dati o declaratie, precizati acest lucru iar pozitia dvs se va consemna intr-un proces-verbal.
Tergiversarea lucrurilor sau neprezentarea pot irita uneori pe cei indreptatiti de lege sa ia declaratii ( la urma urmei sunt si ei oameni) riscand sa le induca ideea vinovatiei dvs.
Cel mai corect este sa consultati un avocat si sa-i spuneti totul despre cauza dvs,
iar daca nu va permiteti un avocat dati o declaratie conforma cu adevarul.
A-l lua pe NU in brate nu este o solutie pentru ca pana la urma tot va trebui sa declarati ceva in fata procurorului sau a judecatorului.
Va spun toate acestea din proprie experienta...
Ultima modificare: Miercuri, 23 Decembrie 2009
jon53, utilizator
Nu sunteti obligat sa dati nicio declaratie,daca nu doriti aceasta.Prevederile art,70 al.2 c.pr.pen.invocate de distinsa d-na consilier,ca si aratarile celorlalti avocati sunt elocvente in acest sens.
Sunt de acord ca indiferent de "conduita procedurala" pe care doriti sa o abordati este bine sa fiti consiliat si insotit de un avocat ,pentru ca impreuna cu acesta sa adoptati cea mai buna pozitie pentru a va face apararile,iar acestea sa duca la o solutie,eventual la o sentinta favorabila
In afara de sfatuitor, avocatul dvs. ales sau platit, daca preferati ( pentru ca este posibil sa primiti si din oficiu) va fi si martorul dvs. ca drepturile dvs. procedurale vor fi respectate cu ocazia prezentarii la politie.
Aceasta inseamna ca : se va scrie ceea ce ziceti, nu veti da declaratie daca va ajuta acest lucru, daca veti fi retinut va face plangere, daca veti fi retinut in vederea propunerii arestarii peventive veti afla pe loc cat va costa acordarea de asistenta juridica in fata instantei pentru emiterea sau nu a mandatului de arestare preventiva, etc.
Daca veti beneficia de asistenta juridica din oficiu ( gratis) este posibil sa nu va creada nimeni ( instanta in mod special) ca nu ati vrut sa declarati ceea ce este consemnat si semnat de dvs, in propria declaratie.

avocat Claudiu Lascoschi
Cu siguranta un avocat specializat pe drept penal va poate fi de un real folos. De multe ori, organele de cercetare au prostul obicei de a cita o persoana, in afara cadrului procesual penal, fara a-i comunica obiectul cercetarilor sau calitatea in care este chemata; odata ajuns la sediul politiei (parchetului) organele de cercetare au "mijloacele legale" de a obtine o declaratie... care ulterior nu prea mai poate fi schimbata! In aceste conditii e bine de stiut ca va puteti valorifica dreptul de a nu da nicio declaratie apeland la un avocat!

Av. Claudiu Sorin Feteanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie invinuit bukinst bukinst Poate un invinuit aflat in cercetare prealabila, dupa ce i s-a adus la cunostinta invinuirea sa-si redacteza declaratia acasa si sa o prezinte apoi organului ... (vezi toată discuția)
Viciu de procedura mariuscarabus mariuscarabus buna ziua.va rog sa ma ajutati cu un raspuns daca se poate ma aflam in masina personala,garata pe trotuar cu toate cele 4 roti.dupa un timp a venit un agent ... (vezi toată discuția)
Intrebare legata de procedura anchetei / cercetarii / urmariii penale dia22 dia22 Buna ziua Care este cursul unei anchete care incepe cu o reclamatie facuta la politie pentru distrugerea unui parbriz de masina al mamei mele, de catre ... (vezi toată discuția)