avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 320 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cele 126 de zile de pre și postnatal sunt ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cele 126 de zile de pre și postnatal sunt obligatorii? Sau se pot lua doar o parte din ele?

La finalul lunii august am ieșit din concediul de creștere al copilului iar acum sunt însărcinată cu al doilea copil. Între timp mi-am reînceput activitatea la fostul loc de muncă și urmează să intru în concediul prenatal in curând. Întrebarea mea este: cele 126 de zile de prenatal și postnatal sunt obligatorii sau pot lua doar o parte din ele? Având în vedere că baza de calcul al medicalelor va fi constituită în mare parte din indemnizația de creștere copil pe care am avut-o anterior, cu primul copil, din care se va scădea și 25% CAS, salariul pe care îl voi lua pe lunile de prenatal și postnatal va fi mult mai mic decât am luat în trecut pe indemnizația ccc (cam jumătate din cat luam înainte). Știu că dacă nasc al doilea copil in termen de maxim 12 luni de la finalizarea concediului ccc pentru primul copil, daca indemnizația ccc pentru al doilea iese mai mică decât cea de la primul, a doua indemnizație se va egala cu prima. As putea cumva renunța la postnatal și să intru în concediu de creștere copil din luna nașterii? Sau trebuie sa iau obligatoriu toate cele 126 de zile de pre și postnatal? Mulțumesc!
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2020
cosmina1591, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:49, 2 Octombrie 2020
Obligatoriu sunt doar 42 de zile de concediu postnatal ...
Deci după 42 de zile de postnatal pot suspenda contractul de muncă și pot depune dosarul pentru indemnizație chiar daca nu s-au terminat cele 126 de zile in total? Adică pot alege să intru în concediu de creștere copil mai devreme daca țin cont sa am minim 42 de zile de postnatal?
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2020
cosmina1591, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ati inteles corect ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizația de creșterea copilului Babes Monica Elena Babes Monica Elena Bună ziua As avea o întrebare... Urmează sa nasc in luna august și încă nu am intrat în concedii prenatal pentru ca nu am avut nevoie. Dacă întru ... (vezi toată discuția)
Concediu pre si postnatal natysam_11 natysam_11 Buna ziua Sunt in somaj si urmeaza sa nasc,beneficiez de concediu pre si postnatal sau numai de concediu de crestere a copilului? Cum se poate lua ... (vezi toată discuția)
Concediu postnatal AlexaAlina AlexaAlina Buna ziua ! Amsieu o nelamurire cu concediul postnatal. Ce se intampla daca nu imi raman 42 de zile din cele 126 alocate concediului prenatal/postnatal dupa ... (vezi toată discuția)