avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Legea poate fi retrimisa in parlament ulterior ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Legea poate fi retrimisa in parlament ulterior primirii deciziei CCR?

In cazul in care o lege este contestata de președinte la CCR, fără ca acesta sa-și fi exercitat in prealabil dreptul de a retrimite legea in parlament, legea poate fi retrimisa in parlament ulterior primirii deciziei CCR, decizie conform căreia legea este declarată constituțională?
Ultima modificare: Luni, 5 Octombrie 2020
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Cristina Filimon , Avocat 17:29, 5 Octombrie 2020
Nu numai că poate fi retrimisă, dar Parlamentul este obligat să reexamineze dispoziţiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curţii Constituţionale, în cazul proiectelor de lege (adică legile înainte de promulgare).
Ultima modificare: Luni, 5 Octombrie 2020
Cristina Filimon, Avocat
Era vorba de situația in care CCR declara legea constituțională.
Îmi cer scuze, nu am fost atentă.
Incident este art. 77 din Constituție. Președintele poate trimite pentru reexaminare legile către Parlament. Retrimiterea se poate face și din alte motive, nu doar pentru constituționalitate.
În opinia mea, Președintele ar mai putea trimite proiectul de lege către Parlament, chiar și după ce s-a pronunțat CCR asupra constituționalității legii, pentru alte motive. Așa interpretez acest articol.
În practică țin minte că Președintele sesiza CCR cu privire la constituționalitate după ce trimitea spre reexaminare textul de lege către Parlament, iar acesta din urmă trimitea înapoi proiectul în varianta inițială și motiva că legea este constituțională. Nu prea văd de ce nu ar fi posibil și reversul.
Mulțumesc!
Cu plăcere! Sper să vă și ajute.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lege darea in plata mirelaavo mirelaavo in cat timp urmeaza sa semneze presedintele legea darii in plata? (vezi toată discuția)
Ordonanta 77 din 26.06.2013 taranulaur taranulaur Se mai aplica prevederile Ordonantei 77/2013 pentru stabilirea unor masuri privind asigurarea functionalitatii administratiei publice locale? Am vazut in presa ... (vezi toată discuția)
Cumulul pensiei cu salariul costelion costelion Ma intereseaza care este termenul in interiorul caruia presedintele tarii trebuie sa promulge o lege? Si in mod specific daca a fost promulgata legea privind ... (vezi toată discuția)