avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Simulare privind trecerea la plătitor TVA la o firma ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Simulare privind trecerea la plătitor TVA la o firma de IT

Sunt o firma de IT care facturează cam 69000 USD anual.
-O firma de o persoana.
-Lunar emit numai o factura.
-in fiecare 2-3 ani cumpăr o gama de produse Apple, iPhone, MacBook pro și atat.
Am de gând sa m-a expand ca și nr programatorilor.
As avea nevoie de o simulare privind trecerea la plătitor TVA. Cum se complica lucrurile, cu ce depuneri, etc?
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2020
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Constantin Vera , Contabil 18:24, 2 Octombrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Conform art. 310 alin. (6) din Codul fiscal, persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), este mai mare sau egala cu plafonul de scutire prevazut la alin. (1) – 300.000 lei, trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit. Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 316.

Astfel, daca societatea depaseste plafonul de scutire de 300.000 lei in luna sept 2020 aceasta trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316, pana la data de 10 oct 2020. Pentru inregistrarea in scopuri de TVA se va depune declaratia 010 completata corespunzator (solicitarea se face prin bifarea casutei de la pct. 1.6 din Capitolul V Date privind vectorul fiscal). Declaratia se depune in doua exemplare insotita de Balanta de verificare, jurnal de vanzari si imputernicirea pentru depunere. Pentru verificare este posibil sa vi se solicite si alte documente.


Societatea va fi inregistrata in scopuri de TVA incepand cu data de 01 noiembrie 2020. Aceasta va aplica regimul special de scutire pana la data inregistrarii in scopuri de TVA,conform art. 316 din Codul fiscal. De la aceasta data facturile/bonurile fiscale pentru operatiuni taxabile se vor emite cu TVA.

Daca cumparati servicii intracomunitare/ prestati servicii intrcomunitare (indiferent de plafon) e necesar sa solicitati cod special de tva, care nu este valabil ptr operatiuni interne.

In mod normal daca deveniti platitor de tva la depasirea cifrei de afaceri, facturati cu tva, ceea ce mareste tariful tva cu cei 19%, dar si deduceti tva, daca faceti achizitii cu tva.

Daca nu va avantajeaza tariful marit cu cei 19%, mai bine va infiintati o alta societate si o luati de la zero, pana atingeti plafonul de 300.000 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

A depășit plafonul 300000 de lei de trecere la tva. Yonela17 Yonela17 Buna ziua! Ce se întâmplă dacă a depășit plafonul 300000 de lei de trecere la TVA ? Mulțumesc! (vezi toată discuția)
Depasire plafon si devenire platitor tva LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Buna ziua ! Va supun atentiei urmatoarea problema. O societate comerciala neplatitoare de TVA, depaseste pe data de 10.12.2016 plafonul de la care devine ... (vezi toată discuția)
Trecere la platitor de tva adrianau adrianau Buna ziua. Tin contabilitatea la o firma care nu este platitoare de TVA. Imi trimite actele o data la 3 luni...Am intrat in posesia actelor abia ieri si am ... (vezi toată discuția)